Skip to main content
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η NASA αποκαλύπτει ένα κρυφό σύμπαν από υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες

μαύρη τρύπα
 clock 17:08 | 04/02/2025
writer icon newsroom ekriti.gr

Τους τελευταίους μήνες, διάφορα τηλεσκόπια της NASA συντόνισαν μια μοναδική προσπάθεια που έχει καταπλήξει την επιστημονική κοινότητα. Ξεκίνησαν να ψάξουν τον ουρανό για υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες, κολοσσιαία αντικείμενα που μπορεί να έχουν δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη μάζα από τον Ήλιο.

Και ανακάλυψαν ότι υπάρχουν περισσότερες μαύρες τρύπες απ' ό,τι πραγματικά πίστευαν. Τα ευρήματά τους παρουσιάστηκαν σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Astrophysical Journal όπου περιγράφουν ότι πολλά από αυτά τα τερατώδη αντικείμενα κρύβονται πίσω από πυκνά νέφη αερίου και σκόνης στο διάστημα.

Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι σχεδόν κάθε μεγάλος γαλαξίας στο σύμπαν έχει στο κέντρο του μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα. Όμως η απόδειξη αυτής της θεωρίας είναι δύσκολη, επειδή είναι αδύνατο να καταμετρηθούν τα δισεκατομμύρια ή ακόμη και τα τρισεκατομμύρια αυτών των μαύρων οπών σε όλο το σύμπαν.

Για να αποφευχθεί αυτό, οι επιστήμονες ανέλυσαν μικρότερα δείγματα και τα χρησιμοποίησαν για να εκτιμήσουν τον ευρύτερο πληθυσμό. Προσδιορίζοντας με ακρίβεια πόσες μαύρες τρύπες κρύβονται μέσα σε ένα δείγμα, οι ερευνητές μπορούν να κάνουν καλύτερες προβλέψεις για τον συνολικό αριθμό των υπερμεγέθων μαύρων τρυπών στο σύμπαν.

Η εργασία που παρουσιάστηκε διαπίστωσε ότι περίπου το 35% των υπερμεγέθων μαύρων τρυπών είναι σοβαρά καλυμμένες, δηλαδή τα νέφη αερίου και σκόνης που τις περιβάλλουν είναι τόσο πυκνά που εμποδίζουν ακόμη και το φως των ακτίνων Χ χαμηλής ενέργειας.

Αν και οι μαύρες τρύπες είναι εγγενώς σκοτεινές - ούτε το φως δεν μπορεί να διαφύγει από τη βαρύτητά τους - μπορούν επίσης να είναι μερικά από τα πιο φωτεινά αντικείμενα στο σύμπαν. Και αυτό συμβαίνει όταν το αέριο τραβιέται σε τροχιά γύρω από μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα, όπως το νερό σε έναν αγωγό - η ακραία βαρύτητα δημιουργεί τόσο έντονη τριβή και θερμότητα που το αέριο φτάνει σε εκατοντάδες χιλιάδες βαθμούς και ακτινοβολεί τόσο έντονα που μπορεί να επισκιάσει όλα τα αστέρια στον περιβάλλοντα γαλαξία.

Για να επιβεβαιώσουν την παρουσία πολύ σκοτεινών, ακραίων μαύρων τρυπών, οι ερευνητές βασίστηκαν στο NuSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescope Array) της NASA (Warner Bros.)

Τα νέφη αερίου και σκόνης που περιβάλλουν και αναπληρώνουν τον φωτεινό κεντρικό δίσκο μπορεί να έχουν περίπου το σχήμα ενός τόρου ή ενός ντόνατ. Αν η τρύπα του ντόνατ είναι στραμμένη προς τη Γη, ο φωτεινός κεντρικός δίσκος στο εσωτερικό του είναι ορατός- αν το ντόνατ είναι στραμμένο προς την άκρη, ο δίσκος είναι κρυμμένος.

Σε προηγούμενες μελέτες, οι αστρονόμοι είχαν διαπιστώσει ότι λιγότερο από το 15% των υπερμεγέθων μαύρων τρυπών είναι τόσο καλυμμένες. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η πραγματική κατανομή θα πρέπει να είναι πιο κοντά στο 50/50 με βάση τα μοντέλα του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσονται οι γαλαξίες.

Αν οι παρατηρήσεις συνεχίσουν να δείχνουν ότι σημαντικά λιγότερες από τις μισές υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες κρύβονται, οι επιστήμονες θα πρέπει να προσαρμόσουν ορισμένες βασικές ιδέες που έχουν για τα αντικείμενα αυτά και τον ρόλο που παίζουν στον σχηματισμό των γαλαξιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιστήμονες ανακάλυψαν κοράλλια που κινούνται σαν μέδουσες προς το μπλε φως

Γιατί οι μεγαλουπόλεις γέμισαν με αραουραίους ;

Όταν ακούμε κάτι, τα αυτιά μας προσπαθούν να κινηθούν αντανακλαστικά

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis