Για περίπου δύο ώρες συζήτησαν το απόγευμα της Κυριακής στο Λονδίνο για την Ουκρανία 15 ηγέτες, τρεις επικεφαλής διεθνών οργανισμών και ο υφυπουργός της Τουρκίας. Συζήτησαν όλα τα θέματα που αφορούν στην Ουκρανία, μόλις λίγες ώρες μετά τον καβγά του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, στον Λευκό Οίκο.
Η πρώτη που τοποθετήθηκε μετά τη λήξη της Συνόδου του Λονδίνου ήταν η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία έκανε λόγο για μια «καλή και ειλικρινή συνάντηση τονίζοντας ότι η Ουκρανία χρειάζεται εγγυήσεις ασφαλείας και η Ευρώπη πρέπει να επανεξοπλιστεί.
Ειδκότερα η κυρία φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι «η Ουκρανία χρειάζεται πλήρεις εγγύησεις ασφαλείας» που θα την στηρίξουν οικονομικά και στρατιωτικά.
«Πρέπει επειγόντως να επανεξοπλίσουμε την Ευρώπη» συνέχισε η πρόεδρος της Κομισιόν λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει ένα σχέδιο γι' αυτό στη Συνόδο της 6ης Μαρτίου. «Πρέπει να κάνουμε γρήγορα βήματα μπροστά» είπε χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο αυτό συνέχισε λέγοντας «είναι πολύ σημαντικό να αυξήσουμε τις επενδύσεις στον τομέα της άμυνας για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι απαραίτητο για τηην ασφάλεια της ΕΕ και το έχουμε ανάγκη στο γεωστρατηγικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε, να προετοιμαστούμε για το χειρότερο».
Ερωτηθείσα, δε, για το μήνυμά της προς τις ΗΠΑ απάντησε «είμαστε έτοιμοι μαζί με εσάς να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία και τους κανόνες δικαίου, ότι δηλαδή δεν μπορείς να εισβάλεις και να κάνεις bullying στον γείτονά σου, ούτε μπορείς να αλλάζει τα σύνορα με τη βία».
Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ
Συμμαχία των προθύμων προκειμένου να υπάρξει ειρήνευση στην Ουκρανία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, στις επίσημες ανακοινώσεις μετά τη σύνοδο του Λονδίνου. Όπως είπε «Βρετανία, Γαλλία, Ουκρανία και άλλες χώρες θα καταρτίσουν σχέδιο για ειρήνευση και το συζητήσουν με τις ΗΠΑ».
Παράλληλα ανακοίνωσε συμφωνία για δάνειο 1,6 δισ. λιρών στην Ουκρανία προκειμένου το Κίεβο να αποκτήσει 5.000 αντιαεροπορικούς πυραύλους.
Στόχος μας, είπε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, είναι «να βάλουμε την Ουκρανία σε ισχυρή θέση ώστε να μπορεί να διαπραγματευτεί από τη θέση του δυνατού». Σύμφωνα με τον Στάρμερ στη Σύνοδο του Λονδίνου αποφασίστηκαν τέσσερα βήματα:
-Να συνεχιστεί η ροή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία για όσο είναι σε εξέλιξη ο πόλεμος και η αύξηση της οικονομικής πίεσης στη Ρωσία
- Οποιαδήποτε βιώσιμη ειρήνη θα πρέπει να διασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και την ασφάλειά της, και η Ουκρανία πρέπει να είναι σε κάθε διαπραγμάτευση για συμφωνία ειρήνευσης
- Αν υπάρξει συμφωνία για ειρήνη, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα διασφαλίσουν ότι θα αποτρέψουν κάθε μελλοντική εισβολή από τη Ρωσία
- Θα υπάρξει συμμαχία των προθύμων για την προστασία της Ουκρανίας και τη διασφάλιση της ειρήνης στη χώρα
Όπως είπε, επίσης, υπήρξε συμφωνία για νέα συνάντηση των 15 ηγετών «πολύ σύντομα» για την πρόοδο των αποφάσεων αυτών. «Είμαστε σε σταυροδρόμι της ιστορίας σήμερα. Αυτή δεν είναι ώρα για συζητήσεις αλλά ώρα για πράξεις». Όταν ρωτήθηκε για τις ΗΠΑ, ο Στάρμερ απέρριψε τον ιχυρισμό «αναξιόπιστος σύμμαχος» για την Ουάσινγκτον, λέγοντας ότι «υπήρξε αξιόπιστος σύμμαχος για αρκετές δεκαετίες και συνεχίζει να είναι»
Όπως εξήγησε οι σημερινές συνομιλίες έγιναν επί τη βάσει ότι η Ευρώπη θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ. Τόνισε, ακόμα, ότι το νόημα των εγγυήσεων ασφαλείας για την Ουκρανία έγκειται στο να διασφαλίσουν την ειρήνη και να αποκλείσουν το ενδεχόμενο περαιτέρω συγκρούσεων.
Διαβάστε επίσης:
ΗΠΑ: Ο Ρούμπιο δεν έχει μιλήσει με τον Ζελένσκι μετά τη δημόσια αντιπαράθεση της Παρασκευής
Πάπας Φραγκίσκος: «Νιώθω να με στηρίζει όλο το ποίμνιο του Θεού»