Skip to main content
ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Ηράκλειο: Οι σεισμόπληκτοι, οι αποζημιώσεις και το "ανέκδοτο" για τους πλημμυροπαθείς

Image
Σεισμός Αρκαλοχώρι
 clock 11:13 | 14/02/2022
Ελένη Μπουρμά

Σήμερα εκτός απροόπτου, αναμένεται η ΚΥΑ για παράταση, μέχρι τέλος του μήνα, στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων για αποζημίωση στις σεισμόπληκτες περιοχές του Αρκαλοχωρίου και των γύρω χωριών, όπως δήλωσε στο “Ράδιο Κρήτη” και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής, Χρήστος Τριαντόπουλος.

Όπως είπε, όταν ένα κτίσμα χαρακτηρίζεται στον πρωτοβάθμιο έλεγχο ‘κατοικήσιμο’, αυτό σημαίνει ότι δεν έχει υποστεί καμία ζημιά και οι ιδιοκτήτες δεν δικαιούνται καμία αποζημίωση.

Εάν όμως ένα κτίσμα χαρακτηρίζεται “πράσινο” στον δευτεροβάθμιο έλεγχο, τότε δικαιούται αποζημίωση για την οικοσκευή.

Ο ίδιος επισήμανε ότι, έως τώρα έχουν προχωρήσει 2000 αιτήσεις, από αυτές οι 1709 έχουν οριστικοποιηθεί ενώ οι 274 είναι προσωρινές. Οι αιτήσεις αφορούν σε αποζημίωση, διόρθωση ή αναίρεση και μόνον με τον πλήρη φάκελο μέσα στην αίτηση.

Στο ερώτημα τι γίνεται εάν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι, ο Υφυπουργός απάντησε ότι από τις αρμόδιες επιτροπές έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε περίπου 20.000 κτίσματα, σε πολλά χωριά ο κάτοικοι απουσίαζαν και δεν ήταν εύκολο να εντοπιστούν ενώ μίλησε για δύσκολο συντονισμό των εμπλεκομένων καθώς οι υπάλληλοι έπρεπε να είναι επί τόπου.

Για όσα σπίτια ή κτίσματα κρίθηκαν “κόκκινα” στον πρώτο έλεγχο, αλλά στον δεύτερο άλλαξαν κατηγορία, ο ίδιος επισήμανε ότι αυτό που κρίνεται είναι μόνον εάν ένα οίκημα είναι ή όχι κατοικήσιμο, καθώς το χαρτί που δίδεται κατά την αυτοψία είναι συγκεκριμένο και οι πολίτες πρέπει να έχουν εικόνα για τις ζημιές.

Για σπίτια που χαρακτηρίζονται “κατοικήσιμα”, όταν διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει καμία ζημιά, ο ιδιοκτήτης δεν δικαιούται αποζημίωση. Εάν, όμως όπως είπε, χαρακτηριστεί “πράσινο” στον δευτεροβάθμιο, τότε δικαιούται αποζημίωση για την οικοσκευή του..

Οι μικρές ζημιές μπορούν να καλυφθούν από τον ισχύοντα Νόμο με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Κυρίως όταν μιλάμε για επιχειρήσεις”, τόνισε ο κ. Τριαντόπουλος, ενώ πρόσθεσε ότι μέσω ΥΠΕΣ και με τη συνδρομή των Δήμων μπορεί να γίνει ο έλεγχος για την οικοσκευή και να υποβληθεί αίτηση μέσω της πλατφόρμας.

Ο κ. Τριαντόπουλος αναφέρθηκε και στο θέμα των πλημμυροπαθών της Χερσονήσου με την άνιση μεταχείριση των πληγέντων στην Κρήτη που, σε αντίθεση με τους πλημμυροπαθείς σε Καρδίτσα και Λευκάδα, μεταξύ άλλων, μετά από μεγάλη καθυστέρηση, αποζημιώνονται με ποσοστό μόλις 30% και όχι 55%.

Ο Υφυπουργός δήλωσε ότι πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας η ΝΔ, η απόφαση για παλαιότερες ζημιές ήταν σε ποσοστό 30%.

Εμείς, αφού αναλάβαμε, αρχίσαμε να εμπλουτίζουμε το νομοθετικό πλαίσιο… Η αποζημίωση μπορεί να φτάσει έως και το 70%. Δεν καθορίζεται το ίδιο ποσοστό σε όλες τις περιοχές… Τα ποσοστά ποικίλλουν ανάλογα με την ένταση του φαινομένου, την έκταση της ζημιάς και τα όποια δημοσιονομικά περιθώρια”, είπε ο κ. Τριαντόπουλος.

Επανέλαβε ότι γραφειοκρατικά ζητήματα μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του Υπουργείου Εσωτερικών οδήγησαν σε πολύμηνη καθυστέρηση.

Στο μεταξύ, στα παράλογα της υπόθεσης των σεισμόπληκτων εντάσσεται και η περίπτωση ακροατή του “Ράδιο Κρήτη”, ο οποίος περιέγραψε την περιπέτεια που ζει στο χωριό Ζήντα του Δήμου Μινώα Πεδιάδας όπου το ισόγειο του σπιτιού του χαρακτηρίστηκε “κόκκινο” και το υπόλοιπο είναι κατοικήσιμο!

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ – ΤΑΚ, Γ. Ταβερναράκης που παρενέβη στην εκπομπή, πάντως, ζήτησε να εξετάσει τα στοιχεία ενώ έκανε λόγο για κάτι ασυνήθιστο…

Κάλεσε δε τους ιδιοκτήτες να ζητήσουν από έναν ιδιώτη μηχανικό να αποφανθεί και να υποβάλουν τον φάκελο τους για να μη χάσουν τα χρήματά τους.

Διαβάστε επίσης:

Ακρίβεια: Τέσσερα μέτρα στο τραπέζι - Προς τα 725 ευρώ ο κατώτατος μισθός

Κρήτη - κορωνοϊός: Πέθανε 34χρονος - 33 ασθενείς στις Εντατικές

 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis