Skip to main content
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Ανοίγει» ο δρόμος για την τετραήμερη εργασία χωρίς μείωση αποδοχών

Image
εργασία
 clock 07:55 | 10/06/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Το μοντέλο της τετραήμερης εργασίας κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος σε όλο τον κόσμο μαζί και στην Ελλάδα καθώς πολλοί εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν θετικά την προοπτική ενός εργασιακού καθεστώτος που θα τους επιτρέπει να ισορροπούν καλύτερα μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Ξεκινάει το καλοκαίρι στην Ελλάδα

Ωστόσο, παρά τα θετικά στοιχεία που φέρνουν τα υβριδικά μοντέλα εργασίας, το μοντέλο της τετραήμερης εργασίας δεν έχει ακόμα υιοθετηθεί καθολικά. Σύμφωνα με έρευνα, οι βασικοί λόγοι που η πλειονότητα των επιχειρήσεων διστάζει ακόμα να εφαρμόσει πλήρως το καθεστώς τετραήμερης εργασίας εντοπίζεται στο υψηλό κόστος μετάβασης, στη μειωμένη ή αυξημένη παραγωγικότητα, στην ανάγκη επαναξιολόγησης των προτεραιοτήτων από την πλευρά των επιχειρήσεων.

Το κόστος μετάβασης δεν είναι πάντα το ίδιο και διαφέρει ανά κλάδο ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις είναι υψηλό. Αναφορικά με την παραγωγικότητα η εμπειρία έχει δείξει ότι δεν είναι δεδομένο ότι η 4ήμερη εργασία θα οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγικότητας.

Στην Ελλάδα ξεκινά το καλοκαίρι και την αρχή κάνουν τέσσερις μεγάλες εταιρείες και προβλέπει εργασία τέσσερις μέρες την εβδομάδα με 8ωρο χωρίς μείωση αποδοχών. Πρόκειται για τις εταιρείες Grant Thornton (συμβουλευτική/ελεγκτική) Terracom (τεχνολογική) και Choose (διαφημιστική) εσχάτως, ενώ και άλλες μεγάλες αλλά και μικρότερες εταιρείες εξετάζουν αυτή την πιθανότητα.

Διαφορετικά τα πιλοτικά προγράμματα από το νόμο για τετραήμερη εργασία με 10ωρο

«Ολο και περισσότερες επιχειρήσεις κινούνται σε στρατηγικές που εστιάζουν στην παραγωγικότητα προκειμένου να προσφέρουν την πολυπόθητη ευελιξία στους ανθρώπους τους» επισημαίνει ο επικεφαλής του Ομίλου Adecco σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία, Κωνσταντίνος Μυλωνάς

Στόχος είναι η διατήρηση της παραγωγικότητας και η διασφάλιση καλύτερων συνθηκών εργασίας και ποιότητας ζωής για τους εργαζόμενους. Η διάρκεια του πιλοτικού προγράμματος είναι δύο μήνες.

Όπως εξηγεί πάντως ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς είναι διαφορετικά τα πιλοτικά προγράμματα που εφαρμόζονται σε αυτές τις περιπτώσεις από αυτά που προβλέπει ο νόμος Χατζηδάκη.

Είναι διαφορετικό το πρόγραμμα που δοκιμάζεται από αυτό που έχει ψηφιστεί στην Ελλάδα και ήδη εφαρμόζεται σε κάποιες επιχειρήσεις, δηλαδή η τετραήμερη εργασία και 10ωρο, ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο MEGA.

Η κυβερνητική έγκριση στην Ισπανία

Το θέμα της τετραήμερης εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών βρίσκεται στο προσκήνιο εδώ και αρκετούς μήνες, με αρκετές χώρες και εταιρείες να «πειραματίζονται» για το κατά πόσο θα μπορούσε να εφαρμοστεί ευρύτερα. Δοκιμές γίνονται ή έχει συζητηθεί να γίνουν μεταξύ άλλων από εταιρείες στη Βρετανία, την Ισπανία, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, ή ακόμη και τη Νέα Ζηλανδία.

Οι λιγότερες ημέρες και ώρες εργασίας λόγω των αλλαγών που έφερε η πανδημία στα εργασιακά επιστρέφουν στο… τραπέζι μετά την τάση της λεγόμενης Μεγάλης Παραίτησης. Πολλοί εργαζόμενοι εγκαταλείπουν τις δουλειές τους επειδή θεωρούν ότι δεν αμείβονται επαρκώς ή δεν έχουν αρκετό διαθέσιμο χρόνο, με αναλυτές να υπογραμμίζουν ότι «η πανδημία του κορωνοϊού ήταν το πραγματικό έναυσμα για να ξανασκεφτούμε τον κόσμο της εργασίας».

Στην Ισπανία το 32ωρο (τετραήμερη εργασία με 8ωρο) έχει λάβει την έγκριση της κυβέρνησης για πιλοτική εφαρμογή, πιθανότατα το φθινόπωρο.

Το πείραμα της Ισπανίας –από τις πρώτες χώρες που υιοθέτησαν την 8ωρη εργασία- αναμένουν με ζωηρό ενδιαφέρον κι άλλες χώρες.

Όπως αναφέρει το in.gr το μοντέλο της τετραήμερης εργασίας έχουν εφαρμοστεί παλαιότερα διάφορες εταιρείες. Από τη Microsoft, το 2019, στην Ιαπωνία, με αύξηση 40% στην παραγωγικότητα, έως τη New Zealand Perpetual Guardian που υιοθέτησε το μέτρο το 2018, στη Νέα Ζηλανδία, χωρίς να πειράξει συμβάσεις και μισθούς και είδε τους εργαζόμενούς τους να γίνονται κατά 24% πιο παραγωγικοί.

Το πρόβλημα της παραγωγικότητας

Βέβαια υπάρχουν και περιπτώσεις χωρών που εφάρμοσαν την τετραήμερη εργασία οδηγώντας σε μείωση της παραγωγικότητας των εργαζομένων.

Για παράδειγμα η εταιρεία Treehouse, η οποία διοργανώνει σεμινάρια εκμάθησης ψηφιακών δεξιοτήτων ενώ ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2013 εφαρμόζοντας την τετραήμερη εργασία (32 ώρες την εβδομάδα), το 2016 αναγκάστηκε να επιστρέψει στο καθεστώς πενθήμερης εργασίας (40 ώρες την εβδομάδα). Και αυτό γιατί η τετραήμερη εβδομάδα δεν λειτούργησε θετικά καθώς αλλοίωσε την εργασιακή κουλτούρα της εταιρείας με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να είναι λιγότερο αποδοτικοί.

Η Ισλανδία, που εφάρμοσε την 35ωρη εβδομαδιαία εργασία σε 2.500 εργαζομένους του Δημοσίου μεταξύ 2015 και 2019, αναγκάστηκε να περιορίσει αισθητά τον αριθμό των συναντήσεων και να χρησιμοποιεί περισσότερο την ηλεκτρονική αλληλογραφία.

Tο πείραμα της Βρετανίας

Πάνω από 3.300 εργαζόμενοι σε 70 εταιρείες στη Βρετανία αρχίζουν αυτή την εβδομάδα να δουλεύουν τετραήμερο χωρίς να περικοπούν οι μισθοί τους, στο μεγαλύτερο σχετικό πείραμα που θα διαρκέσει έξι μήνες. Το πιλοτικό πρόγραμμα, σύμφωνα με το CNN, προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν το 100% της αμοιβής τους δουλεύοντας μόνο το 80% του εργασιακού τους χρόνου, αρκεί να διατηρήσουν το 100% της παραγωγικότητάς τους. Την καμπάνια 4 Day Week UK τρέχει η μη κερδοσκοπική εταιρεία 4 Day Week Global και η δεξαμενή σκέψης Autonomy, σε συνεργασία με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Κολέγιο της Βοστώνης.

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Ένας τραυματισμός στέρησε από υποψήφιο την είσοδό του στο Πανεπιστήμιο!

Ηράκλειο: Αυτός είναι ο 52χρονος που εμπλέκεται στην κακοποίηση ανηλίκων (Φωτογραφίες)

ΔΕΥΑΗ: Πιθανές διακοπές υδροδότησης και ενημέρωση για "φουσκωμένους" λογαριασμούς

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis