Skip to main content
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

NASA: Εκτοξεύτηκε το νέο τηλεσκόπιο που θα αναζητήσει τα βασικά συστατικά της ζωής στο διάστημα

SPHEREX τηλεσκόπιο NASA
 clock 18:25 | 13/03/2025
writer icon newsroom ekriti.gr

Το νεότερο διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA εκτοξεύτηκε με αποστολή να χαρτογραφήσει εκατοντάδες εκατομμύρια γαλαξίες αλλά και να αναζητήσει τα βασικά συστατικά της ζωής στον δικό μας Γαλαξία.

Το SPHEREx εκτοξεύτηκε με τον πύραυλο Falcon της SpaceX την από την Καλιφόρνια, συνοδευόμενο από τέσσερις δορυφόρους σε μέγεθος βαλίτσας, η οποίοι είναι μέρος άλλης αποστολής που ονομάζεται PUNCH και έχει σκοπό τη μελέτη του Ήλιου, αναφέρει ο Guardian.

Η αποστολή SPHEREx, κόστους 488 εκατομμυρίων δολαρίων, έχει ως στόχο να εξηγήσει πώς σχηματίστηκαν και εξελίχθηκαν οι γαλαξίες κατά τη διάρκεια δισεκατομμυρίων ετών και πώς το σύμπαν επεκτάθηκε τόσο γρήγορα στις πρώτες του στιγμές. Ενώ στον δικό μας Γαλαξία, θα αναζητήσει νερό και άλλα συστατικά της ζωής στα παγωμένα νέφη μεταξύ των άστρων όπου αναδύονται νέα ηλιακά συστήματα.

Σε τι διαφέρει από τα Hubble και James Webb

Το SPHEREx (ακρωνύμιο που με πολύ… ζόρι βγαίνει από τις λέξεις Spectro-Photometer for the History of the Universe, Epoch of Reionization and Ices Explorer), έχει σχήμα κώνου και ζυγίζει 500 κιλά. Θα χρειαστεί έξι μήνες για να χαρτογραφήσει ολόκληρο τον ουρανό με τα υπέρυθρα «μάτια» του και το ευρύ οπτικό του πεδίο. Τέσσερις έρευνες πλήρους χαρτογράφησης του ουράνιου θόλου έχουν προγραμματιστεί σε διάστημα δύο ετών, καθώς το τηλεσκόπιο θα κάνει κύκλους γύρω από τη Γη, από πόλο σε πόλο, σε ύψος 650 χιλιομέτρων.

Δεν θα βλέπει τους γαλαξίες με εξαιρετική λεπτομέρεια όπως τα μεγαλύτερα και πιο εξελιγμένα διαστημικά τηλεσκόπια Hubble και James Webb της NASA, με τα στενά οπτικά πεδία τους.

Παρατηρώντας τη συλλογική λάμψη, οι επιστήμονες ελπίζουν να ξεχωρίσουν το φως από τους πρώτους γαλαξίες και να μάθουν πώς δημιουργήθηκαν, δήλωσε ο Μποκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

NASA: Νέα αναβολή στην διάσωση των αστροναυτών από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό!

Τα αστρονομικά γεγονότα του Μαρτίου: Από το Ματωμένο Φεγγάρι έως την εξαφάνιση των δακτυλίων του Κρόνου

Εντοπίστηκε ο παλαιότερος κρατήρας πρόσκρουσης μετεωρίτη στη Γη

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis