Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια γλυπτική σύνθεση για τον «Διάλογο ψυχών» μεταξύ Lu Xun και Νίκου Καζαντζάκη στη Μυρτιά

   Lu Xun και Νίκος Καζαντζάκης «Διάλογος ψυχών»
 clock 11:11 | 29/06/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

   Lu Xun και Νίκος Καζαντζάκης «Διάλογος ψυχών». Αυτός είναι ο τίτλος της γλυπτικής σύνθεσης του σπουδαίου Κινέζου Γλύπτη Wu Weishan που κοσμεί πλέον την πλατεία του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη στη Μυρτιά Ηρακλείου. Πρόκειται για σύνθεση που απεικονίζει τον Lu Xun και το Νίκο Καζαντζάκη σε μία σχέση πνευματικής συνομιλίας, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του μουσείου Μιχάλης Ταρουδάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σχέση του Καζαντζάκη με τον Lu Xun και πώς έφτασε η γλυπτική αυτή σύνθεση στο Μουσείο.

   «Ο Νίκος Καζαντζάκης ήταν όπως γνωρίζουμε μεγάλος θαυμαστής της Κίνας, της φιλοσοφίας και του Πολιτισμού της, έχοντας επισκεφτεί τη μεγάλη χώρα δύο φορές και έχοντας μεταφέρει τις εντυπώσεις του στο βιβλίο "Ταξιδεύοντας Ιαπωνία-Κίνα"» ανέφερε ο κ. Ταρουδάκης, συμπληρώνοντας ότι «ο κινέζικος λαός μπορούμε να πούμε, ότι ανταπέδωσε αυτό το θαυμασμό, αγκαλιάζοντας την πένα και το στοχασμό του Νίκου Καζαντζάκη. Έχοντας ως αντίστοιχο πρότυπο τον μεγάλο Kινέζο συγγραφέα Lu Xun (1881-1936) άρχισαν να αποκαλούν τον συμπατριώτη τους ως "Κινέζο Καζαντζάκη" και το Νίκο Καζαντζάκη ως "Έλληνα Lu Xun". Ο Lu Xun έγραψε στη γλώσσα baihua όπως επίσης και στην κλασική κινεζική γλώσσα, διηγήματα, δοκίμια, κριτικές, ποιήματα και νουβέλες και θεωρείται από αρκετούς, ο ιδρυτής της σύγχρονης κινέζικης λογοτεχνίας».   

   Σύμφωνα με τον κ. Ταρουδάκη ο Νίκος Καζαντζάκης δεν συνάντησε ποτέ τον Lu Xun, γνώρισε όμως το έργο του και μέσα από αυτό, τον αποκάλεσε «Κινέζο Γκόρκι».   

   «Η απήχηση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη στην Κίνα άρχισε να γιγαντώνεται μετά το 2000, ενώ σημαντική προς την κατεύθυνση αυτή ήταν η βοήθεια της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) και του προέδρου της Γιώργου Στασινάκη, που οδήγησε αργότερα και στη δημιουργία ενός πολύ δραστήριου Παραρτήματος της Εταιρείας στην Κίνα» είπε ο Μιχάλης Ταρουδάκης, εξηγώντας ότι το 2012 το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη που από το 1983 είναι ο «θεματοφύλακας» του έργου και της σκέψης του Νίκου Καζαντζάκη, με πρωτοβουλία της ΔΕΦΝΚ αδελφοποιήθηκε με το Μουσείο Lu Xun που βρίσκεται στη Shaosing της Κίνας.

   «Ο Lu Xun τιμάται στην Κίνα με περισσότερα μουσεία αλλά αυτό στην Shaosing έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς είναι στη γενέθλια πόλη του, όπως και το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη βρίσκεται στο πατρογονικό χωριό του πατέρα του» ανέφερε, σημειώνοντας ότι και μετά την αδελφοποίηση, οι σχέσεις του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη και της επίσημης διπλωματικής αντιπροσωπείας της Κίνας στην Ελλάδα συνεχίστηκαν και ήταν διαρκείς και σε αυτό συνέβαλε πολύ και ο πρώην πρόεδρος του Μουσείου, Στέλιος Ματζαπετάκης με τις προσωπικές του επαφές με τους Κινέζους αξιωματούχους.

   

Image
   Lu Xun και Νίκος Καζαντζάκης «Διάλογος ψυχών»

   «Όταν το 2019 το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη οργάνωσε το φεστιβάλ «Ταξιδεύοντας Κίνα», με αναφορά στο ταξιδιωτικό βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη «Ταξιδεύοντας Ιαπωνία-Κίνα», η σχέση του Μουσείου με την Πρεσβεία της Κίνας στην Ελλάδα έφτασε στο αποκορύφωμά της» σημείωσε ο κ. Ταρουδάκης, ο οποίος έκανε λόγο για ένα εξαιρετικά επιτυχημένο φεστιβάλ που έλαβε την αιγίδα της Πρεσβείας της Κίνας στην Ελλάδα, και είχε αρωγό το Κέντρο Πολιτισμού της Κίνας στην Αθήνα.

      «Μέσω του φεστιβάλ, το Μουσείο έδωσε για πρώτη φορά στην Κρήτη μια ολιστική έκφραση της κινέζικης παραδοσιακής και σύγχρονης κουλτούρας με πλειάδα πρωτότυπων εκδηλώσεων, εκθέσεων και δημιουργικών παρεμβάσεων» ανέφερε , ενώ επισήμανε ότι έκτοτε το Μουσείο «αναγνωρίζεται ως βασικός πυλώνας διαπολιτισμικής ελληνοκινεζικής έκφρασης και φιλίας». Μάλιστα, το 2022, ο πρόεδρος του Μουσείου καθηγητής Μιχάλης Ταρουδάκης, εκπροσωπώντας το Μουσείο, τιμήθηκε από την Πρεσβεία της Κίνας στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα, στο πλαίσιο του εορτασμού των 50 χρόνων από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Κίνας, ενώ το 2023 το Μουσείο επισκέφθηκε ο Κινέζος υπουργός Πολιτισμού Hu Heping.

   « Ο ίδιος ο υπουργός πιθανότατα έδωσε το έναυσμα για να επισκεφτεί αργότερα το Μουσείο μας αντιπροσωπεία του Μουσείου Lu Xun προκειμένου να συζητηθεί η περεταίρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο Μουσείων και να υπογραφεί νέο μνημόνιο συνεργασίας» είπε ο πρόεδρος του Δ.Σ του Μουσείου, αναφέροντας επιπλέον ότι «στο πλαίσια του νέου αυτού μνημονίου, το Μουσείο Lu Xun δεσμεύτηκε να δημιουργήσει και να προσφέρει στο Μουσείο μας τη γλυπτική σύνθεση που παρουσιάζει τον Lu Xun και τον Καζαντζάκη προκειμένου αυτή να τοποθετηθεί στο Μουσείο μας ενώ αντίγραφό της θα τοποθετηθεί στο Μουσείο του Lu Xun ως επισφράγισμα της διαρκούς συνεργασίας των δύο Μουσείων».

Image
Lu Xun και Νίκος Καζαντζάκης «Διάλογος ψυχών»

   Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δημιουργός της γλυπτικής σύνθεσης Κινέζος γλύπτης Wu Weishan πρόσφατα φιλοτέχνησε τα αγάλματα του Σωκράτη και του Κομφούκιου που βρίσκονται στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας. Οι Κινέζοι επενδύουν πολύ στη σύνδεση του δικού τους πολιτισμού με τον πολιτισμό και την ιστορία της Ελλάδας.

    Το πρώτο από τα δύο συμπλέγματα γλυπτών ήρθε στη Μυρτιά και αποκαλύφτηκε στις 19 Ιουνίου, στη διάρκεια μιας τελετής την οποία πλαισίωσαν με την παρουσία τους τοπικοί φορείς, ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα Xiao Junzheng, ο επικεφαλής της πολυμελούς αντιπροσωπείας Κινέζων αξιωματούχων από την περιφέρεια του Shaosing, Ding Ruxing, αλλά και πλήθος κόσμου.   

   «Η γλυπτική σύνθεση «Lu Xung και Νίκος Καζαντζάκης - Διάλογος Ψυχών» θα λειτουργεί στο εξής ως ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του νεότερου ελληνικού και κινεζικού πολιτισμού, αλλά και μια γέφυρα που νοητά θα ενώνει τους τόπους καταγωγής των δύο συγγραφέων» είπε ο Μιχάλης Ταρουδάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρήτη: Νεκρός 29χρονος οδηγός μηχανής - "Καρφώθηκε" σε δέντρο!

Κρήτη: Φωτιά σε ισόγεια κατοικία σήμανε συναγερμό

Κρήτη: Δεύτερη χασισοφυτεία εντοπίστηκε με 19 δενδρύλια - Έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis