Το Matsusaka είναι η επιτομή του premium ιαπωνικού μοσχαριού. Παίρνει το όνομά του από την μικρή ομώνυμη πόλη, η οποία διατηρεί μια παράδοση αιώνων στην ανατροφή μιας ιδιαίτερης φυλής αγελάδων με μοναδικό DNA παγκοσμίως.

Η φυλή που είναι γνωστή ως “Kuroge Washu”, είναι η ιαπωνική μαύρη φυλή βοοειδών. Αυτά τα βοοειδή εκτρέφονται χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μεθόδους που εστιάζουν πρώτα απ’ όλα σε τρία σημεία: Την σχολαστικά καλή διατροφή, την ήρεμη ζωή και την καλή υγεία του ζώου.
Η διατροφή του αλλάζει όσο μεγαλώνει, αλλά βασίζεται σε πολύ επιλεγμένα χορταρικά και δημητριακά. Πρόκειται για ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα που θυμίζει διατροφή αθλητή. Η μπύρα και το μασάζ ανήκουν όντως στο πρόγραμμά τους, αλλά όχι το καθημερινό. Η μπύρα είναι ποτό που χρησιμοποιείται κάποιες φορές για να χαλαρώνει τα ζώα, ενώ το μασάζ, ξέχωρα από τη χαλάρωση, βοηθάει στο να κατανέμεται το λίπος τους σε όλο το σώμα.
Τα Matsusaka τρέφονται για πολύ μεγαλύτερη διάρκεια σε σύγκριση με άλλα βοοειδή. H ζωή τους μπορεί να φτάσει και τα 4 έτη, διάρκεια που ακούγεται εξωπραγματική με αντίστοιχα ζώα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Οσο για το πόσο κοστίζει; Συνήθως το βόειο κρέας Matsusaka πωλείται σε δημοπρασίες. Βραβευμένες αγελάδες έχουν πωληθεί κοντά στα 100.000 δολάρια και μερικές φορές ακόμα και περισσότερο, με ρεκόρ τιμής τα 392.000 δολάρια το 1989! Μία μέση τιμή πώλησης αγγίζει τα 10.000 δολάρια, που εξακολουθεί να είναι μια εξαιρετικά υψηλή τιμή για βοοειδή προοριζόμενα για σφαγή. H τιμή του σε περιορισμένα κρεοπωλεια-delicatessen, ανάλογα τη χώρα και το κομμάτι του κρέατος, ανέρχεται σε 500-1000 ευρώ το κιλό, ενώ στα εστιατόρια μπορεί να φτάσει και τα 1500 ευρώ το κιλό. Στην Ελλάδα ελάχιστα κιλά έχουν φτάσει σε ένα – δύο εστιατόρια για πολύ μικρό διάστημα.
Διαβάστε επίσης
Αυτή η χώρα είναι έτοιμη να ξεπεράσει τη Γαλλία και να γίνει ο πιο δημοφιλής προορισμός στον κόσμο
Βατικανό: Τί απαγορεύει στους εργαζομένους του;