Δημιουργία 17 Κέντρων Τραύματος και δύο Κέντρων Παιδικού Τραύματος, εκπαίδευση του προσωπικού που θα υπηρετεί στις μονάδες αυτές και σύσταση Εθνικής Επιτροπής Τραύματος, προβλέπεται με νόμο που ψηφίστηκε την Τρίτη 28 Ιανουαρίου στη Βουλή.
Στόχος των κέντρων αυτών είναι η καλύτερη αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών από τραυματισμούς, ώστε να μειωθεί η θνησιμότητα και οι βαριές αναπηρίες από το τραύμα, κατά 20%.
Τα κέντρα αυτά θα λειτουργούν στις ήδη υπάρχουσες δομές του ΕΣΥ, μετά τις απαιτούμενες αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν στις υποδομές και τους εξοπλισμούς των νοσοκομείων, καθώς και την κατάλληλη στελέχωση.
Κέντρα Τραύματος
Τα Κέντρα Τραύματος κατατάσσονται σε δύο επίπεδα ικανότητας απόκρισης στη διαχείριση βαρύτητας του τραύματος ως εξής:
Κέντρο Τραύματος Επιπέδου Ι: Είναι ο ειδικά διαμορφωμένος επιχειρησιακά χώρος, με τις κατάλληλες υποδομές, τον αναγκαίο εξοπλισμό και την Ομάδα Τραύματος για την αντιμετώπιση βαρέως τραύματος (Προτεραιότητα 1) της περιοχής ευθύνης της υγειονομικής δομής στην οποία λειτουργεί. Στο Κέντρο Τραύματος Επιπέδου Ι αντιμετωπίζονται τραύματα με πολύ υψηλή πιθανότητα απειλής για τη ζωή ή κρίσιμης αναπηρίας και οι ασθενείς Προτεραιότητας 1 μεταφέρονται στο Κέντρο Τραύματος Επιπέδου Ι που εφημερεύει από το Κέντρο Τραύματος Επιπέδου ΙΙ και τους Σταθμούς Τραύματος.
Το Κέντρο Τραύματος Επιπέδου Ι λειτουργεί σε υγειονομικές δομές που διαθέτουν Αίθουσα Αναζωογόνησης, ακτινολογικό εργαστήριο με τουλάχιστον έναν αξονικό τομογράφο, εξοπλισμό για επεμβατική ακτινολογία και έναν μαγνητικό τομογράφο, μία τουλάχιστον χειρουργική αίθουσα για τη διαχείριση του τραυματία, μία Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, και έναν θάλαμο νοσηλείας ασθενών.
Το Κέντρο Τραύματος Επιπέδου ΙΙ: Είναι ο ειδικά διαμορφωμένος επιχειρησιακά χώρος με τις κατάλληλες υποδομές, τον αναγκαίο εξοπλισμό και την Ομάδα Τραύματος για την αντιμετώπιση έως μέτριας βαρύτητας τραύματος (Προτεραιότητα 2) της γεωγραφικής περιοχής ευθύνης της υγειονομικής δομής στην οποία λειτουργεί. Σε περίπτωση προσέλευσης σε Κέντρο Τραύματος Επιπέδου ΙΙ που εφημερεύει, τραυματία με πολύ υψηλή πιθανότητα απειλής για τη ζωή του (Προτεραιότητα 1) αντιμετωπίζεται αρχικά στο Επίπεδο ΙΙ και ακολούθως μεταφέρεται σε Κέντρο Τραύματος Επιπέδου Ι που εφημερεύει, όταν η κλινική κατάστασή του το επιτρέπει. Σε περίπτωση προσέλευσης σε Κέντρο Τραύματος Επιπέδου ΙΙ, στην περίπτωση πληρότητας, ο τραυματίας μεταφέρεται σε Κέντρο Τραύματος Επιπέδου ΙΙ όμορου νοσοκομείου. Το Κέντρο Τραύματος Επιπέδου ΙΙ διαθέτει Αίθουσα Αναζωογόνησης, ακτινολογικό εργαστήριο με τουλάχιστον έναν αξονικό τομογράφο, μία τουλάχιστον χειρουργική αίθουσα για τη διαχείριση του τραυματία, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, και θάλαμο νοσηλείας
Παιδιατρικό Κέντρο Τραύματος (ΠΚΤ): Είναι κέντρο τραύματος Επιπέδου Ι που περιθάλπει αποκλειστικά τραυματισμένα παιδιά. Λειτουργεί υποχρεωτικά σε Παιδιατρικά Νοσοκομεία και Παιδιατρικές Κλινικές που διαθέτουν αντίστοιχες υποδομές και εξοπλισμό με τα Κέντρα Τραύματος για την αντιμετώπιση τραυμάτων για παιδιά έως την ηλικία των δεκαέξι ετών.
Νοσοκομεία με Κέντρα Τραύματος
Κέντρα Τραύματος Επιπέδου I θα λειτουργούν στον Ευαγγελισμό το ΚΑΤ, το νοσοκομείο Νίκαιας, στο Ασκληπιείο Βούλας και στο Αττικόν στην Αττική, στο Ιπποκράτειο, στο Παπαγεωργίου και στο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη χώρα στα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Λάρισας και Πατρών.
Κέντρα Παιδιατρικού Τραύματος Επιπέδου I θα λειτουργούν στα νοσοκομεία Παίδων Αγ. Σοφία και Αγλ. Κυριακού.
Κέντρα Τραύματος Επιπέδου Ι με δυνατότητα αντιμετώπισης έως μέτριας βαρύτητας τραύματος (Προτεραιότητα 2) θα διαθέτουν τα νοσοκομεία ΓΝΑ Γ. Γεννηματάς, το Κοργιαλένειο – Μπενάκειο νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού, το Θριάσιο και το Τζάνειο.
Το υπουργείο Υγείας
Με αφορμή την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Για πρώτη φορά στη χώρα μας δημιουργούνται και επανδρώνονται με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό 17 Κέντρα Τραύματος και 2 Κέντρα Παιδικού Τραύματος εντός των υγειονομικών δομών του ΕΣΥ, προκειμένου να αντιμετωπίζονται γρήγορα και αποτελεσματικά τα επείγοντα περιστατικά. Η Κυβέρνηση μας συνεχίζει με πράξεις και όχι με λόγια την προσπάθεια της να αλλάξει το ΕΣΥ και να το κάνει όσο πιο σύγχρονο γίνεται. Το 2025, θα είναι το έτος πλήρους αναβάθμισης των υπηρεσιών του ΕΣΥ σε όλα τα επίπεδα, με καλύτερα κτίρια, καλύτερο εξοπλισμό και περισσότερο προσωπικό».
πηγή: in.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ηράκλειο: Το τελευταίο αντίο στον Ισίδωρο που χάρισε ζωή με τον θάνατό του
Κρήτη: Τροχαίο μέσα στη νύχτα σήμανε συναγερμό
Ηράκλειο - Απάτη: Της άδειασε 6.000€ από τον λογαριασμό προσποιούμενος τον λογιστή