«Ορισμένες από τις περιοχές που καθορίζονται στον “Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό” (DMP) που έχει κηρυχθεί από την Ελλάδα, σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ παραβιάζουν τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της χώρας μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι οι μονομερείς ενέργειες και διεκδικήσεις της Ελλάδας δεν θα έχουν νομικές συνέπειες για τη χώρα μας», αναφέρει μεταξύ άλλων το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό που ανακοίνωσε σήμερα η Ελλάδα.
Το Εθνικό Κέντρο Ερευνών Ναυτικού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Άγκυρας (DEHUKAM), αντιδρώντας στον Χωροταξικό Θαλάσσιο σχεδιασμό που ανακοίνωσε η Ελλάδα, δημοσίευσε την πρώτη ακαδημαϊκή μελέτη σχετικά με τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό (MSP), ο οποίος αποσκοπεί στη μεγιστοποίηση της χρήσης των γύρω θαλασσών από την Τουρκία, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, το Anadolu.
Όπως προκύπτει από το κείμενο του τουρκικού πρακτορείου, παρά το ότι ο σχεδιασμός είχε αρχίσει πριν από χρόνια, δεν ήταν έτοιμος. Ανακοινώθηκε τώρα εσπευσμένως και τονίζεται ότι είναι «η πρώτη μελέτη». Αυτό σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες. Επίσης, το κείμενο του πρακτορείου αναφέρει ότι θα συσταθεί συγκεκριμένο όργανο («θα συσταθεί ένα “Διοργανικό Συμβούλιο Συντονισμού” υπό την αιγίδα της Προεδρίας και τον συντονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών») που θα έχει στόχο «την καλύτερη διαχείριση των θεμάτων που σχετίζονται με τον Θαλάσσιο Σχεδιασμό». Αυτό δείχνει ότι έσπευσε η Τουρκία να απαντήσει με ένα σχέδιο που δεν είχε εκπονηθεί στο 100%, επειδή πρόλαβε η Ελλάδα να ανακοινώσει την δική της πρωτοβουλία.
Προς την ίδια κατεύθυνση είναι η επόμενη φράση του Πρακτορείου: «Οι μελέτες Χωροταξικού Σχεδιασμού τις οποίες η Τουρκία ξεκίνησε πριν από χρόνια για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στις γύρω θάλασσες, να αξιολογήσει καλύτερα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των μελλοντικών δραστηριοτήτων της στις θάλασσες και να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό τις θαλάσσιες περιοχές, φτάνουν στο τελικό τους στάδιο με τη συμβολή των αρμόδιων θεσμικών οργάνων», μεταδίδει το Anadolu.
Μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται: «Ορισμένες από τις περιοχές που καθορίζονται στον «Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό» (DMP) που έχει κηρυχθεί από την Ελλάδα σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ παραβιάζουν τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της χώρας μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι οι μονομερείς ενέργειες και διεκδικήσεις της Ελλάδας δεν θα έχουν νομικές συνέπειες για τη χώρα μας».
Στο χάρτη φαίνεται ότι στο πλαίσιο του Θαλάσσιου Σχεδιασμού της Τουρκίας έχουν εκπονηθεί σχέδια για οικονομικές, επιστημονικές και στρατιωτικές δραστηριότητες στις γύρω θάλασσες, πέραν των χωρικών υδάτων, και έχουν καθοριστεί ορισμένες περιοχές για τις δραστηριότητες αυτές.
«Η Γαλάζια Πατρίδα αποκτά βάθος»
Έγινε γνωστό ότι οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της προστασίας των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας στις θάλασσές της, ενώ παράλληλα συμμορφώνονται με το σχετικό κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Η Γαλάζια Πατρίδα αποκτά βάθος. Σύμφωνα με πληροφορίες που ελήφθησαν από τις αρχές, θα συσταθεί ένα “Διοργανικό Συμβούλιο Συντονισμού” υπό την αιγίδα της Προεδρίας και τον συντονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών για την καλύτερη διαχείριση των θεμάτων που σχετίζονται με τον Θαλάσσιο Σχεδιασμό, το οποίο αποτελεί ένα “γενικό σχέδιο” για τις θάλασσες και καθορίζει για ποιους σκοπούς και με ποιο τρόπο θα χρησιμοποιηθούν οι θάλασσες, εντός των κρατικών θεσμών.
Από την άλλη πλευρά, έγινε γνωστό ότι η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) διεξάγει επίσης παρόμοιες μελέτες με την Τουρκική Δημοκρατία της Τουρκίας σχετικά με την ανακήρυξη του δικού της Σχεδιασμού, μεταδίδει το Anadolou.
Η μελέτη αναμένεται να εξυπηρετήσει την καλύτερη κατανόηση της “Γαλάζιας Πατρίδας” στην κοινωνία και τους συναφείς τομείς, καθώς και την πιο οργανωμένη οργάνωση των δραστηριοτήτων της Τουρκίας στις γύρω θάλασσες, λαμβάνοντας υπόψη περιβαλλοντικούς παράγοντες.