Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γραφείο Προϋπολογισμού: Όχι σε γενικευμένα μέτρα στήριξης

Image
Τι αναφέρει το Γραφείο Προυπολογισμού
 clock 21:10 | 23/06/2022 writer icon newsroom ekriti.gr

Για τις σημερινές συνθήκες δεν υπάρχουν περιθώρια γενικευμένων παρεμβάσεων – όπως στην περίοδο της πανδημίας – καθώς θα επιδεινώσουν την ήδη εύθραυστη δημοσιονομική κατάσταση και θα καταστήσουν τη χώρα ευάλωτη σε κάθε είδους διαταραχές. Τα όποια μέτρα εισοδηματικής στήριξης θα πρέπει να είναι προσωρινά, στοχευμένα και να χρηματοδοτούνται από πρόσθετα τρέχοντα έσοδα, ώστε να μην επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος.

Η απαρέγκλιτη τήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας είναι αναγκαία συνθήκη για να αποφύγει η χώρα τις χειρότερες συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης, σημειώνεται στην Τριμηνιαία Έκθεση του Γραφείου Προυπολογισμού της Βουλής για το πρώτο τρίμηνο του 2022 που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η δημοσιονομική κατάσταση καθιστά την Ελλάδα ευάλωτη στις διεθνείς οικονομικές διαταραχές που υπάρχουν αυτή την περίοδο διεθνώς και προκειμένου να αποφύγει σοβαρές αρνητικές συνέπειες είναι σημαντικό να αποκαταστήσει και να διατηρήσει στη
δημοσιονομική της σταθερότητα» επισημαίνεται.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία καθορίζονται από τις συνθήκες της διεθνούς οικονομίας που είναι ανησυχητικές εξαιτίας τριών, τουλάχιστον, παραγόντων:

  • το αυξημένο κόστος ενέργειας,
  • την άνοδο των επιτοκίων και
  • την γεωπολιτική αστάθεια.

Ο συνδυασμός των οποίων εντείνει την οικονομική αβεβαιότητα.

Η παρατεταμένη αβεβαιότητα, με τη σειρά της, θα επηρεάσει την αντίληψη του κινδύνου και κατά συνέπεια τις κινήσεις κεφαλαίων που χρηματοδοτούν τόσο τις ιδιωτικές επενδύσεις, όσο και τον δημόσιο δανεισμό, ενώ παράλληλα ενδέχεται να οδηγήσει και σε αναβολή καταναλωτικών αποφάσεων.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής σημειώνει ότι η οικονομία ξεκίνησε καλά το πρώτο τρίμηνο του χρόνου, σημειώνοντας ανάπτυξη 7%, αρκετά πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (5,4%). Σημειώνεται επίσης ότι το ποσοστό ανεργίας του Απριλίου είναι σημαντικά μειωμένο σε σχέση με το προηγούμενο έτος (12,5% από 17,2%) καθώς η απασχόληση κατέγραψε εντυπωσιακή αύξηση κατά 10,8%. 

«Αγκάθι» ο πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός εκτιμάται πως αυξάνεται συστηματικά καθώς τον Μάιο ο εναρμονισμένος δείκτης έφτασε το 10,5% και ο εθνικός δείκτης το 11,3%. Ο δομικός τρέχει με ρυθμό 4,8%. Επίσης σημαντική αύξηση κατέγραψε ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία και ο δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία. Προς το παρόν η εκτίμηση για το 2022 είναι κοντά στο κακό σενάριο ανόδου κατά 11,1%.

Για το πότε θα αρχίσει η αποκλιμάκωση, το καλό σενάριο είναι η επιβράδυνση από τον Οκτώβριο λόγω της επίπτωσης βάσης του 2021 (τότε άρχισαν οι ανατιμήσεις). Το κακό σενάριο είναι παρ όλα αυτά να συνεχιστούν οι μεγάλες αυξήσεις που τώρα  παρατηρούνται λόγω έντασης της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.

Αναλυτικά, το Ενοποιημένο Πρωτογενές Αποτέλεσμα Γενικής Κυβέρνησης με προσαρμογές το πρώτο τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου του 2022 καταγράφει πρωτογενές έλλειμμα 1.949 εκατ. ευρώ που ισοδυναμεί με βελτίωση 5.442 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο πρώτο τετράμηνο του 2021.

Εμφανίζονται αυξημένα τα φορολογικά έσοδα κατά 2.101 εκατ. ευρώ, τα μη φορολογικά και μη τακτικά έσοδα κατά 1.308 εκατ. ευρώ και μειωμένα τα έσοδα του ΠΔΕ κατά 504 εκατ. ευρώ. Στην πλευρά των δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού παρατηρείται μείωση κατά 2.915 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το πρώτο τετράμηνο του 2021, η οποία αποδίδεται στην μείωση των Πρωτογενών δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού κατά 2.359 εκατ. ευρώ, των δαπανών του ΠΔΕ και Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κατά 331 εκατ. ευρώ και των δαπανών για τόκους κατά 226 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: 

Eurostat: Η Ελλάδα πιο ακριβή στα τρόφιμα από τον μέσο όρο της ΕΕ 

Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών 

Επιχειρήσεις: Σε υψηλό επίπεδο διετίας ο δείκτης κινδύνου στην Ευρώπη 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis