Λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από το Τέξας εξερράγη το διαστημόπλοιο Starship της SpaceX, που ανήκει στον δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ.
Πύρινα συντρίμμια εθεάθησαν στον ουρανό κοντά στη νότια Φλόριντα και στις Μπαχάμες μετά την έκρηξη του Starship στο Διάστημα, που έγινε λίγο αφότου άρχισε να περιστρέφεται ανεξέλεγκτα με τους κινητήρες του κομμένους, όπως έδειξε η ζωντανή μετάδοση της αποστολής από τη SpaceX.
Το ύψους 123 μέτρων πυραυλικό σύστημα είχε εκτοξευτεί από τις πυραυλικές εγκαταστάσεις της SpaceX στην Μπόκα Τσίκα του Τέξας, με τον εκτοξευτή πρώτου σταδίου Super Heavy να επιστρέφει στην προσγείωση όπως είχε προγραμματιστεί.
Όπως και στην προηγουμένη δοκιμή τον Ιανουάριο, η εταιρεία SpaceX του πολυδισεκατομμυριούχου Ελον Μασκ έχασε και πάλι σήμερα το δεύτερο στάδιο του γιγάντιου διαστημοπλοίου της, του Starship, όμως κατάφερε να ανακτήσει τον πρώτο στάδιο, τον πύραυλο Super Heavy, με θεαματικό τρόπο.
«Χάσαμε την επαφή με το σκάφος», ανακοίνωσε ο Νταν Χιούοτ, ένας υπεύθυνος της SpaceX. «Αυτό είχε συμβεί και την προηγούμενη φορά, συνεπώς έχουμε αποκτήσει μια κάποια εμπειρία στο θέμα αυτό», πρόσθεσε με έναν υπαινιγμό ειρωνείας και διευκρίνισε ότι η επιχείρηση εργάζεται «σε στενή συνεργασία με τις αρχές ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας».
Η αμερικανική ρυθμιστική αρχή αεροπορίας, η FAA, ανακοίνωσε πως, μετά την αποτυχία της δοκιμής, ανέστειλε μερικές απογειώσεις και «επιβράδυνε για λίγο τα αεροσκάφη» ώστε να αποφύγει ενδεχόμενη σύγκρουσή τους με τα συντρίμμια.
Mechazilla has caught the Super Heavy booster! pic.twitter.com/JFeJSdnQ5x
— SpaceX (@SpaceX) March 6, 2025
Η FAA έδωσε επίσης εντολή στη SpaceX να διεξαγάγει, όπως και τον Ιανουάριο, έρευνα γι' αυτό το νέο επεισόδιο. Το βράδυ, η εταιρεία επιβεβαίωσε μέσω του X ότι στο διαστημόπλοιο σημειώθηκε έκρηξη κατά την άνοδό του.
«Πριν ολοκληρωθεί η άνοδος, ένα ενεργειακό γεγονός στο πίσω τμήμα του Starship επέφερε την απώλεια κινητήρων Raptor. Αυτό επέφερε απώλεια ελέγχου συμπεριφοράς και τελικά απώλεια επικοινωνίας με το Starship. Η τελική επαφή με το Starship έλαβε χώρα περίπου 9 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα μετά την απογείωση», διευκρίνισε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.
Στη διάρκεια της προηγούμενης δοκιμαστικής πτήσης στα μέσα Ιανουαρίου, το εν λόγω πυραυλικό σύστημα είχε την ίδια τύχη, προκαλώντας μια βροχή από φλεγόμενα συντρίμμια πάνω από την Καραϊβική και μικρές υλικές ζημιές στα νησιά Τερκς και Κάικος, που βρίσκονται σε απόσταση περισσότερων από 2.500 χιλιόμετρα από τον τόπο εκτόξευσης.
Σε βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικονίζονται συντρίμμια να πέφτουν φλεγόμενα από τον ουρανό πάνω από τις Μπαχάμες. Η κυβέρνηση του αρχιπελάγους δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα του Γαλλικού Πρακτορείου για σχόλιο.
Closeup of Super Heavy Booster 15’s landing burn during today’s catch and landing pic.twitter.com/vS6jtqYTV4
— John Kraus (@johnkrausphotos) March 7, 2025
Με ύψος 123 μέτρων, δηλαδή όσο μια πολυκατοικία περίπου 40 ορόφων, το πυραυλικό σύστημα Starship, το οποίο έχει αναπτύξει η εταιρεία για ταξίδια στη Σελήνη και τον Άρη, εκτοξεύθηκε στον ουρανό του Τέξας χωρίς προβλήματα λίγο μετά τις 17:30 (τοπική ώρα, 01:30 σήμερα ώρα Ελλάδας).
That was a beautiful launch and landing. Progress is not always linear and I know the SpaceX team will continue to iterate and improve Starship as humanity marches toward Mars. pic.twitter.com/fOIKJl7emU
— John Kraus (@johnkrausphotos) March 7, 2025
Μερικά λεπτά μετά την απογείωση και το διαχωρισμό των δύο ορόφων, ο προωθητικός πύραυλος με την ονομασία Super Heavy άρχισε ελεγχόμενη κάθοδο προς την εξέδρα εκτόξευσης, πριν ακινητοποιηθεί από μηχανικούς βραχίονες εγκατεστημένους στον πύργο εκτόξευσης.
Πρόκειται για έναν πολύ περίπλοκο ελιγμό που η εταιρεία κατάφερε χθες για τρίτη φορά, υπό τα χειροκροτήματα και τις επευφημίες των ομάδων της. Λίγο μετά, το διαστημόπλοιο φάνηκε να βρίσκεται σε περιδίνηση. Η εταιρεία ανακοίνωσε στη συνέχεια πως έχασε τον έλεγχο.
Ο Eλον Μασκ φιλοδοξεί για την εταιρεία του να καταφέρει κάποια στιγμή να ανακτήσει αυτό το διαστημόπλοιο ονόματι Starship, που αποτελεί το δεύτερο όροφο του πυραύλου και δίνει το όνομά του στο σύνολο του συστήματος, ώστε ο πύραυλος να μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί ολόκληρος, κάτι που θα επέτρεπε να μειωθούν σημαντικά τα κόστη και οι απαραίτητοι πόροι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τραγωδία στα Τέμπη: Νέες συγκεντρώσεις σήμερα σε όλη τη χώρα
Έκτακτη Σύνοδος ΕΕ: Ομοφωνία για Άμυνα, συμφωνία 26 χωρών για Ουκρανία – Το «βέτο» της Ουγγαρίας
Σκληρή κόντρα Ανδρουλάκη – Φλωρίδη: Τα "γενιτσαρικά τάγματα" και οι "6 ΣΥΡΙΖΑ"