Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Πανεπιστήμιο Οξφόρδης: Ακαδημαϊκοί έπιναν από κούπα φτιαγμένη από ανθρώπινο κρανίο για δεκαετίες

πανεπιστημιο οξφορδης
 clock 00:15 | 23/04/2025
writer icon newsroom ekriti.gr

Για δεκαετίες, ακαδημαϊκοί του πανεπιστημίου της Οξφόρδης χρησιμοποιούσαν ένα κύπελλο φτιαγμένο από ανθρώπινο κρανίο σε επίσημα δείπνα, όπως αποκάλυψε ένα νέο βιβλίο για την ιστορία της αποικιοκρατίας και τα κατάλοιπα της.

Το κρανίο, διαμορφωμένο σε κύπελλο με ασημένιο χείλος και βάση, χρησιμοποιούνταν σε δείπνα του Worcester College της Οξφόρδης μέχρι το 2015, σύμφωνα με τον καθηγητή Νταν Χικς, επιμελητή του μουσείου Pitt Rivers του πανεπιστημίου. Όταν το κρασί άρχισε να διαρρέει από το αντικείμενο, αυτό συνέχισε να χρησιμοποιείται για να προσφέρονται σοκολατάκια.

Το 2019, έπειτα από αυξανόμενη ενόχληση μεταξύ καθηγητών και καλεσμένων, το κολλέγιο ανέθεσε στον Χικς να ερευνήσει την προέλευση του κυπέλλου, το οποίο ο ίδιος περιγράφει ως «μια αρρωστημένη εκδοχή επιτραπέζιου σκεύους». 

Η επιστημονική ανάλυση χρονολόγησε το κρανίο περίπου 225 ετών, με ενδείξεις ότι προέρχεται από την Καραϊβική και πιθανόν ανήκε σε μία γυναίκα σκλάβο. Το όνομά της παραμένει άγνωστο, αν και δεν ισχύει το ίδιο για τους Βρετανούς που είχαν το κρανίο της στην κατοχή τους.

Το κύπελλο δωρίστηκε στο Worcester College το 1946 από τον Τζορτζ Πιτ-Ρίβερς, απόφοιτο του κολεγίου και γνωστό υποστηρικτή του Βρετανού φασιστικού ηγέτη Όσβαλντ Μόσλεϊ, ο οποίος είχε φυλακιστεί κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το σκεύος ανήκε στη δεύτερη, λιγότερο γνωστή συλλογή του παππού του, Αυγούστου Πιτ-Ρίβερς, στρατιωτικού και αρχαιολόγου, ιδρυτή του ομώνυμου μουσείου. Το είχε αγοράσει σε δημοπρασία του Sotheby’s το 1884, με την αγγελία να αναφέρει ότι είχε ξύλινη βάση και ένα νόμισμα της βασίλισσας Βικτωρίας ενσωματωμένο στο κάτω μέρος του.

Στο νέο βιβλίο του «Every Monument Will Fall», ο Χικς υποστηρίζει ότι η αποικιοκρατική βία εκφράστηκε όχι μόνο μέσω της εκμετάλλευσης, αλλά και μέσω της διαγραφής της ταυτότητας των θυμάτων. «Η αποκτήνωση και η καταστροφή της ταυτότητας ήταν μέρος της βίας», τονίζει.

Η βουλευτής των Εργατικών, Μπελ Ριμπέιρο-Άντι, χαρακτήρισε το γεγονός «ανατριχιαστικό»: «Να πίνουν ακαδημαϊκοί σε αυτό το προπύργιο προνομίων από ένα ανθρώπινο κρανίο, που πιθανόν ανήκε σε σκλάβο, είναι αποκρουστικό».

Στο βιβλίο του Χικς καταγράφονται και άλλα παραδείγματα αποικιοκρατικής βαρβαρότητας, όπως αυτό του στρατάρχη Λόρδου Γκρένφελ, ο οποίος κράτησε το κρανίο Ζουλού διοικητή δύο χρόνια μετά τη μάχη του Ουλούντι το 1879.

 

Διαβάστε επίσης

Τα αγαπημένα σκυλιά της βασίλισσας Ελισάβετ σε αγώνα δρόμου για τρίτη χρονιά

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis