Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Ζητά συγγνώμη από τα θύματα της θαλιδομίδης - Προκάλεσε παραμορφώσεις σε χιλιάδες παιδιά

Image
θαλιδομίδη
 clock 21:14 | 29/11/2023
writer icon newsroom ekriti.gr

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ζήτησε σήμερα (29/11) επισήμως συγγνώμη από τα θύματα της θαλιδομίδης, ενός φαρμάκου που στα χρόνια του 1950-'60 προκάλεσε παραμορφώσεις σε χιλιάδες παιδιά στον κόσμο.

«Οφείλουμε να ζητήσουμε συγγνώμη από τους Αυστραλούς θύματα της θαλιδομίδης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι παρουσία θυμάτων στα θεωρεία του κοινοβουλίου με την ευκαιρία της 62ης επετείου της απόσυρσής της από την αγορά.

«Σήμερα η Αυστραλία ζητάει επιτέλους συγγνώμη», συνέχισε. «Η συγγνώμη αυτή αφορά ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια της ιστορίας μας».

Η θαλιδομίδη, η οποία περιγραφόταν την εποχή εκείνη ως «θαυματουργό φάρμακο», συνταγογραφούνταν από το 1956 ως καταπραϋντικό για να ανακουφίζει τις εγκύους από τις ναυτίες.

Χρησιμοποιήθηκε ευρέως σε όλο τον κόσμο και είχε τρομερά αποτελέσματα στα έμβρυα πριν αποσυρθεί από την αγορά το 1961: από 10.000 έως 20.000 μωρά γεννήθηκαν χωρίς τμήματα των βραχιόνων ή των ποδιών, με τα χέρια ή τα πέλματα να βγαίνουν κατ' ευθείαν από τον κορμό.

Ο αυστραλός μαιευτήρας Ουίλιαμ Μακμπράιντ ήταν το 1961 ένας από τους πρώτους γιατρούς που έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, διαπιστώνοντας πως οι γυναίκες ήταν περισσότερο πιθανό να γεννήσουν μωρά που πάσχουν από καθυστέρηση της ανάπτυξης ή δυσμορφίες μετά τη λήψη αυτού του φαρμάκου.

Σύμφωνα με την αυστραλιανή κυβέρνηση, περίπου 150 θύματα της θαλιδομίδης συμμετέχουν στο αυστραλιανό πρόγραμμα υποστήριξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Εργαλειοθήκη έπεσε από αστροναύτες και περιφέρεται γύρω από τη Γη με αδιανόητη ταχύτητα!

Έρχεται η... πορτοκαλί κάρτα στο ποδόσφαιρο

Ιαπωνία: Συνετρίβη αμερικανικό αεροσκάφος Osprey με 8 επιβαίνοντες

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis