Skip to main content
ΕΛΛΑΔΑ

Πλεύρης: Σε φάση συνύπαρξης με τον κορωνοϊό από 01/05- Δεν αίρονται τα μέτρα, αλλά η υποχρεωτικότητα

Image
Ο υπουργός Υγείας για κορωνοιό
 clock 12:52 | 20/04/2022 writer icon newsroom ekriti.gr

Οι επίσημες ανακοινώσεις για τη νέα φάση στην οποία εισέρχεται η χώρα μας από την Κυριακή 1η Μαΐου, από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη. «Δεν καταργούνται τα μέτρα, αλλά η υποχρεωτικότητά τους». Τι θα ισχύει εφεξής, πώς θα επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία μετά το Πάσχα. Τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία. 

Ο υπουργός παρουσίασε τα τελευταία δεδομένα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, με βάση τα οποία αποφασίστηκε και η επικείμενη άρση των περιοριστικών μέτρων από την Πρωτομαγιά και μετά.

Αναφέρθηκε στο εμβολιαστικό πρόγραμμα που έχει εφαρμοστεί στην Ελλάδα, σημειώνοντας επιπλέον πως ο ιός έχει παρουσιάσει μεταλλάξεις κατά τη διάρκεια των δύο αυτών χρόνων, με αποτέλεσμα στην πορεία, λόγω της μεταδοτικότητας να έχει νοσήσει και μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

«Το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί, έχει την τεχνογνωσία και τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, θα συνεχιστεί η ενίσχυση του ΕΣΥ, θα στηριχτεί και με πόρους τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης», είπε ο κ. Πλεύρης.

«Μπαίνουμε σε νέα φάση συνύπαρξης με τον κορωνοϊό. Τα μέτρα υπάρχουν, χωρίς να μπαίνουμε σε διαδικασία υποχρεωτικότητας, γιατί έχουμε μία άλλη εικόνα. Δεν πιστεύουμε στη λογική του zero covid όπως στην Κίνα. Οι δείκτες μας επιτρέπουν να πάμε σε ένα πλαίσιο συνύπαρξης με τον κορωνοϊό. Το πλαίσιο είναι δυναμικό, θα βλέπουμε την πορεία της πανδημίας και αναλόγως θα προσαρμοζόμαστε», προσέθεσε ο υπουργός.

Στη συνέχεια, εξήγησε, πως η επιδημιολογική εικόνα δικαιολογεί το νέο πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας, καθώς μειώνονται τα κρούσματα, ενώ σε μεγάλο βαθμό έχει επανέλθει η οικονομική ζωή στη χώρα. «Ακόμα και οι σκληροί δείκτες, όπως οι θάνατοι, το βασικό στοιχείο είναι ο δείκτης της υπερβάλλουσας θνητότητας, στην οποία η χώρα μας έχει δείκτη χαμηλότερο από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ. «Η υπερβάλλουσα θνητότητας μας βοηθάει να καταλάβουμε, ότι τελικά σε μία περίοδο πανδημίας, σε σχέση με μία άλλη περίοδο, που δεν υπήρχε η πανδημία, πόσο παραπάνω πληθυσμό και συνανθρώπους μας είχαμε που πέθαναν, πόσους παραπάνω θανάτους δηλαδή επηρέασε η πανδημία σε μία χώρα. Βλέπουμε συνολικά την πορεία της πανδημίας», εξήγησε ο υπουργός.

Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε ακόμη σε όλα τα μέτρα που πάρθηκαν από την αρχή της πανδημίας, αναγνωρίζοντας ότι συχνά ήταν ιδιαίτερα σκληρά, λέγοντας ότι είχαν σκοπό και στόχο να μειώσουμε τις απώλειες από την πανδημία και εκφράζοντας τον σεβασμό του για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές λόγω Covid. «Από 1η Μαΐου μπαίνουμε στο νέο πλαίσιο και είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα για ό,τι χρειαστεί», είπε ο υπουργός.

Αγαπηδάκη: Δεν καταργούνται τα μέτρα, αλλά η υποχρεωτική τους τήρηση

Η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, σημείωσε, πως «βρισκόμαστε στα μέσα της πανδημίας, αυτό σημαίνει ότι στα μέσα Αυγούστου ο στόχος είναι να μην μολυνθούμε και το νέο μοντέλο διαχείρισης έχει αυτό το σκοπό. Την προστασία αλλά και να ζούμε με μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας χωρίς να διακόπτουμε την κοινωνική μας δραστηριότητα.

Στα 2,5 χρόνια πανδημίας, όλοι μας έχουμε εξοικειωθεί με τα βασικά μέτρα προστασίας, τη μάσκα, όταν έχουμε συμπτώματα μένουμε στο σπίτι, εμβολιαζόμαστε, κάνουμε τις ενισχυτικές δόσεις».

Όπως σημείωσε η ΓΓ Δημόσιας Υγείας, «ο καθένας μας έχει διαφορετικό προφίλ απέναντι στη νόσο, οπότε με βάση τα χαρακτηριστικά που έχει ο καθένας μας, πχ, αν έχει υποκείμενα νοσήματα, αν είναι άνω των 60 ετών, αν έχει εμβολιαστεί, τροποποιούμε αντίστοιχα τη συμπεριφορά μας». «Έχουμε ζήσει τα 2,5 χρόνια αυτά ένα μοντέλο συνεχούς κλιμάκωσης και αποκλιμάκωσης των μέτρων. Ωστόσο, αυτό φαίνεται στις περισσότερες χώρες, πως δεν είναι ένα βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης. Το βιώσιμο μοντέλο είναι, να ζούμε με τα βασικά μέτρα προστασίας καθημερινά.

Δεν καταργούνται τα μέτρα προστασίας, καταργείται η υποχρεωτική τους τήρηση. Η πολιτεία εμπιστεύεται τους πολίτες πως έχουν εξοικειωθεί με τα μέτρα προστασίας και είναι σε θέση να τα ακολουθούν και να προστατεύουν τον εαυτό τους, χωρίς να χρειάζεται να τα επιβάλλουμε».

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, ότι ο ιός δεν μπορεί να εκριζωθεί στην καλύτερη περίπτωση θα μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον κορωνοϊό. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην προ πανδημική κατάσταση», είπε η κυρία Αγαπηδάκη.

Ζαούτης: Σταθερή μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων

Τους δείκτες της πανδημίας που θα μας απασχολήσουν στην επόμενη φάση της πανδημίας που έρχεται παρουσίασε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης. Όπως εξήγησε ο ίδιος, ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων, ο δείκτης που παρακολουθούμε από την αρχή της πανδημίας έχει αρχίσει να μειώνεται σταθερά.

Ο κ. Ζαούτης είπε πως τα κρούσματα που αντιμετωπίζουμε προέρχονται από το δεύτερο στέλεχος της Όμικρον, που έχει χαμηλότερη νοσηρότητα και χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου. «Και τα λύματα δείχνουν μείωση ιικό φορτίο σε όλη την Ελλάδα» είπε ο κ. Ζαούτης. Παράλληλα, εξήγησε ότι ο δείκτης των κρουσμάτων θα είναι λιγότερο σημαντικός στο μέλλον.

Παπαευαγγέλου: Ο έλεγχος θα επικεντρώνεται στα άτομα με συμπτώματα

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφέρθηκε στα κρούσματα στα παιδιά σχολικής ηλικίας, αναφέροντας, ότι βάσει των στοιχείων που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, παρότι είχε αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων, τώρα, τα κρούσματα στα παιδιά σχολικής ηλικίας ανέρχονται στο 20% του συνόλου.

Όπως είπε, η πανδημία αποκλιμακώνεται, οπότε μας δίνεται η δυνατότητα να περάσουμε σε αυτή τη νέα πρακτική, όπου ο έλεγχος θα επικεντρώνεται πια στα άτομα με συμπτώματα.

«Έτσι, όταν επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία μετά τις διακοπές του Πάσχα, ο έλεγχος θα είναι στοχευμένος μόνο στα παιδιά με συμπτώματα. Τα μέτρα προστασίας στο σχολικό περιβάλλον, συνεχίζουν να ισχύουν. Ο καλός καιρός βοηθάει, ώστε όταν επιστρέψουν τα παιδιά, να είναι δυνατόν τα παράθυρα να μένουν ανοιχτά», προσέθεσε η καθηγήτρια.

«Όλα τα μέτρα θα συνεχίσουν να ισχύουν στην περίπτωση που ένα παιδί διαγιγνώσκεται με Covid. Θα γίνεται χρήση δύο τεστ την πρώτη και τέταρτη μέρα από τη διάγνωση του κρούσματος σε όλα τα παιδιά», ξεκαθάρισε, καλώντας τους γονείς, να παραμείνουν συνειδητοποιημένοι και να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα, καθώς έχουμε κι άλλες λοιμώξεις τις τελευταίες εβδομάδες, αφού μετά από δύο χρόνια με μείωση των δραστηριοτήτων, τα μέτρα έχουν αρχίσει και χαλαρώνουν.

Μάλιστα, η κυρία Παπαευαγγέλου απηύθυνε έκκληση, στις περιπτώσεις συμπτωμάτων ίωσης, τα παιδιά να παραμένουν στο σπίτι και να οι γονείς να προχωρούν σε έλεγχο για Covid ανάλογα με τα συμπτώματα και τις πιθανές επαφές με άλλα κρούσματα.

Διαβάστε επίσης: 

Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα ΟΠΑΠ τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα

Ηράκλειο: Η έφοδος σε ξενοδοχείο αποκάλυψε ανασφάλιστους - Πηδούσαν από τα παράθυρα!

Άνοιξε η εφαρμογή για την ενίσχυση του Πάσχα

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis