Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας έχουν φτάσει οι διαμαρτυρίες των Δήμων της Κρήτης για το επίμαχο θέμα της διαχείρισης των παραλιών που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην αυτοδιοίκηση.
Αμέσως μετά το Πάσχα ο Δήμαρχος Χερσονήσου Ζ.Δοξαστάκης και ο Δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης αναμένεται να έχουν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Κυριάκο Πιερακάκη, προκειμένου να του παρουσιάσουν τις διαφωνίες τους στην πολύκροτη υπόθεση της διαχείρισης των παραλιών. Όπως είναι γνωστό, με βάση τα σημερινά δεδομένα η ηλεκτρονική πλειοδοτική διαδικασία για την παραχώρηση των αιγιαλών γίνεται αποκλειστικά από την κτηματική υπηρεσία του δημοσίου και όχι από τους Δήμους, καθώς έχει αφαιρεθεί από τις δημοτικές Αρχές η σχετική αρμοδιότητα.
Ωστόσο το Δημόσιο οφείλει να αποδίδει στους Δήμους το 60% του ανταλλάγματος από τις παραχωρήσεις που γίνονται, με την προοπτική να έχουν την ευθύνη του καθαρισμού των κοινόχρηστων χώρων, να
πραγματοποιούν ελέγχους και να φροντίζουν για το ζήτημα της ναυαγοσωστικής κάλύψης.
Όμως οι Δήμοι αυτή τη στιγμή δεν έχουν εισπράξει δυστυχώς ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα που τους αντιστοιχούν για
το 2024 καθώς δεν έχει βρεθεί η φόρμουλα για τη μεταφορά των χρημάτων την ίδια ώρα που οι Δήμοι καλύπτουν από ίδιους πόρους τις υποχρεώσεις τους. Όπως εξηγεί ο κ. Δοξαστάκης, οι δαπάνες αυτές είναι εξαιρετικά υψηλές και αδιανόητο να τις επωμίζονται οι Δήμοι.
Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να αποκατασταθεί το ζήτημα της απόδοσης του ποσοστού του 60% από τη διαχείριση των παραλιών από το Ελληνικό Δημόσιο. Ο ίδιος τονίζει ότι στο πλαίσιο της συζήτησης θα τεθεί και η αυστηροποίηση των
προστίμων για όσους κάνουν χρήση των παραλιών χωρίς άδεια που έχουν τετραπλασιαστεί. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει αδυναμία των Δήμων να εξασφαλίσουν έγκαιρα το σύνολο των ναυαγοσωστικών δομών με αποτέλεσμα να είναι αντιμέτωποι με σειρά διοικητικών προστίμων, ποινικών και πειθαρχικών ποινών οι αιρετοί της αυτοδιοίκηση, χωρίς οι ίδιοι να ευθύνονται για το αδιέξοδο.
Στο πλαίσιο αυτό οι Δήμαρχοι διατυπώνουν αίτημα για την αναστολή των διοικητικών πειθαρχικών και ποινικών κυρώσεων όταν προκύπτουν αποδεδειγμένα ζητήματα ανωτέρας βίας και αδυναμίας εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου. Επίσης ζητούν κάλυψη του 100% της δαπάνης της ναυαγοσωστικής κάλυψης και την αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου όπως επίσης και να δοθεί η δυνατότητα να προσλαμβάνουν συμβασιούχους ή αορίστου χρόνου προσωπικό εξειδικευμένο στην ναυαγοσωστική, για την κάλυψη των αναγκών που θα προκύψουν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πασχαλιά: Το ευωδιαστό λουλούδι της Άνοιξης και του Πάσχα!
Πώς έγινε η τραγωδία με το παιδάκι - Βρέθηκε νεκρό σε πισίνα ενοικιαζόμενης βίλας