Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

"Γωνιακό οικόπεδο" το κοίτασμα υδρογονανθράκων της Κρήτης

Image
"Γωνιακό οικόπεδο" το κοίτασμα υδρογονανθράκων της Κρήτης
 clock 14:21 | 29/09/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Διεθνείς κολοσσοί στον τομέα της ενέργειας, επιστήμονες κύρους και κυβερνήσεις χωρών της ευρύτερης περιοχής με σαφή συμφέροντα και προσδοκίες, κινούνται γύρω από την υπόθεση με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Κρήτης. Και οι τάσεις που επικρατούν λίγο πριν την επίσημη έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας παραχωρήσεων των θαλασσίων οικοπέδων είναι συγκρουόμενες και το μόνο που εν τέλη προκαλούν είναι σύγχυση ως προς το πόσο αξιοποιήσιμα είναι τα κοιτάσματα που εντοπίστηκαν νότια της Κρήτης.  Ποιούς όμως εξυπηρετεί αυτή η διγλωσσία; Η παροιμιώδης ρήση του Εβραίου εδώ δίνει μία καλή απάντηση: "Αν το μαγαζί είναι σε γωνιακό οικόπεδο, πες πως έχει υγρασία για να ρίξεις την τιμή".

Έτσι παράγοντες της αγοράς (ανάμεσά τους και η ΕΛΠΕ) βρέθηκαν να περιγράφουν τα ερευνητικά  δεδομένα που αφορούν στην Κρήτη ως εμφανιζόμενα  με πιο αραιές γραμμές και χαμηλότερη ανάλυση, σε σχέση μ εκείνα του Ιονίου. Όμως -όπως ήδη έγραψε σε ανύποπτο χρόνο το ekriti - η υπόθεση των υδρογονανθράκων της Κρήτης έφτασε να συγκαταλέγεται στα κύρια ενδιαφέροντα της Άγκελα Μέρκελ που τη συζήτησε στη συνάντησή της με τον έλληνα Πρωθυπουργό κι αυτό προφανώς δεν οφείλεται στην "ασάφεια" των σεισμικών δεδομένων αλλά στο ενδιαφέρον που έχουν κινήσει διεθνώς.

Εξάλλου στο πρόσφατο παρελθόν και ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης έκανε λόγο για το έντονο ενδιαφέρον εταιριών και για την Κρήτη. Άρα τα δεδομένα είναι αξιοποιήσιμα.

Σύμφωνα πάντως με μερίδα του Αθηναϊκού τύπου  πρόσφατα στέλεχος πετρελαϊκής εταιρείας ανέφερε ότι υπάρχει σημαντικός προβληματισμός για την Κρήτη καθώς τα δεδομένα της από τις έρευνες της PGS είναι πολύ αραιά και είναι σαν να έχουν γίνει σεισμικά στην Αττική με τη πρώτη γραμμή να έχει χαραχτεί στο Σούνιο, τη δεύτερη στο Φάληρο και την τρίτη στα Μέγαρα.

Αντίθετα η μεγαλύτερη γερμανική Τράπεζα σε ενημερωτικό της δελτίο ανακοινώνει ευθαρσώς πως η Κρήτη είναι ... γωνιακό οικόπεδο για τους επίδοξους επενδυτές αφού το κοίτασμα με πρόχειρες εκτιμήσεις ξεπερνούν σε αξία τα 400 δις. Ποσό πάντως που δεν είναι σαφές με βάση ποιά εκτίμηση "έπεσε" στο τραπέζι, καθώς εκτιμήσεις κέρδους με σαφήνεια δεν έχουν διατυπωθεί σε καμία έκθεση αναλυτών. 

Το οξύμωρο της υποθέσεως υπογράμμισε μιλώντας σήμερα στο κεντρικό δελτίο του Ράδιο Κρήτη ο καθηγητής κ. Αντώνης Φώσκολος, που ως ειδικός επί του θέματος εξέφρασε το παράπονο ότι τα δεδομένα των σεισμικών ερευνών δεν του έχουν καν δοθεί. "Δεν μας δίνουν καν τα στοιχεία, παρ' ότι είναι ιδιοκτησία του ελληνικού Δημοσίου που τα πλήρωσε". Ο ίδιος μάλιστα για πολλοστή φορά ξαναείπε πως ενώ η Ελλάδα διέθετε ένα θησαυρό αξίας πολλών δις, σύρθηκε στα μνημόνια και τις οικονομικές εξαρτρήσεις, παρ' ότι οι κυβερνήσεις ήξεραν καλά πως υπήρχαν ενδείξεις για υδρογονάνθρακες και φυσικό αέριο.

 

Ακολουθεί το εξαιρετικά ενδιαφέρον απόσπασμα με τις δηλώσεις του κ. Φώσκολου στο Ράδιο Κρήτη​

 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis