Skip to main content
ΓΥΝΑΙΚΑ

Σαρακοστή: Γλυκά και αλμυρά αλάδωτα νηστίσιμα

Image
χορτόσουπα
 clock 16:05 | 16/03/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Πολλοί, όχι μόνο οι θρησκευόμενοι, επιλέγουν να απέχουν από κρέας ή άλλα είδη τροφών κατά μεγάλα ή μικρά χρονικά διαστήματα. Άλλοι το λένε αποτοξίνωση, άλλοι το λένε vegan ή vegetarian διατροφή, άλλοι το λένε δίαιτα χωρίς λιπαρά, κι άλλοι νηστεία!

Διαβάστε παρακάτω  μια συλλογή από αλάδωτα νηστίσιμα,  με εδέσματα από όλες τις κατηγορίες τροφίμων!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μεγάλη Σαρακοστή: Γνωρίζουμε τον λόγο που νηστεύουμε;

Η νηστεία είναι προσωπική υπόθεση, οπότε η ανάρτηση είναι «βοηθητική» για όσους αναζητούν τέτοιες συνταγές.

Να τονίσουμε, πως η κρητική και γενικότερα η ελληνική κουζίνα είναι γεμάτη από χορτοφαγικές και νηστίσιμες συνταγές! 

Αλμυρά

  • Ξερά φασόλια σαλάτα: το πιάζι ή πιάζ

Υλικά

Για κάθε 1 κούπα βρασμένα φασόλια (φροντίζουμε να τα κρατήσουμε πριν «σκάσουν» και χυλώσουν, αλλά θέλουμε να είναι καλά βρασμένα)

  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι
  • 1 φρέσκο πράσινο κρεμμυδάκι
  • 5-6 κλωνιά μαϊντανό, τα τρυφερά φυλλαράκια (update 20-3-2019: σύμφωνα με πληροφορίες η Πολίτικη εκδοχή περιέχει άνηθο)
  • Λίγο σκόρδο, κατά προτίμηση φυλλαράκια φρέσου σκόρδου
  • 3-4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο ή ταχίνι σε περιόδους νηστείας (ή ανάμεικτα)
  • 2-3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 8-10 ελιές (προτιμώ Καλαμών σ’ αυτή τη συνταγή)

Προαιρετικά: κάποια ή όλα από τα παρακάτω: 1 μικρή πιπεριά σε καρεδάκια, 2 ντοματίνια με σφικτή σάρκα, και αν θέλουμε λίγο ταχίνι στο λεμονόλαδο.

Κόβουμε σε ροδέλες το ξερό κρεμμύδι και το βάζουμε σε λίγο νερό με αλάτι όπως κάνουμε στη συνταγή για τα κρεμμύδια ροδέλες που σερβίρουμε με το γύρο. Αφήνουμε να μείνει στο νερό περίπου 15 λεπτά και το τρίβουμε να μαλακώσει και να βγάλει το σπίρτο του. Το στραγγίζουμε καλά.

Αδειάζουμε σε σαλατιέρα τα φασόλια καλά στραγγισμένα, και από πάνω τις ροδέλες του κρεμμυδιού, το πράσινο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, το μαϊντανό ψιλοκομμένο. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά. Χτυπάμε σε ένα βαζάκι ή με το μιξεράκι του φραπέ τα υλικά για το ντρέσινγκ και περιχύνουμε τη σαλάτα. Γαρνίρουμε με τις ελιές.

Παρατηρήσεις

Αν βάλουμε ντομάτα (συνήθως εγώ προσθέτω ντομάτα το καλοκαίρι) την βάζουμε χωρίς υγρά και σπόρους κομμένη σε καρεδάκια, μαζί με τα πράσινα. Το ίδιο και την πιπεριά. Αντίθετα, το αυγό το βάζουμε στο σερβίρισμα κομμένο σε 4 ή 8 κομμάτια.

Πολλοί προτιμούν αντί λαδολέμονο, λαδόξυδο. Αντικαθιστούμε το λεμόνι με ξύδι ή προσθέτουμε και λίγο ξύδι στο λεμονόλαδο. Πάντως καλό είναι να τα χτυπήσουμε να γίνουν ένα πηκτό γαλάκτωμα.

Η σαλάτα είναι πολύ νόστιμη κι αν μείνει 2-3 ώρες πριν σερβιριστεί ώστε να αναμειχθούν καλά οι γεύσεις. Στο σερβίρισμα προσθέτουμε τις ελιές και το αυγό αν βάλουμε.

Αν δεν θέλουμε να βάλουμε σκόρδο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αρωματισμένο ελαιόλαδο στο λαδολέμονο.

  • Παλικάρια ή ψαροκόλυβα ή φωτοπάπουδα ή μαγεριά

Υλικά

  • 1/2 κούπα από ό,τι όσπριο μας αρέσει (π.χ. φασολάκια μικρά, φασολάκια μαυρομάτικα, γίγαντες, φακές, ρεβίθια, κουκιά, φάβα)
  • 1/2  κούπα σιτάρι
  • 1/2 κούπα καλαμπόκι
  • Αλάτι
  • Άνηθο ή μαϊντανό
  • Λεμόνι ή ξύδι

Βάζουμε στο νερό αποβραδίς το στάρι, το καλαμπόκι , τους γίγαντες, τα κουκιά, και τα ρεβίθια σε χωριστά μπολ κάθε είδος.

Την επομένη, καθαρίζουμε τα κουκιά από το μαύρο «ματάκι», τα ξεματίζουμε όπως λέμε στην Κρήτη και βάζουμε να βράσουν σε κατσαρόλα, πρώτα αυτά που βράζουν πιο δύσκολα (στάρι, ρεβίθια, γίγαντες) .

Όταν μισοβράσουν, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα.   Αφήνουμε να βράσουν όση ώρα χρειάζεται για να μαλακώσουν όλα. Αν σκοπεύουμε να τα φάμε σαν σούπα συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να χυλώσουν, αλλιώς τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα σουρώνουμε. Λίγο πριν τα κατεβάσουμε τα αλατίζουμε.

Τα σερβίρουμε  με  λεμόνι ή ξύδι και μπόλικο ψιλοκομμένο άνηθο, είτε σαν σούπα είτε σαν σαλάτα.

  • Αλάδωτη χορτόσουπα

Υλικά:

  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 1-2 καρότα
  • 3-4 κλαδάκια σέλινο
  • 1 μέτρια ντομάτα ή ½ κούπα σάλτσα ντομάτας σπιτική ή από κονσέρβα
  • Αν υπάρχουν 1-2 κολοκυθάκια
  • 1,5 λίτρο νερό
  • 1 φλυτζανάκι του ελληνικού καφέ ρύζι
  • 1/4 κούπας χυμό λεμονιού
  • 1 κουταλιά αλεύρι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Παραλλαγή: Αντί ρύζι μπορούμε να βάλουμε ζυμαρικό, οπότε δεν χρειάζεται το λεμόνι με το αλεύρι, αλλά μπορούμε να προσθέσουμε και 1 μία μικρή πατάτα.

Πλένουμε καλά τα λαχανικά, τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε να βράσουν με το νερό. Βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία, με σκεπασμένη κατσαρόλα να μην εξατμιστεί το νερό και να προσθέσουμε πολύ λίγο αν χρειαστεί. Τα αλατίζουμε ελαφρά και  όταν μαλακώσουν εντελώς τα αλέθουμε στο multi ή με ραβδομπλέντερ. Βάζουμε να ξαναβράσουν και προσθέτουμε το ρύζι.

Σε 15 λεπτά περίπου που θα έχει μαλακώσει το ρύζι, χτυπάμε σε ένα πιάτο το λεμόνι με το αλεύρι, προσθέτουμε λίγο από το ζουμί της σούπας (όπως το αυγολέμονο), και αδειάζουμε το αλευρολέμονο στην κατσαρόλα.

Ανακατεύουμε, αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις και σερβίρουμε. Αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο πιπέρι στο σερβίρισμα.

Παρατηρήσεις

Αν δεν νηστεύουμε το ελαιόλαδο μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ή όταν βράζουν τα λαχανικά ή στο σερβίρισμα.

Αν βάλουμε ζυμαρικό, αντί με αλευρολέμονο μπορούμε να δέσουμε τη σούπα με ταχίνι, όπως την ταχινόσουπα.

  • Ταχινόσουπα με κοφτό μακαρονάκι

Υλικά: 

  • 1 κούπα κοφτό μακαρονάκι
  • 2 κουταλιές  σούπας ταχίνι
  • Αλάτι

Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τα μακαρονάκια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Φροντίζουμε στο τέλος να μείνει με τόσο νερό ώστε να σκεπάζεται το ζυμαρικό. Αν είναι πολύ, αδειάζουμε λίγο στο νεροχύτη…

Αφήνουμε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι να σιγοβράζει.

Σε ένα βαθύ πιάτο βάζουμε το ταχίνι με 3-4 κουταλιές νερό σε θερμοκρασία δωματίου και τα ανακατεύουμε ζωηρά να γίνουν σαν κρέμα. Το ταχίνι ασπρίζει, γίνεται ακόμη πιο κολλώδες και παραδόξως πιο πηχτό με το νερό.

Προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμη και μετά σιγά καυτό νερό από την κατσαρόλα με το μακαρονάκι, συνεχίζοντας το κτύπημα όπως κάνουμε στο αυγολέμονο. Όταν βάλουμε αρκετό νερό , αδειάζουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από
το μάτι.

Αφήνουμε να σταθεί 5 λεπτά και σερβίρουμε.

Παρατηρήσεις

1)Και το ταχίνι κόβει όπως το αυγολέμονο! Γι αυτό πρώτα χτυπάμε με κρύο νερό και μετά προσθέτουμε σταδιακά καυτό νερό.

2)Εννοείται ότι μπορούμε να βάλουμε οποιοδήποτε ζυμαρικό μας αρέσει, αλλά το κοφτό μακαρονάκι ταιριάζει πιο πολύ απ’ όλα γιατί το ζουμάκι το διαπερνά και το νοστιμίζει.

  • Παντζαροσαλάτα με σάλτσα ταχινιού

Υλικά:

  • 3-4 παντζάρια βρασμένα με τη φλούδα (μαλακά αλλά όχι λιωμένα)
  • 5-6 τρυφερά κλαδάκια  μαϊντανό
  • Μερικά σκορδόφυλλα ή μια σκελίδα σκόρδο
  • 3 κουταλιές καρύδια κομμένα σε μέτρια κομμάτια ή αναποφλοίωτο καβουρδισμένο σουσάμι
  • Λίγο αλάτι
  • Για τη σάλτσα
  • 30  gr ταχίνι (μια γεμάτη κουταλιά)
  • 30 ml νερό (2 κουταλιές σούπας)
  • 30 ml ξύδι (2 κουταλιές σούπας)
  • 15 ml χυμό λεμονιού (1 κουταλιά σούπας)
  • Λίγο αλάτι

Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε σε μια σαλατιέρα τα παντζάρια. Τα αλατίζουμε ελαφρά. Ψιλοκόβουμε το μισό μαϊντανό πάνω τους και τα σκορδόφυλλα.

Σε μια κούπα (ή σε ένα σέικερ)  βάζουμε τα υλικά της σάλτσας και χτυπάμε με το μιξεράκι του καφέ (ή με ζωηρή ανακίνηση).

Περιχύνουμε τη σαλάτα, πασπαλίζουμε με το καρύδι και ψιλοκόβουμε για γαρνίρισμα και τον υπόλοιπο μαϊντανό από πάνω. Σερβίρουμε αμέσως ή μετά από κανένα μισάωρο. Είναι νόστιμη ακόμη κι όταν μείνει από το μεσημέρι ως το βράδυ.

Παρατηρήσεις

1)Αν έχουμε παντζάρια διατηρημένα στο ξύδι παραλείπουμε τη μια κουταλιά ξυδιού από τη σάλτσα.

2)Αν δεν έχουμε σκορδόφυλλα, σπάμε το σκελίδα το σκόρδο και την αφήνουμε για κανένα δεκάλεπτο μέσα στη σάλτσα του ταχινιού να βγάλει τα αρώματά της. Δεν χρειάζεται να γίνει πολύ σκορδάτη η σαλάτα μας.

3)Μπορούμε να περάσουμε τα καρύδια λίγο από ένα τηγάνι και αφού κρυώσουν να τα κόψουμε. Επειδή εμείς τα προτιμούμε τραγανά δεν τα σκεπάζω με τη σάλτσα αλλά τα βάζω πάνω απ’ αυτήν. Μπορεί να γίνει και το αντίστροφο. Επίσης αντί καρύδια μπορούμε να βάλουμε αναποφλοίωτο καβουρδισμένο σουσάμι, όπως λέω στα υλικά. Άλλη γεύση αλλά ομοίως νόστιμη!

4)Τα δικά μου παντζαράκια είναι πολύ μικρά γι αυτό φαίνονται περισσότερα απ’ όσα λέω στις οδηγίες. Προέκυψαν από αραίωση της πρασιάς μας και δεν είχαν μεγαλώσει πολύ.

5)Η σαλάτα είναι νόστιμη και σε θερμοκρασία δωματίου και κρύα. Προσαρμόστε τη στις δικές σας προτιμήσεις και ως προς τη θερμοκρασία και ως προς τις αναλογίες των υλικών στη σάλτσα.

Γλυκά

  • Αλάδωτη πάστα φλώρα

Υλικά

Α. Για τη ζύμη

  • ½ κούπα (130gr ταχίνι)
  • ½ κούπα (125ml νερό)
  • ½ κούπα (125ml ) χυμό πορτοκαλιού
  • 4 κουταλιές της σούπας (60gr ) ζάχαρη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
  • Περίπου 3 κούπες αλεύρι  (420-430gr ), να γίνει  κανονική ζύμη που να μη κολλά στα χέρια
  • 1,5  κουταλάκι του γλυκού μπέικιν

Β. Για τη γέμιση

  • 1,5 κούπα (περίπου 400gr ) μαρμελάδα της επιλογής μας, ή
  • 2 μήλα ή αχλάδια τριμμένα στον τρίφτη της ντομάτας
  • ½ κούπα (110 gr περίπου)  ζάχαρη καστανή ή λευκή
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • ½ κουταλάκι γαρύφαλλο
  • Προαιρετικά, ½ κούπα τριμμένο καρύδι ή φουντούκι ή αμύγδαλο

Στο multi ή με μίξερ του χεριού χτυπάμε τα υγρά υλικά, τα αδειάζουμε σε μπολ ανάμειξης και προσθέτουμε την κανέλα και το γαρύφαλλο. Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε να γίνει μια κανονική ζύμη που να απλώνεται σε φύλλο. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά. Παίρνουμε τα 2/3 της ζύμης  και την απλώνουμε σε χαρτί ψησίματος, σε διαστάσεις λίγο μεγαλύτερες από το σκεύος που θα ψήσουμε την τάρτα και σε πάχος λίγο μικρότερο από 1 cm (Το δικό μου σκεύος είναι 28Χ28, αλλά σηκώνει και λίγο μεγαλύτερο).

Αφού απλώσουμε τη ζύμη με το χέρι ή με πλάστη, τη βάζουμε όπως είναι με το χαρτί στο σκεύος ψησίματος και την τρυπάμε εδώ κι εκεί με ένα πιρούνι. Απλώνουμε το υλικό της γέμισης. Με την υπόλοιπη ζύμη κάνουμε σχεδιάκια της επιλογής μας ή το κλασικό «πλεκτό».

Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο, στη μεσαία σχάρα,  για 35-40 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια.

Παρατηρήσεις

Το αλεύρι είναι για όλες τις χρήσεις ή μισό μισό για όλες τις χρήσεις με αλεύρι που φουσκώνει μόνο του. Αν βάλουμε αλεύρι ολικής, μπορεί να χρειαστεί να διαφοροποιήσουμε λίγο τις ποσότητες.

Αν δεν νηστεύουμε το λάδι μπορούμε να αντικαταστήσουμε το μισό νερό της συνταγής με ελαιόλαδο.

Επειδή είναι αλάδωτη, θεωρώ αναγκαίο το χαρτί ψησίματος για να μη κολλήσει στο σκεύος. Εκτός αν δεν είμαστε τόσο αυστηροί με τη νηστεία μας και θέλουμε να το λαδώσουμε.

Είναι καλή ιδέα η χρήση διαφόρων μαρμελάδων στη γέμιση. Και ευπαρουσίαστη κάνει την τάρτα μας και καλύπτει πολλά γούστα!

  • Σιροπιαστή ταχινόπιτα με σιμιγδάλι (αλάδωτη)

Υλικά:

  • ¾ κούπας ταχίνι
  • ¾ κούπας χυμό εσπεριδοειδών (πορτοκάλι –λεμόνι ή
  • μανταρίνι-λεμόνι)
  • 1/2 κούπα νερό
  • ¼ κούπας ρακή ή άλλο ποτό (λικέρ ή κονιάκ)
  • 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 1,5 κούπα σιμιγδάλι χοντρό (και 1 κουταλιά για το πασπάλισμα
  • της φόρμας)
  • 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι μπέικιν (3,5 κουταλάκια του γλυκού)
  • Αλάτι στη μύτη του κουταλιού
  • Το ξύσμα από τα εσπεριδοειδή που θα χρησιμοποιήσουμε
  • Για το πασπάλισμα, αμυγδαλάκι φιλέ ή σουσάμι

Για το σιρόπι:

  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 1 κούπα και ¼ κούπας νερό
  • 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
  • Φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού

Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι:

Βάζουμε σε κατσαρολάκι τα υλικά
και τα βράζουμε για 4-5 λεπτά (από τη στιγμή που θα βράσει ).  

Το αφήνουμε να κρυώσει.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το σιμιγδάλι, το αλεύρι , το μπέικιν και το αλάτι. Σε άλλο μπολ  βάζουμε όλα τα υγρά, τη ζάχαρη και το ξύσμα.

Ανακατεύουμε με το χέρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και προσθέτουμε τα στερεά υλικά.

Αδειάζουμε σε φόρμα νούμερο 26 ή σε άλλο σκεύος ανάλογου μεγέθους. Αφήνουμε να μείνει  για μισή ώρα τουλάχιστον. Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και όταν σβήσει το φωτάκι  πασπαλίζουμε την πίτα με το αμυγδαλάκι ή το
σουσάμι και  την βάζουμε λίγο πιο κάτω από την μεσαία σχάρα.

Ψήνουμε για 55-60 λεπτά, σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες για ψήσιμο κέικ. Ένα μισάωρο πριν τελειώσει το ψήσιμο  βάζουμε το σιρόπι στο ψυγείο (είναι πια χλιαρό) ώστε να έχει κρυώσει όταν θα βγάλουμε το κέικ.

Σιροπιάζουμε την καυτή ταχινόπιτα με το κρύο σιρόπι και αφήνουμε να απορροφηθεί εντελώς. Σερβίρουμε
όταν κρυώσει.

Παρατηρήσεις:

1)Αλείφουμε τη φόρμα με ελαιόλαδο ή ταχίνι (ανάλογα με το «βαθμό» της νηστείας μας…) και πασπαλίζουμε με το σιμιγδάλι . Τινάζουμε να φύγει το
περίσσιο.

2)Έχω κάνει αυτήν την πίτα με ταχίνι με γεύση πορτοκαλιού και χυμό πορτοκάλι του εμπορίου, το καλοκαίρι. Ωραία, αλλά όχι όσο με τα
φρέσκα!

3)Συνήθως  τα ¾ του χυμού που χρησιμοποιώ στην συνταγή αποτελούνται από το χυμό ενός  ζουμερού λεμονιού (αφαιρώ 1 κουταλιά που βάζω  στο σιρόπι) και συμπληρώνω με χυμό πορτοκαλιού
ή μανταρινιού.

  • Γλυκό ψυγείου με φρυγανιές, σπιτική κομπόστα και άνθος αραβοσίτου (και σε νηστίσιμη εκδοχή)

Υλικά

Για ένα σκεύος που χωράει 10-12 φρυγανιές σε μια στρώση

  • 12 φρυγανιές σταρένιες

Για την κομπόστα:

  • 1 μεγάλο ροδάκινο (ή δύο μέτρια)
  • ½ κούπα ζάχαρη
  • ½ κούπα νερό
  • Για την κρέμα:
  • 1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου βανίλια
  • 2 κούπες και 2/3  χυμό πορτοκαλιού
  • 6 κουταλιές σούπας ζάχαρη
  • Ξύσμα ενός λεμονιού

Για το ζελέ:

  • 1 συσκευασία ζελέ φρούτου μπανάνα ή λεμόνι ή άλλο ανοιχτόχρωμο κατά προτίμηση
  • Προαιρετικά, κομματάκια από κόκκινα φρούτα (κεράσια, βανίλιες, δαμάσκηνα κλπ)

Φτιάχνουμε την κομπόστα:

Καθαρίζουμε και κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες το ροδάκινο. Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν για 3-4 λεπτά (από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός και προσθέτουμε το ροδάκινο και τα άλλα φρούτα αν βάλουμε. Βράζουμε την κομπόστα για 5 λεπτά από την στιγμή που ξαναρχίζει ο βρασμός. Σουρώνουμε την κομπόστα και κρατάμε το σιρόπι.

Φτιάχνουμε την κρέμα άνθους αραβοσίτου σύμφωνα με τις οδηγίες του φακέλου και όταν την αποσύρουμε από το μάτι προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι και το ξύσμα λεμονιού. Στρώνουμε σε κατάλληλο σκεύος τις φρυγανιές ώστε να καλυφθεί ο πάτος του, και πάνω από την κάθε φρυγανιά ρίχνουμε μια κουταλιά σιρόπι από την κομπόστα μας. Αδειάζουμε από πάνω την κρέμα και στρώνουμε τα φετάκια του ροδάκινου πάνω της καθώς και τα κομματάκια των άλλων φρούτων. Αφήνουμε να κρυώσει (βάζουμε στο ψυγείο αν χρειάζεται να επιταχύνουμε τη διαδικασία) και φτιάχνουμε το ζελέ σύμφωνα με τις οδηγίες που προτείνονται στη συσκευασία του.

Απλώνουμε προσεκτικά το ζελέ πάνω από το γλυκό ώστε να μη σπάσει η κρέμα και να μη μετακινηθούν τα κομμάτια των φρούτων. Καλό είναι να έχει πήξει ελαφρά. Φροντίζουμε με λίγα λόγια την εμφάνιση του γλυκού. Αφήνουμε στο ψυγείο  μέχρι να στερεοποιηθεί το ζελέ και σερβίρουμε.

Παρατηρήσεις

1)Αν το γλυκό δεν πρόκειται να καταναλωθεί από παιδιά, προσθέτουμε στο σιρόπι της κομπόστας ένα σφηνάκι λικέρ της αρεσκείας μας.

2)Αν περισσέψει σιρόπι κομπόστας το χρησιμοποιούμε στην παρασκευή του ζελέ.

5)Αντί ροδάκινα κομπόστα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ωμά φρούτα όπως πεπόνι ή μπανάνες. Δεν θα τα κάνουμε κομπόστα και για να μουσκέψουμε τις φρυγανιές θα φτιάξουμε ένα ελαφρύ σιρόπι με ½ κούπα ζάχαρη , ¼ κούπας νερό και 1 σωληνάκι βανίλια. Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κομπόστα του εμπορίου όπως άλλωστε λέει η αρχική συνταγή.

cretangastronomy.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πικάντικο σνακ από αρακά!

Σαρακοστή: Διατροφικά tips για να μην παχύνουμε στη νηστεία

Το νούμερο ένα λάθος που κάνεις όταν νηστεύεις

 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis