Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Μιανμάρ: Κρίσιμες ώρες μετά τον φονικό σεισμό - Τρομακτικές οι εκτιμήσεις για τον απολογισμό των θυμάτων

Σεισμός στη Μιανμάρ
 clock 20:25 | 28/03/2025
writer icon newsroom ekriti.gr

Τρομακτικές είναι οι εκτιμήσεις για τον απολογισμό των θυμάτων του σεισμού στην Μιανμάρ, με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ να προειδοποιεί για πολύ περισσότερους από 1.000 νεκρούς, ακόμη και 10.000.

Η περιοχή που επλήγη περισσότερο από τον σεισμό είναι πυκνοκατοικημένη, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί σημαντικά. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ, το Μανταλέι, με περίπου 1,5 εκατομμύριο κατοίκους, βρίσκεται πολύ κοντά στο επίκεντρο της ισχυρότατης δόνησης.

Σοβαρές ζημιές σε κτήρια αναφέρθηκαν μέχρι την Μπανγκόκ, την πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, έως και 1046 χιλιόμετρα μακριά.

Όπως ανακοίνωσε το στρατιωτικό καθεστώς της χώρας, στη Μιανμάρ οι νεκροί ανέρχονται μέχρι στιγμής επισήμως στους 144 και οι τραυματίες στους 732, ενώ σε ολόκληρη τη χώρα και στην πρωτεύουσα Νέπιντο έχουν σημειωθεί εκτεταμένες υλικές ζημιές. Ακόμη και στην Μπανγκόγκ της Ταϊλάνδης ο σεισμός προκάλεσε την κατάρρευση ενός υπό κατασκευή ουρανοξύστη, με αποτέλεσμα τον θάνατο οκτώ ανθρώπων – δεκάδες ακόμη αγνοούνται.

Όπως επισημαίνει το USGS, οι περισσότεροι άνθρωποι στις περιοχές της Μιανμάρ που βρέθηκαν στο επίκεντρο του σεισμού ζουν σε κτήρια που προφανώς ούτε έχουν ανακαινιστεί, ούτε έχουν τις προδιαγραφές ασφαλείας για να αντέξουν σεισμούς αντίστοιχης ισχύος. Με τις επιχειρήσεις διάσωσης σε εξέλιξη, θα χρειαστούν μάλλον αρκετές ώρες, έως ότου να διαπιστωθεί η πλήρης έκταση της καταστροφής.

Mεγάλη ένταση - μικρό εστιακό βάθος

Μετά τον πρώτο σεισμό έντασης 7,7 ρίχτερ στις 14:20 τοπική ώρα ακολούθησε 11 λεπτά αργότερα ένας επίσης ισχυρός μετασεισμός έντασης 6,4 ρίχτερ. Παράλληλα, σύμφωνα με γεωλογικά ινστιτούτα, το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν μόλις 10 χιλιόμετρα – αυτός είναι και ο λόγος που ο σεισμός έγινε τόσο αισθητός και είχε τόσο καταστροφικές προεκτάσεις όχι μόνο στην περιορισμένη ακτίνα γύρω από το επίκεντρό του, αλλά ακόμη και σε περιοχές που βρίσκονταν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.

Όπως εξήγησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο μετεωρολόγος Ντέρεκ Βαν Νταμ, ο σεισμός ήταν αποτέλεσμα ενός ρήγματος ολίσθησης (strike-slip fault), το οποίο προκαλείται όταν δύο τεκτονικές πλάκες – εν προκειμένω η πλάκα της Ινδίας και η πλάκα της Ευρασίας – κινούνται η μία δίπλα στην άλλη. Ο Βαν Νταμ προειδοποίησε ακόμη πως δεν αποκλείεται να σημειωθούν και άλλοι ισχυροί μετασεισμοί.

Ένα ακόμη πλήγμα σε μία πολύπαθη χώρα

Ακόμη και πριν από τον σεισμό η Μιανμάρ ήταν μία χώρα σε σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.

Με πληθυσμό άνω των 56 εκατομμυρίων πολιτών, η χώρα που βασίζεται σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα στον πρωτογενή τομέα, βρίσκεται υπό καθεστώς στρατιωτικής χούντας από το 2021. Μετά το πραξικόπημα ακολούθησαν μαζικές διαμαρτυρίες, τις οποίες ο στρατός κατέστειλε με ακραία χρήση βίας. Το αποτέλεσμα: Ένας εμφύλιος πόλεμος που ως τον Ιούνιο του 2024 είχε κοστίζει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.

Σήμερα, αντιστασιακές ομάδες και εθνοτικές μειονότητες έχουν καταλάβει σημαντικό κομμάτι της επικράτειας, μεταξύ άλλων και τη Σαγκάινγκ, ενώ ο στρατός διατηρεί υπό τον έλεγχό του την κεντρική Μιανμάρ, την πρωτεύουσα και άλλες μεγάλες πόλεις.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ σχεδόν 30 εκατομμύρια πολίτες ζουν σε συνθήκες φτώχειας, ενώ το ένα τρίτο του πληθυσμού αναμενόταν φέτος να χρειαστεί κάποιου είδους ανθρωπιστική βοήθεια – όλα αυτά βέβαια πριν τον καταστροφικό σεισμό.

Η πρόσφατη απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για περικοπές των κονδυλίων ανθρωπιστικής αρωγής USAID στέρησε επίσης από τη Μιανμάρ περίπου το ποσό των 52 εκατομμυρίων δολαρίων, γεγονός που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις υγειονομικές υπηρεσίες και την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στη χώρα.

Σε μία σπάνια έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα ο επικεφαλής του στρατιωτικού καθεστώτος, Μιν Αούνγκ Χλενγκ, προσκάλεσε στη χώρα όλες τις διεθνείς οργανώσεις που δύνανται να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της καταστροφής, κηρύσσοντας παράλληλα κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πηγές: DW News, CNN, USGS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κρήτη: Ισοπεδώνεται η Δημόσια Υγεία - Πολύωρες αναμονές, εξάντληση και έλλειψη γιατρών

Τραγωδία στα Χανιά - Τον καταπλάκωσε χωματουργικό μηχάνημα

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis