Skip to main content
ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός: «Ένοχα» τα κλιματιστικά για τη διασπορά του ιού;

κλιματιστικό
 clock 11:27 | 23/04/2020
writer icon newsroom ekriti.gr

Το ελληνικό καλοκαίρι είναι ταυτισμένο με τη χρήση του κλιματιστικού. Όμως φέτος κι αυτή η συνήθεια μάλλον πρέπει να αλλάξει, αφού οι επιστήμονες υποψιάζονται πως μαζί με τον αέρα τα κλιματιστικά ανακυκλώνουν και τον κορωνοϊό.

Οι επαγγελματίες των κλιματιστικών θεωρούν ότι η κακή συντήρηση των μηχανημάτων είναι αυτή που μπορεί να τα καθιστά επικίνδυνα. Αλλιώς η χρήση τους δεν κρύβει παγίδες.

Περιστατικό διασποράς κορωνοϊού μέσω κλιματιστικού στην Ελλάδα, ανέφερε την Τρίτη του Πάσχα ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Έκανε λόγο για μελέτη, η οποία έγινε (προφανώς σε νοσοκομείο), όπου υπήρχε θετικό κρούσμα στο χώρο. Θέλει, λοιπόν, προσοχή, υπογράμμισε ο καθηγητής, σημειώνοντας πως ο ίδιος προτιμά ανοικτό παράθυρο: 

"Προτιμώ το παραθυράκι, τον καλό αερισμό του δωματίου και, αν χρησιμοποιώ κλιματιστικό, είμαι στην ανάγκη να χρησιμοποιήσω κλιματιστικό, ο αέρας να φεύγει προς τα έξω, να μην ανακυκλώνεται στο δωμάτιο", επισήμανε.

Αναφερόμενος σε μελέτη που έγινε στην Κίνα και στην οποία αναφέρεται διασπορά αεροσταγονιδίων σε εστιατόριο, ο καθηγητής υπογράμμισε πως πρέπει να αποφεύγουμε την ανακύκλωση του αέρα, ειδικά όταν έχουμε περιστατικό του ιού στο σπίτι μας:

"Προτιμάμε, όσο καλυτερεύει ο καιρός, αυτή η ροή του αέρα να γίνεται με τα ανοιχτά παράθυρα και να αερίζεται καλά ο χώρος, το οποίο ούτως ή άλλως πρέπει να κάνουμε".

Ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε πως απασχολεί την επιστημονική κοινότητα το ότι παραμένουν κάποια από τα αεροσταγονίδια για μεγάλο χρονικό διάστημα στον αέρα, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους.

"Θα το συζητήσουμε και στην Επιτροπή, αν πρέπει να παρθούν κάποια ιδιαίτερα μέτρα για αυτούς τους κλειστούς χώρους, πέραν της φυσικής απομάκρυνσης, των 2 μέτρων τουλάχιστον, της μη συρροής και συνωστισμού σε αυτούς τους κλειστούς χώρους, όσο θα ανοίγουν τα μέτρα και θα χαλαρώνουν τα μέτρα στην κοινωνία μας.

Και φυσικά και σε δομές, όπως σε αυτή που αναφέρονται οι Κινέζοι συνάδελφοι στη χθεσινή τους δημοσίευση στα εστιατόρια και αλλού".

  

Σταγονίδια

Ο καθηγητής υπογράμμισε πως η κύρια μετάδοση γίνεται με τα αεροσταγονίδια, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν δεν έχεις κλιματιστικό ή κάτι να επηρεάζει τη ροή και τη φορά του αέρα, πέφτουν στα 2 μέτρα και εξαφανίζεται ο ιός:

"Όσο καλυτερεύει ο καιρός, θα είναι και καλύτερα τα δεδομένα για την επιβίωση του ιού στις ζεστές θερμοκρασίες. Τουλάχιστον αυτό φαίνεται από τις περισσότερες μελέτες που αφορούν κορωνοϊούς", είπε.

 

Τι υποστηρίζουν Κινέζοι επιστήμονες

Η συζήτηση για τα κλιματιστικά ξεκίνησε μετά από έρευνα Κινέζων επιστημόνων, οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αν υπάρχει φορέας σε κλειστό χώρο, η μηχανική ανακύκλωση του αέρα βοηθά στη διασπορά του ιού.

Συγκεκριμένα παρατήρησαν ότι σε ένα μικρό εστιατόριο, όπου υπήρχε 63χρονη φορέας, ασυμπτωματική από την Ουχάν, μολύνθηκαν άλλα εννέα άτομα. Οι υπόλοιποι 73 πελάτες δεν είχαν κανένα πρόβλημα.

Το θέμα της διασποράς των σωματιδίων μέσω κλιματιστικών απασχόλησε την επιστημονική κοινότητα από την επιδημία του Sars.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis