Skip to main content
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

To James Webb «εισέβαλε» στο μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής άστρων (βίντεο)

Διάστημα
 clock 12:48 | 07/09/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Το πιο προηγμένο διαστημικό τηλεσκόπιο που έχει κατασκευάσει ο άνθρωπος έστρεψε το πανίσχυρο βλέμμα του στο μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής άστρων στη γαλαξιακή μας κοινότητα. Το νεφέλωμα της Ταραντούλας (ή 30 Doradus) βρίσκεται στο Μεγάλο Μαγγελανικό Νέφος, ένα μικρό γειτονικό μας γαλαξία που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 160 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς και θεωρείται γαλαξίας δορυφόρος του δικού μας.

Το νεφέλωμα της Ταραντούλας έχει διάμετρο περίπου χίλια έτη φωτός και έχει ονομαστεί έτσι επειδή οι επιστήμονες που το παρατηρούσαν θεώρησαν ότι το σχήμα του και ειδικά οι πιο λαμπρές περιοχές του τους θύμισαν την μορφή που έχει το διασημότερο είδος αράχνης. Μέσα στο νεφέλωμα γεννιούνται κατά εκατομμύρια νέα άστρα γεγονός που το κάνει τόσο λαμπρό ώστε σύμφωνα με τους ειδικούς αν το νεφέλωμα ήταν κοντά μας σε απόσταση ίση με αυτή του νεφελώματος του Ωρίωνα, θα κάλυπτε τον μισό ουρανό μας και το φως του θα μετέτρεπε τη νύχτα σε ημέρα. 

Κάποιες από τις περιοχές του νεφελώματος είναι οι πιο γόνιμες και φωτεινές σε ολόκληρο το Τοπικό Σμήνος, το σμήνος γαλαξιών στο οποίο ανήκει ο γαλαξίας μας. Σε αυτές τις γονιμότερες περιοχές του νεφελώματος εκτός από πολλά και πολύ λαμπρά άστρα γεννιούνται και τα πιο μεγάλα σε μέγεθος που υπάρχουν στο Σύμπαν ορισμένα από τα οποία έχουν μάζα 100 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου. Αυτά τα γιγάντια άστρα παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς το μέγεθός τους οδηγεί γρήγορα ένα ποσοστό από αυτά στο θάνατο με εκρήξεις σουπερνόβα.

Οι νέες εικόνες του James Webb αποκαλύπτουν χιλιάδες νεογέννητα άστρα τα οποία δεν είχαν καταγραφεί σε προηγούμενες παρατηρήσεις του νεφελώματος που αποτελεί σταθερό στόχο των αστρονόμων.

 

Αυτές οι εικόνες αναμένεται να βοηθήσουν τους επιστήμονες να παρατηρήσουν μια σειρά από φαινόμενα που εξελίσσονται στο νεφέλωμα αυξάνοντας τις γνώσεις μας τόσο για αυτό όσο και γενικότερα για τους μηχανισμούς γέννησης και εξέλιξης των άστρων.

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα: Μικρότερος κίνδυνος καρκίνου του μαστού για τις γυναίκες που ασκούνται περισσότερο

Ηλεκτρονικές απάτες: Σε συναγερμό διαρκείας - Αύξηση 42% στις επιθέσεις

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis