Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Καραμπάσι: Το μαγικό "φάρμακο" του Αποκόρωνα - Τι λέει στο Ράδιο Κρήτη ο τελευταίος των καραμπασάδων

καραμπασι
 clock 11:42 | 09/04/2025
writer icon newsroom ekriti.gr

Στα παλαιότερα χρόνια στην Κρήτη κυκλοφορούσε ευρέως ένα θαυματουργό απόσταγμα που θεράπευε πάσαν νόσον, το λεγόμενο "καραμπάσι".

Πρόκειται για ένα αιθέριο έλαιο που παράγεται από φύλλα άγριας ενδημικής δάφνης και έχει θεραπευτικές και καλλωπιστικές ιδιότητες.

Το καραμπάσι παράγεται παραδοσιακά μόνο στον Τζιτζιφέ Αποκορώνου Χανίων, όπου σήμερα ζει μόνο ένας καραμπασάς, ο κ. Χρήστος Τσουρουπάκης ο οποίος  εξέθεσε σήμερα στο Ράδιο Κρήτη τις "θαυματουργικές ιδιότητες" του αποστάγματος. 

Μιλώντας στην εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη, ο κ. Τσουρουπάκης είπε ότι παλαιότερα στον Αποκόρωνα υπήρχαν 10 - 12 καραμπασάδες οι οποίοι περιόδευαν στα χωριά της Κρήτης, πουλώντας το περίφημο φάρμακο.

Σήμερα δυστυχώς δεν υπάρχει κανένας άλλος εκτός από τον ίδιο τον κ. Τσουρουπάκη να συνεχίσει την παράδοση, η οποία σημειωτέον έχει ενταχθεί και στον κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Image
Τζιτζιφές Αποκορώνου

(Το χωριό Τζιτζιφές Αποκορώνου)

Η ανάπτυξη παρασκευής των φαρμάκων πριν από 45 χρόνια περίπου, εκτόπισε από την αγορά τόσο το καραμπάσι όσο και άλλα  πρακτικά σκευάσματα που κυκλοφορούσαν εκείνη την εποχή..

Σε ποιες ασθένειες χρησιμοποιείται:

Το καραμπάσι είναι ένα δραστικό παυσίπονο κατάλληλο για πονόδοντο, πονοκέφαλο, κοιλιακές και στομαχικές διαταραχές. Επίσης είναι καλό για κρυολογήματα και γρίπη, ενώ χρησιμοποιείται και μυικούς πόνους και πόνους αρθρώσεων.

Για τις περιπτώσεις πονόδοντου, κεφαλαλγίας και κοιλιακού άλγους αρκούν λίγες μόνο σταγόνες και "ο πόνος πάει περίπατο", ενώ για τους μύες και τις αρθρώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επάλειψη στο πάσχον σημείο. 

Άριστο συντηρητικό για τα όσπρια:

Ακόμα το καραμπάσι αποτελεί άριστο συντηρητικό για τα όσπρια, ενώ μια μόνο σταγόνα στις φακές "κρατά" τον σίδηρο και βοηθά στην απορρόφησή του από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Πως παρασκεύαζαν οι καραμπασάδες του Τζιτζιφέ το καραμπάσι:

Σύμφωνα με τον τελευταίο καραμπασά του Αποκόρωνα, η παρασκευή ξεκινά με την συλλογή δαφνόφυλλων τα οποία μπαίνουν μέσα στο καραμπασοκάζανο μαζί με την ανάλογη ποσότητα νερού. Έπειτα αρχίζει ο βρασμός ο οποίος δημιουργεί υδρατμούς που περιέχουν το αιθέριο έλαιο. Οι υδρατμοί αυτοί οδηγούνται στον ειδικό σωλήνα, που περνά μέσα από μια γούρνα γεμάτη νερό και ψύχονται με συνέπεια να υγροποιούνται και να ολοκληρώνεται η απόσταξη.

Μάλιστα χρειάζονται γύρω στα 90 κιλά φύλλων δάφνης για να παραχθεί ποσότητα 200 - 250 γραμμάρια του αιθέριου ελαίου. Έχει υπέροχο άρωμα και δεν έχει ημερομηνία λήξεως αρκεί να φυλάσσεται σε σκιερό και δροσερό μέρος.

Image
καραμπασι

"Θα συνεχίζω να παρασκευάζω μέχρι να σφίγγουνε τα χέρια μου"

Ο Χρήστος Τσουρουπάκης, εξακολουθεί να βγάζει καραμπάσι χρησιμοποιώντας το ίδιο καραμπασοκάζανο και την ίδια τεχνική με τους προκατόχους του.

Το αιθέριο αυτό έλαιο διατίθεται από το σπίτι του παραγωγού στο χωριό Τζιτζιφές του Αποκόρωνα Χανίων, με την οκά του καραμπασά.

Ενδεικτικά, ένα φιαλίδιο των 20 γραμμαρίων πωλείται προς 25 ευρώ.

Ωστόσο δεν έκρυψε την ανησυχία του ότι το καραμπάσι κινδυνεύει να χαθεί καθώς δεν υπάρχει ενδιαφέρον από νεότερους να συνεχίσουν την παραδοσιακή απόσταξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Θλίψη στην Εκκλησία της Κρήτης: Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Κυδωνίας Δαμασκηνός

Τουρκία: Νεκρό 27χρονο μοντέλο -Προσπάθησε να διαφύγει αλκοτέστ, έπεσε από ύψος 15 μέτρων

 

 

 

 

 

 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis