Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Τα οστά των πεσόντων στο Βατερλώ έγιναν... λευκή ζάχαρη

Image
ναπολέων
 clock 11:36 | 19/08/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Η τύχη των οστών των χιλιάδων πεσόντων στη μάχη του Βατερλώ απασχολούσε επί δεκαετίες τους ιστορικούς. Παρότι έχουν περάσει πάνω από δύο αιώνες από το 1815 και τον θρίαμβο του Δούκα του Ουέλινγκτον επί των στρατευμάτων του Ναπολέοντα, στο πεδίο των μαχών έχουν ανευρεθεί μόνο δύο σκελετοί πεσόντων, με τον τελευταίο να εντοπίζεται πριν από ένα μήνα.

Νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε αποκλειστικά από την Daily Mail, αποκαλύπτει ότι τα οστά των χιλιάδων νεκρών ανδρών και των δεκάδων χιλιάδων αλόγων τους δεν βρέθηκαν επειδή κονιορτοποιήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν για τον εξευγενισμό της μαύρης ζάχαρης σε λευκή. Κατά πάσα πιθανότητα, η πρωτάκουστη πρακτική εφαρμόστηκε και σε άλλα πεδία των Ναπολεόντειων Πολέμων.

Image
βατερλό οστά

Στο Βατερλώ, το εργοστάσιο ζάχαρης απείχε έξι χλμ. από τους ομαδικούς τάφους, από όπου αφαιρέθηκαν τα οστά των νεκρών στρατιωτών και ζώων. Αυτή, τουλάχιστον, την εκδοχή προτείνουν οι ιστορικοί δρ Μπέρναρντ Γουίλκιν και Ρόμπιν Σάφερ, καθώς και ο Τόνι Πόλαρντ, καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Οι επιστήμονες ανέτρεξαν σε ιστορικά αρχεία στο Βέλγιο, στη Γαλλία και στη Γερμανία, όπου εντόπισαν χιλιάδες αναφορές της εποχής, σύμφωνα με τις οποίες τα οστά αφαιρέθηκαν μετά το 1834 και χρησιμοποιήθηκαν για τον εξευγενισμό της ζάχαρης.

Μια τέτοια αναφορά δημοσιεύθηκε στη γερμανική εφημερίδα Prager Tagblatt το 1879. «Η χρήση μελιού ως γλυκαντικού είναι προτιμητέα για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να γλυκάνεις το τσάι σου με τα οστά του προπάππου σου», έγραφε ο δημοσιογράφος. Γάλλος περιηγητής, εξάλλου, που επισκέφθηκε το Βατερλώ τη δεκαετία του 1830 ανέφερε πως «είναι κρίμα, η σημαντικότερη ανάμνηση της σύγχρονης ιστορίας να ακρωτηριάζεται για τη ζάχαρη».

Image
βατερλό οστά

Το εμπόριο οστών επετράπη στο Βέλγιο το 1834. Είκοσι χρόνια νωρίτερα, ο Γάλλος επιχειρηματίας Σαρλ Ντερόν ανακάλυψε ότι τα κονιορτοποιημένα και θερμασμένα οστά ήταν καλύτερο φίλτρο για τα σακχαρότευτλα απ’ ό,τι ο άνθρακας.

Tον περασμένο Ιούνιο, o καθηγητής Τόνι Πόλαρντ, ο οποίος υπογράφει τη μελέτη, είχε προτείνει μιαν άλλη θεωρία για την τύχη των οστών. Σύμφωνα με αυτήν, είχαν χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Θρήνος και αναπάντητα ερωτήματα για τον χαμό του Παναγιώτη

Κρήτη: Την έδειρε μέσα στο ξενοδοχείο - Χειροπέδες στον 43χρονο θερμόαιμο

Κρήτη: Έχασε την ισορροπία του και έπεσε στο κενό!

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis