Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, καταφέρθηκε εναντίον των σχολίων του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με αφορμή το... χόκεϊ επί πάγου.
«Δεν μπορείτε να πάρετε τη χώρα μας και δεν μπορείτε να πάρετε το παιχνίδι μας», δήλωσε ο Τριντό συγκεκριμένα, στον απόηχο μιας μεγάλης νίκης της χώρας του επί των Αμερικανών στο χόκεϊ επί πάγου.
Την Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου, ο Καναδάς νίκησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και κέρδισε το τουρνουά χόκεϊ 4 Nations, με την έντονη δράση στον πάγο να αντικατοπτρίζει τις πολιτικές εντάσεις που κοχλάζουν μεταξύ των δύο χωρών.
Δημοσιεύοντας ένα βίντεο με τον ίδιο να πανηγυρίζει μετά τη νίκη του Καναδά, ο Τριντό έγραψε: «Δεν μπορείτε να πάρετε τη χώρα μας - και δεν μπορείτε να πάρετε το παιχνίδι μας».
Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ο Λευκός Οίκος είχε διακωμωδήσει τον αντίπαλό του, με την εκπρόσωπο τύπου Κάρολαϊν Λέβιν να λέει στους δημοσιογράφους ότι ανυπομονούσε να «νικήσουν οι ΗΠΑ τη σύντομα 51η Πολιτεία, τον Καναδά».
WH Press Secretary Karoline Leavitt:
Donald Trump “looks forward to watching the game tonight — and we look forward to the United States beating our soon-to-be 51st state, Canada."
Laughingstock of the world pic.twitter.com/BDvQ0aQMzA
— Republicans against Trump (@RpsAgainstTrump) February 20, 2025
Το χρονικό της κόντρας Τραμπ - Τριντό
Με ανάρτηση του στην πλατφόρμα Truth Social νωρίτερα τον Φεβρουάριο, ο Τραμπ έγραψε: «Πληρώνουμε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ τον Καναδά. Γιατί; Δεν υπάρχει κανένας λόγος. Δεν χρειαζόμαστε τίποτα από αυτά που έχουν. Έχουμε απεριόριστη ενέργεια, θα έπρεπε να κατασκευάζουμε τα δικά μας αυτοκίνητα και έχουμε περισσότερη ξυλεία από όση μπορούμε ποτέ να χρησιμοποιήσουμε. Ως εκ τούτου, ο Καναδάς θα πρέπει να γίνει η αγαπημένη μας 51η Πολιτεία. Πολύ χαμηλότεροι φόροι, και πολύ καλύτερη στρατιωτική προστασία για τον λαό του Καναδά - ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΑΣΜΟΣ!», κατέληγε η ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ.
Οι Καναδοί δεν τον πήραν αρχικά στα σοβαρά, αλλά ο Τζάστιν Τριντό δήλωσε αργότερα σχετικά με το θέμα: «Δεν υπάρχει ούτε η παραμικρή πιθανότητα να γίνει ο Καναδάς μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών».
Διαβάστε επίσης
Λος Άντζελες: Η δήμαρχος αποπέμπει την αρχηγό της πυροσβεστικής μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές