Skip to main content
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Γιατί τα φρούτα και τα λαχανικά σήμερα, είναι λιγότερο θρεπτικά

διατροφη
 clock 22:13 | 01/02/2025
writer icon newsroom ekriti.gr

Τα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά στην αγορά εξακολουθούν να μοιάζουν ελκυστικά για όσους θέλουν να ακολουθήσουν μια υγιεινή διατροφή, παρά τη μειωμένη συγκριτικά με το παρελθόν, θρεπτική αξία τους.

Τα τελευταία 70 χρόνια, όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι φρούτα, λαχανικά και δημητριακά που καλλιεργούνται σήμερα, περιέχουν λιγότερες πρωτεΐνες, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, ριβοφλαβίνη και βιταμίνη C από αυτά που καλλιεργούνταν πριν από δεκαετίες.

Στην ανασκόπηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Foods, αυτή η μείωση χαρακτηρίζεται «ανησυχητική» και «η μεγαλύτερη πρόκληση για την υγεία των μελλοντικών γενεών».

Οι επιστήμονες αποδίδουν τη ρίζα του προβλήματος στις σύγχρονες γεωργικές διαδικασίες που αυξάνουν τις αποδόσεις των καλλιεργειών αλλά διαταράσσουν την υγεία του εδάφους.

Οι βασικές αιτίες

Οι σύγχρονες αγροτικές πρακτικές αυξάνουν τις αποδόσεις των καλλιεργειών αλλά μειώνουν τη θρεπτική τους αξία, κατέληξαν οι μελετητές. Οι άνθρωποι σήμερα καταναλώνουν λιγότερο θρεπτικά τρόφιμα σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές. Η άρδευση, η λίπανση και οι εντατικές μέθοδοι καλλιέργειας διαταράσσουν τη σχέση των φυτών με τους μύκητες του εδάφους, μειώνοντας την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.

Αυξημένο Διοξείδιο του Άνθρακα (CO₂): Επηρεάζει τη σύσταση των φυτών, αυξάνοντας την περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες αλλά μειώνοντας πρωτεΐνες, σίδηρο και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά Το αποτέλεσμα, είναι η ανησυχητική πτώση βασικών θρεπτικών στοιχείων

Έρευνα του 2004 κατέγραψε μειώσεις έως και 38% σε βιταμίνες και μέταλλα σε 43 είδη λαχανικών και φρούτων.

Σημαντικές απώλειες παρατηρούνται σε ασβέστιο (μπρόκολο, λάχανο), σίδηρο (σέσκουλα, αγγούρια) και βιταμίνη C (σπαράγγια, γογγύλια). Η ίδια τάση παρατηρείται και σε σιτηρά, με μείωση 23% σε πρωτεΐνες στο σιτάρι μεταξύ από το 1955 έως το 2016.

Επιπτώσεις στη δημόσια υγεία

Η πρόσληψη θρεπτικών στοιχείων, επηρεάζει την άμυνα του οργανισμού ενάντια στις χρόνιες παθήσεις. Πληθυσμοί, των οποίων η διατροφή που βασίζεται σε δημητριακά, όπως το ρύζι και το σιτάρι, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ελλείψεων σε σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Η μείωση θρεπτικών συστατικών επηρεάζει επίσης το κρέας και τα ζωικά προϊόντα, καθώς τα ζώα τρέφονται με λιγότερο θρεπτικές ζωοτροφές.

Η προτεινόμενη λύση

Ως προτεινόμενη λύση, παρουσιάζεται η όσο το δυνατό λιγότερξ κατεργασία του εδάφους, εναλλαγή καλλιεργειών, χρήση φυτών κάλυψης για τη διατήρηση της γονιμότητας του εδάφους.

Διατροφή με Ποικιλία Τροφών: Η κατανάλωση διαφόρων φρούτων, λαχανικών και δημητριακών βοηθά στη μείωση των ελλείψεων σε θρεπτικά στοιχεία.

Παρά τη μείωση των θρεπτικών συστατικών τους σήμερα, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά παραμένουν εξαιρετικά ωφέλιμα για την υγεία και η ένταξή τους στην καθημερινότητα ως βάση της διατροφής μας, είναι απαραίτητη. Ωστόσο, για να απολαμβάνουμε όλα όσα έχουν να προσφέρουν στον οργανισμό μας, είναι κρίσιμο να υιοθετηθούν βιώσιμες γεωργικές πρακτικές που θα προωθήσουν τη διατήρηση της ποιότητας των τροφίμων και της δημόσιας υγείας.

 

Διαβάστε επίσης

NASA: Βρέθηκαν δομικά στοιχεία της ζωής σε αστεροειδή

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis