Skip to main content
ΥΓΕΙΑ

Ελληνική θεραπεία μειώνει κατά 50% την θνητότητα από covid 19

Image
covid ελληνικη θεραπεια
 clock 15:33 | 30/01/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Αισιοδοξία γεννούν τα αποτελέσματα μελέτης στο Νοσοκομείο Παπανiκολάου σχετικά με την αποτελεσματικότητα της θεραπείας Τ-λεμφοκυττάρων σε ασθενείς που νοσούν με κορωνοϊό.

Η μελέτη, που έγινε σε 90 ασθενείς, με τη συνδρομή κλινικών COVID και ΜΕΘ COVID-19 του ίδιου νοσοκομείου και το Ανοσολογικό Τμήμα του «Ιπποκράτειου» νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, έδειξε μείωση της θνητότητας κατά 52% στους βαριά νοσούντες από τον κορωνοϊό, καθώς και ταχύτερη ανάρρωση σε όσους είχαν πάρει το «ζωντανό» φάρμακο των Τ-λεμφοκυττάρων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δίνουν ελπίδες για αποτελεσματική και γρηγορότερη ανάρρωση νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της καινοτόμου έρευνας και μέχρι πριν από λίγες μέρες διευθυντής της Αιματολογικής Κλινικής του «Γ. Παπανικολάου», Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος.

Η θεραπεία μετατρέπει σε «ζωντανό φάρμακο» εντός του ασθενή τα Τ-λεμφοκύτταρα που ελήφθησαν από δότες που ανάρρωσαν από τον κοροναϊό και πολλαπλασιάστηκαν στη συνέχεια στο εργαστήριο. Όταν εισέλθουν στην κυκλοφορία του ασθενούς, αυτά τα ειδικά Τ-λεμφοκύτταρα αναγνωρίζουν τον ιό ως «εισβολέα» πολλαπλασιάζονται και τον εξαλείφουν.

Πολύ καλύτερη επιβίωση, γρηγορότερη ανάρρωση

Όλοι οι ασθενείς που συμμετείχαν στην τυχαιοποιημένη μελέτη πληρούσαν συγκεκριμένα κριτήρια σοβαρής νόσησης και ενδεχομένως δυσμενούς έκβασης, είχαν λεμφοπενία, βιοδείκτες κακής πρόγνωσης και πνευμονία. Από τους 90, οι 60 έλαβαν τα Τ-λεμφοκύτταρα που αναγνωρίζουν τον κορωνοϊό (ομάδα Α) και οι 30 έλαβαν μόνο την πρότυπη φροντίδα, δηλαδή την καθιερωμένη αγωγή που χορηγείται σε όλους τους νοσηλευόμενους ασθενείς, (ομάδα Β).

Όπως έδειξε η προκαταρκτική ανάλυση των αποτελεσμάτων, 60 ημέρες μετά την ένταξη στη μελέτη, οι ασθενείς που έλαβαν το κυτταρικό προϊόν είχαν σημαντικά καλύτερη επιβίωση (76%) σε σχέση με την ομάδα των ασθενών που έλαβε μόνο την πρότυπη φροντίδα (48%) και αποδεσμεύτηκαν από την ανάγκη χορήγησης οξυγόνου κατά 9 ημέρες νωρίτερα. Είναι σημαντικό ότι η χορήγηση υπήρξε απόλυτα ασφαλής χωρίς σοβαρές ανεπιθύμητες αντιδράσεις και πολύ καλά ανεκτή από τους λήπτες.

Τα κυτταρικά προϊόντα των Τ-λεμφοκυττάρων παράχθηκαν από 30 υγειονομικούς δότες οι οποίοι είχαν νοσήσει και αναρρώσει. Από κάθε δότη προέκυψαν περίπου 10-15 δόσεις κυττάρων. Αυτές αποθηκεύτηκαν σε τράπεζα κυτταρικών προϊόντων και συντηρήθηκαν στο υγρό άζωτο ώστε να είναι έτοιμες για τους ασθενείς που θα ήταν επιλέξιμοι για την κλινική μελέτη. Σήμερα το νοσοκομείο διαθέτει μεγάλο αριθμό κυτταρικών προϊόντων που ξεπερνά τις 300 δόσεις. Για να δοθούν ειδικά Τ λεμφοκύτταρα σε άλλον ασθενή, πέραν της μελέτης, απαιτείται ειδική έγκριση από τον ΕΟΦ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νεκρός ηλικιωμένος από φωτιά στο σπίτι του

30 Ιανουαρίου 1823: Εντοπίζεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Τήνου

«Μου πρόσφερε ναρκωτικά και προσπάθησε να με βιάσει» καταγγέλλει 19χρονη

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis