Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη - ελαιόλαδο: Στον αέρα η τιμή του - Ξεκίνησαν στα 5 ευρώ οι πωλήσεις

ελαιόλαδο (φωτογραφία από create.vista.com)
 clock 13:16 | 21/11/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Άλυτος γρίφος παραμένει μέχρι και σήμερα η τιμή που θα καθοριστεί για το ελαιόλαδο που παράγεται φέτος εν μέσω μεγάλων προβλημάτων στις τάξεις των παραγωγών που βλέπουν τα ελαιόδεντρά τους, κυρίως αυτά που δεν αρδεύονται, να σιγοπεθαίνουν εξαιτίας της ανομβρίας.

Την ώρα που η ελαιοσυλλογή έχει ξεκινήσει σε αρκετές περιοχές του νησιού και οι παραγωγοί προσπαθούν με κάθε τρόπο να βγάλουν όσο το δυνατόν περισσότερο λάδι για να το πουλήσουν ώστε να καλύψουν τις ανάγκες του οικογενειακού τους προϋπολογισμού, το ποια θα είναι τελικά η τιμή του ξάνει την αγωνία.

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη ο ελαιουργός Γιάννης Καραντεμίρης, δήλωσε ότι προς το παρόν η τιμή του ελαιολάδου διαμορφώνεται κατά μέσο όρος στα 5€ το κιλό και αυτό διότι όπως εξήγησε έχει να κάνει με την προσφορά και την ζήτηση.

Η ζήτηση είναι περιορισμένη άρα και η τιμή του είναι προς το παρόν σε αυτά τα επίπεδα" είπε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων μίλησε για καλές αποδόσεις κυρίως από τις ελιές που ποτίζονται με οξύτητες χαμηλές.

Στην εκπομπή μίλησε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών Νομού Ηρακλείου Μάκης Αφθονιδης από το Αρκαλοχώρι.

Image
Ελαιόλαδο

Όπως είπε αρκετοί είναι οι παραγωγοί που έχουν ξεκινήσει να μαζεύουν ελιές από ξηρικά δέντρα με τις αποδόσεις ωστόσο να είναι ικανοποιητικές. Αυτή τη στιγμή το λάδι πωλείται στα 4,70 - 5 ευρώ, είπε ο πρόεδρος των ελαιουργών αλλά και πάλι δεν το αγοράζουν.

Μιλώντας την ίδια εκπομπή ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Σταύρος Γαβαλάς μίλησε για χαμηλή παραγωγή και για χαμηλές τιμές ενώ έθιξε και τα κακώς κείμενα της τυποποίησης η οποία μέχρι τώρα δεν έχει η αξιοποιηθεί στο βαθμό που θα έπρεπε προκειμένου το προϊόν να μην φεύγει χύμα από την Κρήτη αλλά σε τυποποιημένη μορφή έτσι ώστε να μην χάνει την αξία του.

Πρότεινε μεταξύ άλλων την δημιουργία ενός κρητικού λόμπι που θα πρέπει να μεταβεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να ξεπεράσει τα εμπόδια που έχουν προκύψει αναφορικά με την τυποποίηση του ελαιολάδου στην Κρήτη.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο Αγροτικός Συνεταιρισμός στην Ζάκρο Λασιθίου πούλησε λάδι περσινής εσοδείας στην τιμή των 8,59 ευρώ, γεγονός που γεννάει ελπίδες ότι τα πράγματα θα καλυτερέψουν το επόμενο διάστημα οπότε και αναμένεται να αυξηθεί η ζήτηση στο προϊόν.

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη - ελαιόλαδο: Τα παιχνίδια να πέσει η τιμή του και η Ζάκρος που πούλησε για 8,59 ευρώ

Κρήτη - ελαιόλαδο: Οι ξένοι προσπαθούν και φέτος να ρίξουν την τιμή του

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis