Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Βαρδάκης: Άλυτα τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το πυροσβεστικό σώμα

Image
Βαρδάκης: Άλυτα τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το πυροσβεστικό σώμα
 clock 21:41 | 20/05/2022 writer icon newsroom ekriti.gr

 Τα φλέγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει το πυροσβεστικό σώμα στον νομό Ηρακλείου τέθηκαν επί τάπητος κατά τη συνάντηση του βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτη Βαρδάκη, με τον Πρόεδρο του Σωματείου Πυροσβεστών Νομού Ηρακλείου «ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΑΙΔΕΣ ΕΝ ΚΑΜΙΝΩ», Βασίλη Ανδρεαδάκη.

Στη συνάντηση, συζητήθηκε το σχέδιο αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών κατά την φετινή αντιπυρική περίοδο, αφού τα προβλήματα παραμένουν, ενώ η πρόσληψη των 50 δασοκομάντος (ΕΜΟΔΕ - Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων), δεν αποτελούν λύση. 

Συγκεκριμένα, οι όποιες μετακινήσεις πυροσβεστών έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, οδήγησαν ναι μεν σε κάλυψη των κενών θέσεων στην Π.Ε. Ηρακλείου, ωστόσο δεν έχουν ληφθεί υπόψιν του Αρχηγείου τα κενά που έχουν προκύψει από συνταξιοδοτήσεις και μετακινήσεις στην ΕΜΟΔΕ. Για την άμεση αντιμετώπιση των παραπάνω δυσλειτουργιών, προτάθηκε από τους συνδικαλιστές, η μείωση των υπαλλήλων που θα μετακινηθούν κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο στο πεζοπόρο τμήμα Κρήτης, από τα 72 μέλη τουλάχιστον σε 55, έτσι ώστε να παραμείνουν περισσότεροι Πυροσβέστες σε Πυροσβεστικούς Σταθμούς και Πυροσβεστικά Κλιμάκια. Η πρόταση δεν υιοθετήθηκε από το Αρχηγείο, με αποτέλεσμα να παραμένει ως μοναδική λύση η αύξηση του αριθμού προσλήψεων συμβασιούχων.

Αναφορικά, με τον διαθέσιμο στόλο, υπάρχει ανάγκη άμεσης ενίσχυσης με νεότερα οχήματα, προκειμένου η Υπηρεσία να καλύψει τόσο τις υπάρχουσες όσο και τις όλο αυξανόμενες μελλοντικές ανάγκες της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

Σημειωτέον, ότι από όλες τις Π.Ε, μόνο στο Ηράκλειο δεν έχει παραχωρηθεί κανένα δασικό όχημα τα τελευταία χρόνια. Αποτέλεσμα του απαρχαιωμένου αυτού μηχανοκίνητου εξοπλισμού δεν είναι μόνο οι συχνές βλάβες και το τεράστιο οικονομικό κόστος συντήρησης, αλλά συχνά τίθεται σε κίνδυνο η ίδια η ζωή των υπαλλήλων και η αποτελεσματικότητα τους στα περιστατικά που επιχειρούν λόγω των σημαντικών βλαβών και των περιορισμένων δυνατοτήτων που αυτά παρέχουν. 

Και πέρα από όλα τα παραπάνω το πυροσβεστικό σώμα στην Π.Ε. Ηρακλείου έχει να αντιμετωπίσει και τα προβλήματα της παλαιότητας των κτιριακών εγκαταστάσεων και της έλλειψης χώρων για τη στέγαση των υπηρεσιών. Ο κ. Βαρδάκης ενημέρωσε τον κ. Ανδρεαδάκη για τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις στις οποίες έχει προχωρήσει βάσει όσων έχει επισημάνει το Σωματείο, χωρίς μέχρι αυτή τη στιγμή να υπάρξουν λύσεις.

«Η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει εδώ και 20 περίπου ημέρες και παρά τις όποιες προσπάθειες τόσο των Πυροσβεστών, όσο και τις δικές μας κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων του πυροσβεστικού σώματος, τα οποία όσο παραμένουν άλυτα μπορεί να αποδειχθούν μοιραία, ο Αρμόδιος Υπουργός δεν προέβη σε καμία ενέργεια για την επίλυση τους», υπογράμμισε ο κ. Βαρδάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Έρχονται οι ... δασοκομάντος

Ηράκλειο: Όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ...πρόστιμο για τα οικόπεδα - ζούγκλες εν μέσω αντιπυρικής περιόδου

Ηράκλειο: Πυροφύλαξη με τη χρήση Drone από τους εφέδρους της ΛΕΦΕΔ (Βίντεο)

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis