Κρίσιμες αποφάσεις για το νερό που έχει απομείνει στο φράγμα Αποσελέμη καλούνται να λάβουν οι Δήμοι Ηρακλείου Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου σε σύσκεψη που συγκαλεί ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης την ερχόμενη Τρίτη.
Αυτή τη στιγμή στο φράγμα έχουν συγκεντρωθεί 3.320.000 κυβικά νερού και το κλίμα που φαίνεται να διαμορφώνεται είναι να σταματήσει η λήψη νερού μέχρι και τον Απρίλιο ή και το Μάιο, προκειμένου τα αποθέματα που έχουν απομείνει να μπορούν να χρησιμοποιηθούν τους δύσκολους μήνες του καλοκαιριού.
Ήδη ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης έχει παραλάβει την πλακέτα που έπρεπε να προμηθευτεί για να αποκατασταθεί το σύστημα λειτουργίας της οζόνωσης και να αρχίσουν οι προσπάθειες για να ξεκινήσει η επαναλειτουργία του που έχει μπλοκάρει εδώ και μια εβδομάδα.
‘Όμως η αποκατάσταση της ζημιάς είναι ανεξάρτητο ζήτημα από την διάθεση των αποθεμάτων του νερού του φράγματος που θα αποφασιστεί στη σύσκεψη που θα συγκληθεί την ερχόμενη Τρίτη ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Η πρόταση που φαίνεται να κυριαρχεί είναι η εξοικονόμηση των αποθεμάτων του νερού στην οποία φαίνεται να καταλήγουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, που δείχνουν να συγκλίνουν στο σενάριο μετά το Μάιο να αρχίσει ξανά η λήψη νερού από το φράγμα, καθώς τότε θα αρχίσουν και οι μεγαλύτερες πιέσεις και θα αυξηθεί η ζήτηση του νερού, λόγω της τουριστικής περιόδου.
Η πλευρά της ΔΕΥΑΗ δείχνει να συμφωνεί με το σχεδιασμό αυτό ωστόσο θα είναι έτοιμη να απαντήσει οριστικά την Τρίτη, στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί που θα έχει μια πιο καθαρή εικόνα σε σχέση με το πως εξελίσσεται η υδροδότηση της πόλης που εδώ και μια εβδομάδα στηρίζεται αποκλειστικά στο σύστημα των γεωτρήσεων.
Αυτό που φαίνεται να προβληματίζει περισσότερο τη ΔΕΥΑΗ είναι το γεγονός ότι ο αγωγός των Μαλίων -που αποτελεί κεντρική πηγή τροφοδοσίας νερού στο Ηράκλειο- έχει κλείσει τον κύκλο της ζωής του καθώς είναι μια παλιά κατασκευή του 1960 και μια βλάβη ανάλογα με τη σοβαρότητα της που μπορεί να προκληθεί μπορεί να επηρεάσει το σύστημα υδροδότησης της πόλης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Κρήτη: Σε απόγνωση οι ψαράδες από τους λαγοκέφαλους - Τεράστιες ζημιές και μείωση των αλιευμάτων