Σε πολύ σοβαρό θέμα εξελίσσεται το ζήτημα της διαχείρισης της ΒΙ.ΠΕ Ηρακλείου σε ξένο Fund όπως αποκάλυψε το Ράδιο Κρήτη και η εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη με τους εγκατεστημένους επιχειρηματίες να μην ξέρουν κυριολεκτικά τί τους ξημερώνει ζώντας καθημερινά μέσα στην αγωνία και την αβεβαιότητα.
Μιλώντας σήμερα στην ίδια εκπομπή ο Κώστας Χρηστάκος, Πρόεδρος των εγκατεστημένων Επιχειρήσεων στην ΒΙ.ΠΕ Ηρακλείου αναφέρθηκε στο ιστορικό της διαχείρισης της περιοχής και διευκρίνισε ότι το πρόβλημα ουσιαστικά έχει ξεκινήσει από το 2022 οπότε και άλλαξε το καθεστώς με την ψήφιση του σχετικού νόμου.
Ο κ. Χρηστάκος ανέφερε ακόμα ότι με το νέο καθεστώς οι εγκατεστημένοι επιχειρηματίες δεν έχουν πλέον κανέναν λόγο σε ότι κι αν γίνεται στην περιοχή, κάτι που δεν συνέβαινε πριν. Συγκεκριμένα οι επιχειρηματίες της ΒΙ.ΠΕ δεν μπορούν ούτε καν να ελέγξουν τί γίνεται με τα κόστη των δαπανών και συμπλήρωσε ότι το μόνο δικαίωμα που τους έχει απομείνει... είναι να πληρώνουν.
Μιλώντας για την οικονομική επιβάρυνση των επιχειρήσεων, ο κ. Χρηστάκος σημείωσε ότι αυτή είναι μεγάλη και πως δεν έχουν κανένα δικαίωμα παρέμβασης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2022 ο προϋπολογισμός της διαχείρισης ήταν 902.000 ευρώ ποσό που εκτοξεύθηκε κοντά στα 2 εκατομμύρια το 2024.
Εξαιρετικά σημαντικό θεωρείται και το ιδιοκτησιακό καθεστώς για τους εγκατεστημένους επιχειρηματίες καθώς σύμφωνα με τον κ. Χρηστάκο δεν έχει διευκρινιστεί αν μέσω του νέου καθεστώτος, αμφισβητείται το ιδιοκτησιακό με τις πληροφορίες να λένε ότι έγινε απόπειρα αμφισβήτησης των συμβολαιογραφικών πράξεων αγοράς ακινήτων στην περιοχή.
Τέλος, ο πρόεδρος των εγκατεστημένων επιχειρήσεων δήλωσε ότι έχει κατατεθεί προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να εξεταστεί η συνταγματικότητα της Υπουργικής απόφασης που άλλαξε το καθεστώς διαχείρισης στις ΒΙ.ΠΕ και πως με τη νέα μορφή, ο επενδυτής που έχει αναλάβει την διαχείριση, βάζει 20% κέρδος στα νέα έργα που πρόκειται να γίνουν.
Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση η Ομάδα Πρωτοβουλίας Ηρακλείου Κινήματος Δημοκρατίας.
Σε αυτήν αναφέρονται τα εξής:
Ενώ οι επιχειρηματίες που φιλοξενούνται στη ΒΙ.ΠΕ, συζητούσαν το ενδεχόμενο αυτοδιαχείρισης από τους ίδιους, τον Δεκέμβριο του 2022 ψηφίστηκε νομοσχέδιο που άλλαξε ριζικά την επιχειρηματική ζώνη σε βιομηχανικές περιοχές, όπως είναι εκείνη του Ηρακλείου. Μέχρι και πρόσφατα, το καθεστώς των επιχειρήσεων της Βιομηχανικής Περιοχής Ηρακλείου προσδιοριζόταν τόσο από την ΕΤΒΑ Βιομηχανικές Περιοχές Α.Ε., όσο και από τον Δήμο όπου ανήκει η Βιομηχανική Περιοχή του κάθε νομού.
Με το εν λόγω νομοσχέδιο που ψηφίστηκε και έγινε νόμος του κράτους (4982/2022) υπήρξαν σοβαρές αλλαγές στον φορέα διαχείρισης. Ο Δήμος σταμάτησε να υπάρχει, ενώ πλέον τον πλήρη έλεγχο, με υπερεξουσίες, αποκτούσε η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Χθες αποκαλύφθηκε (Μανόλης Αργυράκης στην εκπομπή του στο Ράδιο Κρήτη), ότι η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ, παραχώρησε την πλειοψηφία της διαχείρισης και έχει περάσει πλέον στα χέρια ενός ξένου fund. Έχοντας αναλάβει το σύνολο της διαχείρισης, ο ιδιώτης( ξένο fund), όπως τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού, τον ηλεκτροφωτισμό και φυσικά την αποκομιδή των απορριμμάτων, αποκομίζει τεράστια υπερκέρδη προσθέτοντας και ένα ποσοστό 20% ως κέρδος διαχειριστή εκμεταλλευόμενο το προαναφερόμενο Νόμο (4982/2022), αισχροκερδεί.
Οι πολυδιαφημιζόμενες ιδιωτικοποιήσεις, αποδεικνύεται ότι μοναδικό σκοπό είχαν και έχουν να παραδώσουν σημαντικά για την οικονομία μας περιουσιακά στοιχεία, σε ξένα χέρια που μοναδικό στόχο έχουν τα υπερκέρδη και την υπερεκμετάλλευση. Η αγωνία των επιχειρηματιών της περιοχής κατανοητή κι επιβεβλημένη η στήριξη στα αιτήματά τους: μια αυτοδιαχειριζόμενη ΒΙ.ΠΕ, με τη συμμετοχή του Δήμου και της Πολιτείας, ως εποπτικού μηχανισμού.
Διαβάστε επίσης:
Κρήτη: Τα ύψη βροχής την Τετάρτη 19/3 - 45 χιλιοστά στους Ποταμούς Λασιθίου
Ηράκλειο: Στο έλεος των ανέμων το κουτί από μετρητή ρεύματος (φωτο)