Skip to main content
ΠΕΡΙΕΡΓΑ - ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Ψάρι με 555 αιχμηρά δόντια χάνει 20 από αυτά κάθε μέρα αλλά τα βγάζει ξανά αμέσως

Image
ΨΑΡΙ
 clock 14:44 | 24/11/2021
writer icon newsroom ekriti.gr

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πρόσφατα ότι ένα από τα πιο "οδοντωτά" ζώα του κόσμου, το ψάρι του Ειρηνικού, ο λιγκόδοντας, έχει τα 555 δόντια του κοφτερά σαν ξυράφι, χάνοντας έως και 20 από αυτά κάθε μέρα και μεγαλώνοντας τα αμέσως πίσω.

Το ψάρι του Ειρηνικού (Ophiodon elongatus) είναι ένα σαρκοφάγο ψάρι που βρίσκεται στον Βόρειο Ειρηνικό. Δεν θα μπορούσατε να το καταλάβετε κοιτάζοντάς το, αλλά αυτό το ψάρι των 20 ιντσών (κατά μέσο όρο) έχει ένα από τα πιο τρομακτικά στόματα στον κόσμο. Αντί για τους κοπτήρες, τους γομφίους και τους κυνόδοντες που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε, έχει εκατοντάδες σχεδόν μικροσκοπικά δόντια που επενδύουν τα σαγόνια του. Ο σκληρός ουρανίσκος τους καλύπτεται επίσης από εκατοντάδες μικροσκοπικές ακίδες, όπως και οι φαρυγγικές σιαγόνες, ένα σύνολο βοηθητικών σιαγόνων που χρησιμοποιεί ο λιγκόδοντας για να μασήσει την τροφή του με τον τρόπο που χρησιμοποιούμε εμείς τους γομφίους μας. Τώρα οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα ψάρια του Ειρηνικού διατηρούν τα εκατοντάδες δόντια τους κοφτερά χάνοντας και στη συνέχεια βγάζοντας δεκάδες από αυτά μέσα σε μια μέρα.

Οι επιστήμονες γνώριζαν για τα εκατοντάδες δόντια του λιγκόδοντα του Ειρηνικού εδώ και πολλά χρόνια, αλλά αυτό που δεν γνώριζαν ήταν πώς το ψάρι αντικαθιστούσε τις μικροσκοπικές αιχμές που κάλυπταν κάθε οστέινη επιφάνεια στο στόμα του. Επειδή τα δόντια τους είναι τόσο μικροσκοπικά, δεν μπορούσαν απλώς να τοποθετήσουν μερικά σε μια δεξαμενή και στη συνέχεια να δουν πόσα δόντια θα μπορούσαν να μαζέψουν από τον πυθμένα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα και του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον ξεκίνησαν για να μάθουν περισσότερα για την αποβολή των δοντιών των λιγκόδοντων τοποθετώντας περίπου 20 από αυτά σε μια δεξαμενή γεμάτη με μια αραιωμένη φθορίζουσα χρωστική που ονομάζεται alizarin red για 12 ώρες, η οποία έβαφε τα δόντια των ψαριών κόκκινα. Στη συνέχεια, τοποθετήθηκαν σε δεξαμενές με μια άλλη φθορίζουσα χρωστική, τη φλουορεσκεΐνη καλσεΐνη, η οποία έκανε τα νέα δόντια πράσινα. Έτσι, τα δόντια που υπήρχαν στη θέση τους μια μέρα ήταν κόκκινα, ενώ αυτά που εμφανίστηκαν αργότερα ήταν πράσινα.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές μέτρησαν και ταξινόμησαν σχολαστικά όλα τα χρωματιστά δόντια των 20 δειγμάτων, καταλήγοντας σε ένα μεγάλο σύνολο 10.580 δοντιών. Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Emily Carr επισήμανε επίσης ότι τα ψάρια φάνηκε να χάνουν κατά μέσο όρο περίπου 20 δόντια την ημέρα, αλλά τα ξαναβγάζουν εξίσου γρήγορα.

«Μας ξετρέλανε το γεγονός ότι τα ψάρια αντικαθιστούσαν τα δόντια τους τόσο γρήγορα», δήλωσε η διδακτορική φοιτήτρια και συν-συγγραφέας Karly Cohen. «Για εσάς και εμένα, αυτό μοιάζει με το να ξυπνάμε κάθε πρωί και να χάνουμε ένα μόνο δόντι».
Τα ευρήματα αυτής της μελέτης αμφισβητούν τη γενική αντίληψη ότι τα δόντια είναι δύσκολο να κατασκευαστούν και να αντικατασταθούν. Προφανώς, για ορισμένα είδη, χάνονται και αντικαθίστανται εξίσου εύκολα όπως τα μαλλιά για εμάς.

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis