Για δεκαετίες η κατανόηση των δελφινιών αποτελούσε έναν γρίφο. Τι θα γινόταν αν μπορούσαμε όχι μόνο να τα ακούσουμε αλλά και να κατανοήσουμε τα μοτίβα της πολύπλοκης επικοινωνίας τους αρκετά καλά ώστε να δημιουργήσουμε ρεαλιστικές απαντήσεις; Η Google συνεργάζεται με ερευνητές για να μάθει πώς να αποκωδικοποιεί τους ήχους που παράγονται από τα δελφίνια και βοηθά τους επιστήμονες να μελετήσουν τον τρόπο που επικοινωνούν. Ανέπτυξε το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης DolphinGemma για να ενισχύσει «τη δυνητική μας σύνδεση με τον θαλάσσιο κόσμο».
Η αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας εκπαίδευσε το μοντέλο που υποστηρίζεται από το Gemini σε ένα «τεράστιο σύνολο δεδομένων» από ήχους δελφινιών που συνέταξε το Wild Dolphin Project (WDP). Το WDP ηγείται του μακροβιότερου υποβρύχιου ερευνητικού προγράμματος στον κόσμο από το 1985, αναφέρει ο τεχνολογικός κολοσσός.
Η Google, σε συνεργασία με μηχανικούς του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια και αξιοποιώντας την έρευνα πεδίου του Wild Dolphin Project (WDP), παρουσίασε το DolphinGemma
«Το περίμενα αυτό εδώ και 40 χρόνια», λέει η Dr. Denise Herzing, διευθύντρια ερευνών/ιδρύτρια του Wild Dolphin Project. «Η τροφοδότηση των ήχων των δελφινιών σε ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης όπως το DolphinGemma θα μας δώσει μια πραγματικά καλή ματιά στο αν υπάρχουν λεπτές αποχρώσεις που οι άνθρωποι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν. Θα καταλάβουμε ποιες προτεραιότητες έχουν, για τι μιλούν».
Η λειτουργία του DolphinGemma
Όταν οι ερευνητές βρίσκονται στο πεδίο, μπορούν να καταγράφουν ήχους στα τηλέφωνα Pixel και να τους αναλύουν με το DolphinGemma. «Τρέχει» τους ήχους μέσω του SoundStream tokenizer της Google, ο οποίος εντοπίζει μοτίβα και ακολουθίες. Αυτό μπορεί να «αποκαλύψει κρυφές δομές και πιθανά νοήματα μέσα στη φυσική επικοινωνία των δελφινιών – ένα έργο που προηγουμένως απαιτούσε τεράστια ανθρώπινη προσπάθεια», λέει η Google.
Το να καταλαβαίνετε τα δελφίνια είναι ένα πράγμα, αλλά τι γίνεται με το να τους μιλάτε; Αυτό θα χρειαστεί λίγη περισσότερη δουλειά. Η Google λέει ότι «τελικά» η προσπάθεια «μπορεί να δημιουργήσει ένα κοινό λεξιλόγιο με τα δελφίνια που θα προσφέρει διαδραστική επικοινωνία». Θα βασίζεται στην αναγνώριση μοτίβων καθώς και σε συνθετικούς ήχους που θα μπορούν να μάθουν τα δελφίνια, σαν να τους μαθαίνουν μια νέα γλώσσα.
Ώρα για… μάθημα
Για το σκοπό αυτό, το WDP συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια για να διδάξει στα δελφίνια ένα απλό, κοινό λεξιλόγιο. Χρησιμοποιούν ένα υποβρύχιο υπολογιστικό σύστημα που ονομάζεται CHAT (Cetacean Hearing Augmentation Telemetry), το οποίο αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο. Το CHAT μπορεί να τους διδάξει νέους τεχνητούς ήχους. Τελικά, τα δελφίνια μπορεί να μάθουν να μιμούνται τους ήχους ως μια μορφή βασικής επικοινωνίας.
πηγή: in.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Sony αυξάνει την τιμή του Playstation 5 κατά 25% λόγω των εμπορικών πιέσεων
Ανθρώπινα δόντια αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο για πρώτη φορά
Σκαθάρια που τρώνε σάπια σάρκα θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν την επόμενη γενιά αντιβιοτικών