Οι αλλεπάλληλες ειδήσεις για αιφνίδιους θανάτους είναι καθημερινό θέμα συζήτησης και προκαλούν μεγάλη ανησυχία στον κόσμο.
Ο αιφνίδιος θάνατος είναι στο 30% έως 40% των περιπτώσεων, η πρώτη και η τελευταία εκδήλωση της στεφανιαίας νόσου για έναν άνθρωπο που φεύγει ξαφνικά από την ζωή, χωρίς να γνωρίζει από τι έπασχε.
Ο πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Ηρακλείου καρδιολόγος Γιάννης Βαβουρανάκης, επισημαίνει ότι μπορούμε να προλάβουμε έναν ξαφνικό θάνατο αν δεν αγνοήσουμε κάποια συμπτώματα λίγες μέρες ή ώρες πριν, τα οποία δεν είχαμε στο παρελθόν.
Αυτά είναι δύσπνοια όταν για παράδειγμα περπατάμε, πόνος, βάρος ή κάψιμο στο στήθος την ώρα που δουλεύουμε, η ταχυκαρδία, η εφίδρωση, η έντονη καταβολή.
«Πολλοί άνθρωποι δεν δίνουν σημασία και τα αποδίδουν σε άλλες αιτίες, αν όμως αξιολογούσαν τέτοιους είδους πρώιμα συμπτώματα που προειδοποιούν ότι κάτι δεν πάει καλά, θα μπορούσαν να σώσουν τη ζωή τους», είπε.
Διαφορές, ωστόσο, στα προειδοποιητικά συμπτώματα της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής, μεταξύ ανδρών και γυναικών, έχουν διαπιστώσει οι επιστήμονες σε πρόσφατες μελέτες.

(ο πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Ηρακλείου καρδιολόγος κ. Γιάννης Βαβουρανάκης)
Σύμφωνα με αυτές, το σημαντικότερο σύμπτωμα στις γυναίκες 24 ώρες πριν από την καρδιακή ανακοπή ήταν η δύσπνοια, ενώ για τους άνδρες ήταν ο πόνος στο στήθος.
Στην Κρήτη, έχουμε πολύ μεγάλα ποσοστά παχυσαρκίας, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακών νοσημάτων που παραμένουν η πρώτη αιτία θανάτου.
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε σε επίπεδο πρόληψης, είναι να διακόψουμε το κάπνισμα, να προσέχουμε την διατροφή και το βάρος μας, να ελέγχουμε την πίεση και τη χοληστερίνη μας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ηράκλειο: Τροχαίο ατύχημα στα φανάρια της Καζαντζίδη - Μία γυναίκα στο νοσοκομείο
Διοικητής ΠΑΓΝΗ στο ekriti.gr: Σε βαριά κατάσταση ο 3χρονος - Πότε θα ξεκινήσουν τα τεστ
Ηράκλειο: Ο φύλακας του εργοταξίου... πίσω από την κλοπή των μπαταριών