Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2022: περισσότερες επενδύσεις για μια ισχυρή ανάκαμψη

Image
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
 clock 23:30 | 24/11/2021 writer icon newsroom ekriti.gr

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πέτυχε να συμφωνηθούν συνολικά για τις προτεραιότητές που είχε θέσει 479,1 εκ. ευρώ επιπλέον εκείνων που είχε προτείνει η Επιτροπή στο σχέδιο προϋπολογισμού που επικαιροποιήθηκε με διορθωτική επιστολή.

Οι ευρωβουλευτές αύξησαν τη χρηματοδότηση για προγράμματα και πολιτικές που συμβάλλουν στην ανάκαμψη μετά την πανδημία, σύμφωνα με τις προτεραιότητες του Κοινοβουλίου που ορίζονται στις κατευθυντήριες γραμμές για το 2022.

Πιο συγκεκριμένα το ΕΚ πέτυχε αξιοσημείωτες αυξήσεις στους εξής τομείς:

• Στον Μηχανισμό Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας (ΜΓΑΔΣ — Η Ευρώπη στον κόσμο) (+190 εκ., ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση των πανδημιών, μεταξύ άλλων μέσω εμβολιασμών)

• Στο ερευνητικό πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» (+100 εκ. ευρώ)

• Στο πρόγραμμα «LIFE» για το περιβάλλον και τη δράση για το κλίμα (+47,5 εκ. ευρώ)

• Στο «Erasmus+» (+35 εκ. ευρώ)

• Στο «EU4Health» (+51 εκ. ευρώ)

• Στο πρόγραμμα για την ενιαία αγορά (+30 εκ. ευρώ)

• Στο πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» (5,5 εκ. ευρώ)

• Και στο πρόγραμμα «Πολίτες, Ισότητα, Δικαιώματα και Αξίες» (+5,5 εκ. ευρώ)

Συνολικά, ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 169,5 δισ. ευρώ σε πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων και σε 170,6 δισ. ευρώ σε πιστώσεις πληρωμών. Λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία για τον προϋπολογισμό της 15ης Νοεμβρίου διατίθενται στο δελτίο Τύπου που δημοσιεύθηκε μετά τη συμφωνία με το Συμβούλιο, καθώς και στα κοινά συμπεράσματα. Ο πίνακας με τα αριθμητικά στοιχεία είναι διαθέσιμος εδώ. Σε αυτή την ιστοσελίδα μπορείτε να βρείτε ένα ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με την έγκριση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2022.

Επιτάχυνση των παγκόσμιων εμβολιασμών, στήριξη στους Σύρους πρόσφυγες

Τα σχέδια διορθωτικών προϋπολογισμών αριθ. 5/2021 και 6/2021 αποτέλεσαν μέρος της συνολικής συμφωνίας. Επικεντρώνονται στην παροχή βοήθειας στους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία και στην ευρύτερη περιοχή και στη χρηματοδότηση 200 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων μέσω του μηχανισμού COVAX. Εγκρίθηκαν με 588 ψήφους υπέρ, 87 ψήφους κατά και 14 αποχές (ΣΔΠ 5/2021) και 623 ψήφους υπέρ, 27 ψήφους κατά και 38 αποχές (ΣΔΠ 6/2021). Περισσότερες πληροφορίες περιλαμβάνονται στο πρόσφατο δελτίο Τύπου και στο σχετικό ενημερωτικό σημείωμα.

Το Συμβούλιο ενέκρινε επίσημα τη συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2022 που επιτεύχθηκε με το Κοινοβούλιο στις 23 Νοεμβρίου. Το Κοινοβούλιο ενέκρινε τον προϋπολογισμό την Τετάρτη με 550 ψήφους υπέρ, 77 κατά και 62 αποχές. Στη συνέχεια υπογράφηκε, και κατέστη νομικά δεσμευτικός, από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, David Sassoli.

Δηλώσεις

Ο Johan Van Overtveldt (Συντηρητικοί, Βέλγιο), πρόεδρος της επιτροπής Προϋπολογισμών δήλωσε: «Η συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2022 που επιτεύχθηκε δεν μπορεί να εξεταστεί μεμονωμένα, αλλά μαζί με την ενίσχυση που προσφέρει το NextGenerationEU. Εκτός από τα 169,5 δισ. σε αναλήψεις υποχρεώσεων από τον τακτικό προϋπολογισμό, από το σχέδιο ανάκαμψης διατίθενται και άλλα 143 δισ. σε επιχορηγήσεις. Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να παίρνουν δάνεια. Με τον τρόπο αυτό, ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους αποσκοπεί στην επίτευξη ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης.»

Ο Karlo Ressler (ΕΛΚ, Κροατία), γενικός εισηγητής για τον προϋπολογισμό για το 2022 (τομέας ΙΙΙ - Επιτροπή) είπε: «Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους έχουμε επανειλημμένα δεσμευτεί για τη διοχέτευση του προϋπολογισμού σε ένα πραγματικό, αποτελεσματικό μέσο για τη στήριξη των επιχειρήσεων, των περιφερειών και των πολιτών όλων των γενεών. Ο στόχος ήταν σαφής: να καταρτιστεί ένας ισχυρός προϋπολογισμός ανάκαμψης για μια χρονιά για κατά την οποία, για πρώτη φορά, ο ετήσιος προϋπολογισμός συμπληρώνεται σημαντικά από το επενδυτικό σχέδιο για την ανάκαμψη».

Ο Damian Boeselager (Πράσινοι, Γερμανία), εισηγητής για τους υπόλοιπους τομείς, σχολίασε: «Από την πλευρά του Κοινοβουλίου, το τελικό αποτέλεσμα (...) είναι επιτυχημένο. Δεν είχαμε σχεδόν ποτέ ένα προϋπολογισμό τόσο επικεντρωμένο στις προτεραιότητές μας, είτε πρόκειται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, είτε για την αλληλεγγύη που επιδεικνύεται μέσω εκστρατειών εμβολιασμού, είτε για τη στήριξη της ερευνητικής αριστείας μας, για να αναφέρουμε μόνο μερικά παραδείγματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου πήρε αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Κομισιόν: «Πράσινο φως» για την εκταμίευση της 12ης αξιολόγησης

Μανώλης Κεφαλογιάννης: Η Τουρκία στέλνει μολυσμένες σταφίδες - δηλητήριο στην Ευρώπη

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis