Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα SOS για τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις – Όσα πρέπει να ξέρετε

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕς ΔΗΛΩΣΕΙς
 clock 17:51 | 21/04/2025
writer icon newsroom ekriti.gr

Στις 25 Απριλίου θα υποβληθούν αυτόματα χιλιάδες φορολογικές δηλώσεις που «προσυμπλήρωσε» η ΑΑΔΕ για τη διευκόλυνση μισθωτών και συνταξιούχων, χωρίς να απαιτείται κάποια ενέργεια από τους φορολογούμενους.

Οι λογιστές συμβουλεύουν πως οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προλάβουν την προθεσμία και να ελέγξουν τα στοιχεία των δηλώσεων, ώστε να μην βρεθούν προ εκπλήξεων.

Οι φορολογικές δηλώσεις

Οι δηλώσεις βρίσκονται στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), στη διαδρομή: Εφαρμογές > Δημοφιλείς Εφαρμογές > Δήλωση ΦΕΦΠ (Ε1-Ε2-Ε3) > Επιλέξτε το έτος 2025.

Εφόσον διαπιστώσουν ότι τα στοιχεία είναι πλήρως προσυμπληρωμένα και ακριβή, δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια ενέργεια για την υποβολή της δήλωσής τους, καθώς αυτή θα οριστικοποιηθεί αυτόματα από την ΑΑΔΕ, την Παρασκευή 25 Απριλίου.

Στην περίπτωση που τα προσυμπληρωμένα στοιχεία δεν είναι ακριβή ή ελλείπουν στοιχεία, οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να τροποποιήσουν ή/και να συμπληρώσουν τα ορθά στοιχεία υποβάλλοντας:

α) αρχική δήλωση, μέχρι την Πέμπτη 24 Απριλίου, ή/και

β) τροποποιητική δήλωση χωρίς κυρώσεις (επέχει θέση αρχικής δήλωσης), από την Παρασκευή 25 Απριλίου μέχρι και την Τρίτη 15 Ιουλίου

Διευκρινίζεται ότι στην εφαρμογή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, θα δημιουργηθεί ειδικό ψηφιακό αρχείο που περιλαμβάνει το σύνολο των στοιχείων που θα λάβει υπόψη της η ΑΑΔΕ για την προσυμπλήρωση της δήλωσης και ενημέρωση για το φορολογικό αποτέλεσμα, χρεωστικό, μηδενικό ή πιστωτικό, που προκύπτει με βάση αυτά.

Ο φόρος

Ο φόρος που θα προκύψει από την αυτόματη οριστικοποίηση της δήλωσης από την ΑΑΔΕ στις 25 Απριλίου, δεν συμψηφίζεται αυτεπάγγελτα με χρηματικές απαιτήσεις του φορολογούμενου έναντι του Δημοσίου, πριν την πάροδο της γενικής προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων (15 Ιουλίου).

Σε συνέχεια της αυτόματης οριστικοποίησης της δήλωσης για την καταβολή του φόρου ισχύει ό,τι προβλέπεται για τους φορολογούμενους που υποβάλλουν οι ίδιοι τη δήλωσή τους. Συγκεκριμένα, η καταβολή πραγματοποιείται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι την Πέμπτη 31 Ιουλίου και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 7 επόμενων μηνών.

Για τις προεκκαθαρισμένες δηλώσεις, σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής μέχρι τις 31 Ιουλίου, παρέχεται έκπτωση 4%, ανεξαρτήτως εάν υποβληθούν από τον φορολογούμενο μέχρι και τις 24 Απριλίου ή οριστικοποιηθούν από την ΑΑΔΕ στις 25 Απριλίου, καθώς και για τροποποιήσεις έως τις 30 Απριλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κρήτη: Σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα της Τροχαίας για την επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα

Η τουριστική σεζόν ξεκίνησε… με 80.000 κενές θέσεις εργασίας

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis