Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Η αραίωση πάγου της Ανταρκτικής καταρρέει μετά από καύσωνα (φώτο)

Image
Ανταρκτική
 clock 15:08 | 26/03/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Μια υφαλοκρηπίδα πάγου στην Ανατολική Ανταρκτική διαλύθηκε αυτόν τον μήνα μετά από μια περίοδο ακραίας ζέστης στην περιοχή, δήλωσαν επιστήμονες.

Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι το τμήμα πάγου Conger, έκτασης 1.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων (463 τετραγωνικά μίλια) κατέρρευσε εντελώς στις 15 Μαρτίου ή γύρω στις 15 Μαρτίου.

Image
ανταρκτικη

 

«Πιθανό να χτύπησε το οριακό του σημείο μετά τον #Antarctic #AtmosphericRiver και το κύμα καύσωνα;» Η Γη και ο Πλανητικός Επιστήμονας της NASA Catherine Colello Walker ρώτησε στο Twitter την Παρασκευή, μοιράζοντας εικόνες μιας λευκής έκτασης που θρυμματίζεται σε θραύσματα πάνω από τον σκοτεινό ωκεανό.

Τα "ράφια πάγου", μόνιμα αιωρούμενα φύλλα πάγου που συνδέονται με τη γη, χρειάζονται χιλιάδες χρόνια για να σχηματιστούν και να λειτουργήσουν σαν αναχώματα που συγκρατούν το χιόνι και τον πάγο που διαφορετικά θα κυλούσαν στον ωκεανό, προκαλώντας την ανύψωση των θαλασσών.

Ο καύσωνας του Μαρτίου, με θερμοκρασίες που φτάνουν τους 40 βαθμούς Κελσίου (70 F) πάνω από τις κανονικές σε περιοχές της Ανατολικής Ανταρκτικής, συνδέθηκε με το φαινόμενο του ατμοσφαιρικού ποταμού, δήλωσε ο Πίτερ Νεφ, ένας παγετωνολόγος στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Αυτή η διαδικασία δημιουργεί στήλες μήκους εκατοντάδων χιλιομέτρων που μεταφέρουν υδρατμούς από τις τροπικές περιοχές, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα που ο Neff περιέγραψε ως «ένας πυροσβεστικός σωλήνας υγρασίας».

«Το κλίμα [της Ανταρκτικής] είναι απίστευτα μεταβλητό, αλλά αυτό ήταν εκτός κλίμακας», είπε ο Neff. «Αυτό ήταν τουλάχιστον δύο φορές πιο ακραίο από ό,τι θα περιμέναμε σε σχέση με την υπερθέρμανση».

Οι θερμοκρασίες στην περιοχή συνήθως είναι περίπου -51C (-60F) αυτή την εποχή του χρόνου, αλλά ήταν περίπου -12C (-10F) νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Τώρα έχουν επιστρέψει στο φυσιολογικό, είπε η Neff.

Περιτριγυρισμένη από τεράστιους ωκεανούς και προστατευμένη από ανέμους που τείνουν να την προστατεύουν από μεγάλες εισβολές θερμού αέρα, η παγωμένη ήπειρος ανταποκρίνεται πιο αργά στην κλιματική αλλαγή από την Αρκτική, η οποία θερμαίνεται με τρεις φορές τον ρυθμό του υπόλοιπου κόσμου.

Τον περασμένο αιώνα, η Ανατολική Ανταρκτική σχεδόν δεν θερμάνθηκε καθόλου, αλλά ορισμένες περιοχές έχουν επηρεαστεί και η ήπειρος έχασε κατά μέσο όρο 149 δισεκατομμύρια τόνους πάγου ετησίως από το 2002 έως το 2020, σύμφωνα με τη NASA. Η απώλεια του Conger Ice Shelf είναι το τελευταίο παράδειγμα των αλλαγών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Αυτό το φτωχό μικρό ράφι πάγου κρεμόταν για πολύτιμη ζωή σε αυτό το πραγματικά ζεστό παράκτιο κλίμα και είχε αραιώσει και είχε καταστραφεί τις τελευταίες δεκαετίες», είπε ο Neff.

Το "ράφι του Conger "σχιζόταν πολύ πριν από τον καύσωνα και η κατάρρευσή του δείχνει ότι το σύστημα της Ανταρκτικής είναι ευαίσθητο στις ατμοσφαιρικές αλλαγές, αλλά το ίδιο το γεγονός δεν προκαλεί ανησυχία, δήλωσε ο Ted Scambos, ανώτερος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Boulder.

Ένας μικρός παγετώνας πίσω από το σημείο που καθόταν ο Κόνγκερ μπορεί τώρα να ρέει πιο γρήγορα και να ξεφορτώσει λίγο περισσότερο πάγο στη θάλασσα, είπε.

«Αν βρισκόταν στην πίσω αυλή σας θα ήταν τεράστιο… αλλά για τα πρότυπα της Ανταρκτικής και για τα πρότυπα της στάθμης της θάλασσας, είναι μια μικρή περιοχή», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περιβάλλον: "Κατακλυσμός" συνεπειών από την κλιματική αλλαγή προβλέπει ο ΟΗΕ

Η κλιματική αλλαγή σβήνει τα χρώματα των ψαριών στους κοραλλιογενείς υφάλους

Η κλιματική αλλαγή κάνει τη γύρη και τις αλλεργίες μας χειρότερες

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis