Το κεφίρ είναι ένα μοναδικό ρόφημα που παράγεται μέσω ζύμωσης γάλακτος με ειδικούς κόκκους, οι οποίοι περιέχουν γαλακτικά βακτήρια και ζυμομύκητες. Είναι γνωστό για τα πιθανά οφέλη του στην υγεία, όπως η ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, η μείωση της χοληστερόλης και η ενίσχυση του πεπτικού συστήματος. Η ονομασία «κεφίρ» προέρχεται από την τουρκική λέξη «keyif», που εκφράζει την ευεξία που νιώθει κάποιος μετά την κατανάλωσή του.
Ορισμένοι αποδίδουν τα πιθανά οφέλη που έχει για την υγεία στα προβιοτικά που περιέχει. Τα προβιοτικά είναι ευεργετικά είδη βακτηρίων και άλλων μικροβίων. Η έρευνα για τα προβιοτικά, ωστόσο, βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Το κεφίρ έχει μια ιδιαίτερη γεύση και θα έλεγε κανείς πως μοιάζει με «πόσιμο» γιαούρτι. Λόγω της ζύμωσης, μπορεί να έχει επίσης μια ελαφρώς «ανθρακούχα» γεύση. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μικρόβια παράγουν αέρια καθώς χωνεύουν τα σάκχαρα του γάλακτος.
Οφέλη του Κεφίρ
Παρόλο που η έρευνα γύρω από το κεφίρ είναι σε πρώιμο στάδιο, υπάρχουν ενδείξεις για πολλαπλά οφέλη:
- Ρύθμιση Σακχάρου στο Αίμα: Το κεφίρ μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης, καθιστώντας το χρήσιμο για άτομα με προδιάθεση για διαβήτη.
- Μείωση Χοληστερόλης: Μελέτες δείχνουν ότι συμβάλλει στη μείωση της LDL («κακής» χοληστερόλης).
- Υποστήριξη Πεπτικού Συστήματος: Τα προβιοτικά που περιέχει ενισχύουν την υγεία του εντέρου και διευκολύνουν την πέψη.
- Αντιμικροβιακή Δράση: Το κεφίρ μπορεί να καταπολεμήσει βακτήρια όπως η σαλμονέλα, συμβάλλοντας στην πρόληψη λοιμώξεων.
Διατροφική αξία του κεφίρ
Η διατροφική αξία του κεφίρ και των προβιοτικών που περιέχει ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με τα συστατικά και την τεχνική ζύμωσης. Μελέτη του 2017 εκτιμά ότι το παραδοσιακό κεφίρ από γάλα αποτελείται κατά προσέγγιση από: νερό σε ποσοστό 90%, φυσικά σάκχαρα σε ποσοστό 6%, λιπαρά σε ποσοστό 3,5%, και πρωτεΐνη σε ποσοστό 3%, Το κεφίρ περιέχει επίσης μια σειρά από βιταμίνες και μέταλλα, όπως: βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, βιταμίνη Α, βιταμίνη Κ, μαγνήσιο, ασβέστιο και κάλιο.
Πώς να φτιάξετε κεφίρ στο σπίτι
Η παρασκευή κεφίρ είναι απλή και απαιτεί τα εξής υλικά:
- ενεργούς κόκκους (σπόρους) κεφίρ (υπάρχουν στην αγορά)
- γάλα (αγελαδινό, κατσικίσιο ή γάλα καρύδας)
- ένα γυάλινο βάζο
- ένα χάρτινο φίλτρο καφέ ή μαντίλα για τυρί
- ένα λαστιχάκι
- σπάτουλα σιλικόνης ή ξύλινο κουτάλι
- ένα μη μεταλλικό σουρωτήρι
Διαδικασία
- Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό.
- Αποστειρώστε το βάζο πλένοντάς το με σαπούνι και ζεστό νερό. Αφήστε το να στεγνώσει στον αέρα ανάποδα σε καθαρή σχάρα.
- Όταν στεγνώσει, προσθέστε το γάλα στο γυάλινο βάζο. Προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού κόκκους κεφίρ για κάθε φλιτζάνι γάλα. Αφήστε χώρο στην κορυφή, καθώς το υγρό θα διασταλεί καθώς ζυμώνεται.
- Καλύψτε το βάζο με το χάρτινο φίλτρο καφέ και στερεώστε το με ένα λαστιχάκι. Αποθηκεύστε το βάζο σε ζεστό μέρος σε θερμοκρασία περίπου 21°C για 12-48 ώρες. Κρατήστε το βάζο μακριά από το άμεσο ηλιακό φως και ανακινήστε απαλά αν το υγρό αρχίσει να διαχωρίζεται.
- Μόλις πήξει το υγρό, αδειάστε το, περνώντας το από το σουρωτήρι, σε ένα αποστειρωμένο δοχείο. Καλύψτε καλά και αποθηκεύστε το για έως και μία εβδομάδα στο ψυγείο.
Μια πιο σύντομη ζύμωση θα παράγει πιο γλυκό κεφίρ, ενώ μια μεγαλύτερη σε διάρκεια ζύμωση θα δώσει ένα πιο ξινό κεφίρ. Μπορείτε να κρατήσετε τους κόκκους κεφίρ που θα συγκεντρωθούν στο σουρωτήρι για να τους χρησιμοποιήσετε την επόμενη φορά που θα ξαναφτιάξετε κεφίρ.
Πώς να καταναλώσετε το κεφίρ
Το κεφίρ είναι εξαιρετικά ευέλικτο και μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους:
- Σκέτο: Παγωμένο σε ένα ποτήρι.
- Με Δημητριακά: Συνδυάστε το με βρώμη ή μούσλι.
- Σε Smoothies: Αναμείξτε το με φρούτα.
- Σε Συνταγές: Χρησιμοποιήστε το σε σαλάτες, σούπες ή ντρέσινγκ.
Κίνδυνοι
Οι έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους του κεφίρ είναι ελάχιστες. Φαίνεται να είναι γενικά ασφαλές για κατανάλωση, αλλά υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί:
- Άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη ή αλλεργία στο γάλα πρέπει να επιλέγουν φυτικές εκδοχές.
- Όσοι έχουν διαβήτη πρέπει να αποφεύγουν ποικιλίες με πρόσθετη ζάχαρη.
- Πρέπει να παρασκευάζεται και να αποθηκεύεται σωστά για να αποφευχθεί μόλυνση.
Το κεφίρ είναι μια θρεπτική και ευέλικτη προσθήκη στη διατροφή σας, με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Δοκιμάστε να το εντάξετε στην καθημερινότητά σας, είτε αγοράζοντας το έτοιμο είτε φτιάχνοντάς το στο σπίτι.
πηγή: iatropedia.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ψυχοβιοτική διατροφή: Λιγότερο στρες με ξινολάχανο και κεφίρ
Μεταβολισμός: Έξι μυστικά για να γίνει πιο γρήγορος
Απώλεια βάρους: Το σούπερ προβιοτικό που καίει λίπος πιο γρήγορα από τα φάρμακα