Σταδιακά θα ξεκινήσει να λειτουργεί πλήρως η τουριστική αγορά της Κρήτης καθώς το Πάσχα ναι μεν έχει έρθει στο νησί όμως οι ξένοι επισκέπτες δεν είναι ακόμη σε ικανοποιητικό αριθμό.
Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης είπε ότι στα βόρεια παράλια του νομού είναι ανοιχτό αυτές τις ημέρες το 20 με 25% των ξενοδοχείων αλλά οι πληρότητες δεν είναι ικανοποιητικές και κυμαίνονται περίπου στο 50 με 60%.
Όπως επεσήμανε μεγαλύτερος αριθμός τουριστών αναμένεται από τα τέλη του Απρίλη και έπειτα οπότε αναμένεται να ανοίξει και μεγαλύτερος αριθμός τουριστικών καταλυμάτων.

Η εικόνα είναι λίγο καλύτερη σε Χανιά και Ρέθυμνο.
Πάντως φέτος οι εκτιμήσεις λένε ότι θα ξεπεράσουμε τις τουριστικές αφίξεις του 2024, που έφθασαν τα 5.600.000.
Τα στοιχεία από την TUI όσον αφορά στις Γερμανόφωνες χώρες, δείχνουν αύξηση 11% και από την Αγγλία 5,1%. Η αύξηση από την αγορά του Βελγίου είναι 10% και από την Πολωνία 20%, όμως υπάρχει μείωση 10% από την ολλανδική αγορά. Ο Dertour ανακοίνωσε αύξηση 8,63% από την Γερμανία για το Ηράκλειο, ενώ η αύξηση για τα Χανιά είναι εντυπωσιακή και φθάνει το 17,7%.

Όσον αφορά στην EasyJet, ανακοίνωσε αύξηση φέτος για την Κρήτη 15%.
Το νησί, άλλωστε, κατατάσσεται σταθερά στους κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως, λαμβάνοντας σημαντικές διακρίσεις από διεθνείς οργανισμούς και πλατφόρμες. Να σημειωθεί ότι η νέα σεζόν ανοίγει με 500.000 κλίνες διαθέσιμες σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και airbnb.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία που προέρχονται κυρίως από έρευνες αντίστοιχων φορέων καταναλωτών που διαθέτουν αρκετές χώρες, το 2024 οι τουρίστες στην Ελλάδα παρουσίασαν διαφοροποιήσεις στις δαπάνες τους.
Οι Αμερικανοί τουρίστες ξόδεψαν κατά μέσο όρο 1.034 ευρώ ανά άτομο, ενώ οι Ρώσοι τουρίστες, αν και λιγότεροι σε αριθμό, περίπου 1.000 ευρώ ανά άτομο οι Βρετανοί τουρίστες ξόδεψαν κατά μέσο όρο 731 ευρώ, οι Γερμανοί 691 ευρώ και οι Γάλλοι 659 ευρώ ανά άτομο.

Ειδικά για την Κρήτη, οι τουρίστες στη δυτική πλευρά του νησιού ξοδεύουν περισσότερα. Οι επισκέπτες από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία δαπάνησαν περισσότερα για μετακινήσεις, ενώ οι Σκανδιναβοί, καθώς και οι τουρίστες από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και τη Μεγάλη Βρετανία ξόδεψαν περισσότερα στην εστίαση.
(φωτογραφία από create.vista.com)
Διαβάστε επίσης:
Ηράκλειο: Συμφωνία για αυξήσεις στους μισθούς των ξενοδοχοϋπαλλήλων
Αλλάζει το τουριστικό προφίλ της Δυτικής Κρήτης - Τι δείχνει μεγάλη έρευνα