Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Αμφιβολίες για το χρόνο υποβολής

Image
Ποιοι ευνοούνται
 clock 07:52 | 21/05/2022 writer icon newsroom ekriti.gr

«Καμπανάκι» χτυπά στο υπουργείο Οικονομικών για τις «χαμηλές πτήσεις» που καταγράφονται στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Το συγεκριμένο γεγονός, σύμφωνα με το naftemporiki.gr, "γεννά" αμφιβολίες εάν στην καταληκτική προθεσμία της 30ής Ιουνίου θα έχει ανταποκριθεί εμπρόθεσμα το σύνολο των φορολογουμένων.

Επισημαίνεται άλλωστε ότι μέχρι χθες είχαν εκκαθαριστεί 1.175.617 δηλώσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 18,24% του συνόλου των περίπου 6,5 εκατομμυρίων δηλώσεων, με αποτέλεσμα να απομένουν ακόμη περισσότερες από 5,2 εκατ. να υποβληθούν.

Φέτος ο φόρος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των δηλώσεων, ο οποίος υπολογίζεται περίπου σε 3 δισ. ευρώ, θα μπορεί να εξοφληθεί σε οκτώ ίσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος Ιουλίου και την τελευταία έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2023.

Οι φορολογούμενοι που θα λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό και επιλέξουν να πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος έως το τέλος Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού, ενώ εκτός από τις 8 μηνιαίες δόσεις και φέτος υπάρχουν και άλλοι δύο «δρόμοι» για τους οφειλέτες, είτε να εντάξουν τον πρόσθετο φόρο εισοδήματος στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, είτε να τον εξοφλήσουν μέσω της πιστωτικής τους κάρτας σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι με βάση και τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων από τη μέχρι σήμερα εκκαθάριση των 1.578.326 δηλώσεων ο πρόσθετος φόρος ανέρχεται σε 193,3 εκατ. ευρώ, καθώς:

* 458.545 φορολογούμενοι έχουν ήδη παραλάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό, με τον συνολικό πρόσθετο φόρο να ανέρχεται σε 250,3 εκατ. ευρώ, ή μέσο φόρο 545,8 ευρώ  223.197 υπόχρεοι έχουν επιστροφή από την εφορία συνολικού ύψους περίπου 57 εκατ. ευρώ

* ενώ 896.584 φορολογούμενοι έχουν παραλάβει μηδενικό εκκαθαριστικό σημείωμα. Επίσης έχουν υποβληθεί 506.720 έντυπα Ε2 (αναλυτική κατάσταση μισθωμάτων) και 117.708 έντυπα Ε3 (κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα). Σε κάθε περίπτωση πάντως όλοι οι φορολογούμενοι οφείλουν να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην ΑΑΔΕ πριν από την υποβολή της δήλωσης. Σε όσες περιπτώσεις δεν έχει ήδη γίνει επικαιροποίηση μέχρι την 1η/9/2021, παρέχεται η δυνατότητα αυτή και κατά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος μέσω συνδέσμου που οδηγεί στο Μητρώο και Επικοινωνία της ψηφιακής πύλης myAADE.

Τέσσερις αλλαγές για διευκόλυνση των πολιτών

Από φέτος, η ΑΑΔΕ έχει προχωρήσει σε τέσσερις βασικές αλλαγές, με στόχο την περαιτέρω διευκόλυνση των φορολογουμένων στην υποβολή των δηλώσεών τους. Ειδικότερα, για πρώτη φορά οι υπόχρεοι μπορούν να βλέπουν σε έναν συγκεντρωτικό πίνακα και ξεχωριστά για τον κάθε σύζυγο ή μέλος συμφώνου συμβίωσης τα βασικά στοιχεία που έχουν ληφθεί από φορείς τόσο για εισοδήματα (τρέχουσες και αναδρομικές αποδοχές, αγροτικές επιδοτήσεις - ενισχύσεις, μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα κ.λπ.) όσο και για δαπάνες (δίδακτρα, δάνεια, δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής κ.ά.).

Επίσης, για πρώτη φορά συμπληρώνονται σε διακριτούς κωδικούς τόσο τα κοινά τέκνα, όσο και τα τέκνα κάθε συζύγου ή μέλους συμφώνου συμβίωσης που δεν έχουν αποκτηθεί από κοινού (μη κοινά τέκνα). Στην τελευταία αυτή περίπτωση και όταν οι γονείς δεν υποβάλλουν από κοινού δήλωση, συμπληρώνεται και ο ΑΦΜ του άλλου γονέα.

Επίσης, εκτός από τον ΑΜΚΑ, συμπληρώνεται υποχρεωτικά και ο ΑΦΜ των τέκνων, εφόσον έχει αποκτηθεί. Με τις παρεμβάσεις εξάλλου της ΑΑΔΕ από φέτος διευκολύνεται άμεσα η επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος των μισθωμένων φοιτητικών κατοικιών. Αυτό δε συμβαίνει γιατί δημιουργήθηκαν νέα πεδία στις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, στα οποία συμπληρώνεται ο αριθμός παροχής ρεύματος της μισθωμένης κατοικίας φοιτητή, ο οποίος δεν υποβάλλει φορολογική δήλωση, αλλά συμπεριλαμβάνεται ως εξαρτώμενο μέλος στη δήλωση των γονέων του.

 

Διαβάστε επίσης:

H Μάχη της Κρήτης: 81 χρόνια από την επική αναμέτρηση στο νησί των Γενναίων (Βίντεο)

Ηράκλειο - Απάτη: Έδωσε 3.000 ευρώ για αυτοκίνητο που δεν πήρε ποτέ

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis