Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις για την ακαρπία στις ελιές;

Image
Τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις για την ακαρπία στις ελιές;
 clock 08:17 | 13/01/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Άγνωστο παραμένει εαν και πότε θα δοθούν αποζημιώσεις για την ακαρπία στις ελαιοκαλλιέργειες, καθώς απαιτούνται εγκρίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως  προκύπτει από απάντηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου Νότη Μαριά.

Στην απάντησή του προς τον βουλευτή  το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημειώνει:

«Οι ζημιές από ακαρπία, (μειωμένη παραγωγή κακή καρπόδεση), μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (Κ.Ο.Ε.). Προκειμένου όμως να τύχουν ενίσχυσης οι παραγωγοί, για την αντιστάθμιση της απώλειας παραγωγής, σύμφωνα με τον Κανονισμό Κρατικών Ενισχύσεων (258379/9.04.2008 – ΦΕΚ 646/11.04.2008) και των Κοινοτικών Κατευθυντήριων Γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της γεωργίας και δασοκομίας 2007 – 2013 (2006/C 319/ΕΚ), θα πρέπει:
α) Η παραγωγή του έτους ζημιάς να έχει ζημιωθεί κατά είδος προϊόντος (καλλιέργεια), σε επίπεδο Π.Ε. σε ποσοστό 30% και πάνω, σε σχέση με τη μέση απόδοση των προηγούμενων τριών ετών, με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της χώρας.
β) Να τεκμηριώνεται επιστημονικά από επιτροπή, η οποία ορίζεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) ότι η απώλεια της παραγωγής είναι αποτέλεσμα μιας δυσμενούς καιρικής συνθήκης.
γ) Τα επίσημα μετεωρολογικά στοιχεία πρέπει να επιβεβαιώνουν τον χαρακτηρισμό των καιρικών συνθηκών ως δυσμενών.
δ) Να εγκριθεί η δαπάνη αντιστάθμισης των ζημιών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο είναι βασική και απαραίτητη προϋπόθεση.
Στο πλαίσιο αυτό, από το ΥΠΑΑΤ, έχει συσταθεί Ειδική Επιστημονική Επιτροπή, η οποία εξετάζει το φαινόμενο της ακαρπίας και παράλληλα θα τεκμηριώσει το αίτιο που προκάλεσε τη φετινή μείωση της παραγωγής στις ελαιοκαλλιέργειες της χώρας και στη συνέχεια θα συντάξει σχετική έκθεση – γνωμάτευση. Η εν λόγω διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη».
Παράλληλα, στην απάντηση αναφέρεται ότι «οι Περιφερειακές Επιτροπές των Π.Ε. προέβησαν σε αξιολογήσεις – επισημάνσεις των ζημιών στις περιοχές που συγκεντρώνονται οι δενδροκαλλιέργειες μεταξύ αυτών και οι ελαιοκαλλιέργειες.
Μετά τη συγκέντρωση των απαιτούμενων στοιχείων και εφόσον, όπως προαναφέρθηκε ανωτέρω, τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις των Κοινοτικών Κατευθυντήριων Γραμμών και εγκριθεί η δαπάνη αντιστάθμισης των ζημιών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (απαραίτητη προϋπόθεση ), το αίτημα θα αποσταλεί προς έγκριση στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι δε ενισχύσεις θα δοθούν μετά την έγκριση του προγράμματος από την Ε.Ε.
Επίσης, έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες όλο αυτό το διάστημα, για την επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης από την Ε.Ε. των Προγραμμάτων Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, με θετικά αποτελέσματα.
Οσον αφορά στον χρόνο υποβολής των Κ.Ο.Ε. στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνεται ότι, με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες τα ετήσια Προγράμματα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, για το σύνολο της χώρας και για όλες τις καλλιέργειες, υποβάλλονται στις αρχές του επόμενου έτους, αφού έχει ολοκληρωθεί το έτος ζημιάς.
Αυτό συμβαίνει επειδή, όταν υποβάλλεται ο σχετικός φάκελος στην Ε.Ε. για έγκριση ενός προγράμματος, θα πρέπει ο φάκελος που συνοδεύει το αίτημα να είναι πλήρως τεκμηριωμένος με όλα τα στοιχεία του έτους ζημιάς, όπως ακριβώς ορίζεται στους Κοινοτικούς Κανονισμούς. Η δε διαδικασία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί πριν τη συγκομιδή του προϊόντος.
Αλλωστε, για να υπολογιστεί. η απώλεια εισοδήματος θα πρέπει να γνωρίζουμε την ακριβή παραγωγή σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, αλλά και την τρέχουσα εμπορική τιμή διάθεσης του προϊόντος, για να υπάρχει η δυνατότητα σύγκρισης με τον μέσο όρο εισοδήματος της προηγούμενης τριετίας.
Σε αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή ο φάκελος υποβληθεί νωρίτερα και κατά την επεξεργασία των στοιχείων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρηθεί ελλιπής, υπάρχει κίνδυνος απόρριψης του αιτήματος για έγκριση του προγράμματος.
Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με τον ΕΛ.Γ.Α., που είναι σε πλήρη γνώση του προβλήματος των ελαιοπαραγωγών, θα συνεργαστούν με τους εκπροσώπους των αγροτών και την αυτοδιοίκηση με στόχο να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες για την υποστήριξη των αγροτών».

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis