Οι εργαζόμενοι κλιμακώνουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους από αύριο 19 Μαρτίου και πρώτοι στον χορό μπαίνουν οι υγειονομικοί. Την Παρασκευή 21/3 τη σκυτάλη παίρνουν οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στις 9 Απριλίου δημόσιος και ιδωτικός τομέας (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) βγαίνουν στους δρόμους διεκδικώντας καλύτερους μισθούς, συλλογικές συμβάσεις εργασίας και πραγματικές λύσεις σε στεγαστικό και ακρίβεια.
Απεργία υγειονομικών την Τετάρτη
Απεργιακή πανυγειονομική κινητοποίηση έχει προκηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ για τις 19 Μαρτίου, λόγω των σοβαρών ελλείψεων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας βρίσκεται στα όρια των αντοχών του εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού, υπογραμμίζοντας πως «Το κύμα μαζικών αποχωρήσεων σχετίζεται με τις δυσμενείς συνθήκες εργασίας, την εργασιακή εξάντληση, τις συνεχείς μετακινήσεις, τις χαμηλές αμοιβές».
«Διεκδικούμε δυναμικά προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με αυξημένη μοριοδότηση των υπηρετούντων επικουρικών. Διεκδικούμε την αναθεώρηση του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.
Απεργία στους ΟΤΑ την Παρασκευή
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) με ομόφωνη απόφασή της προκήρυξε 24ωρη πανελλαδική απεργία για την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2025 με αίτημα τη μονιμοποίηση των με αίτημα τη μονιμοποίηση των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές των Δήμων που απασχολούνται σε προγράμματα ΕΣΠΑ.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αφού έλαβε υπόψη της την ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, στηρίζει την 24ωρη Πανελλαδική Απεργία που κήρυξε η Ομοσπονδία και καλεί τα συνδικαλιστικά στελέχη να δώσουν το «παρών» στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
Η σχετική ανακοίνωση:
«Αιτήματα επίκαιρα που πρέπει η κυβέρνηση να αποδεχθεί και να δρομολογήσει λύσεις που θα αντιμετωπίζουν ουσιαστικά και σε μόνιμη βάση το πρόβλημα. Η ανασφάλεια των εργαζομένων σε σχέση με τα υπαρκτά προβλήματα χρηματοδότησης που είναι γνωστά σε όλους, δεν αντιμετωπίζεται με ευκαιριακές ανακοινώσεις ή διαρροές μετά την προκήρυξη της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας.
«Επικοινωνιακές συναντήσεις» και γενικόλογες διαβεβαιώσεις την ώρα που ο κλάδος «βγαίνει στον δρόμο», εξυπηρετούν την τακτική της κυβέρνησης για αποσυσπείρωση των εργαζομένων ενόψει της απεργιακής συγκέντρωσης και όχι την οριστική επίλυση των προβλημάτων.
Στις 21 Μαρτίου 2025 το σύνολο των εργαζομένων την Τοπική Αυτοδιοίκηση διεκδικούν πρώτα και κύρια την άμεση μονιμοποίηση των εργαζομένων Ε.Σ.Π.Α. στις Κοινωνικές Δομές των Δήμων. Η ανασφάλεια των εργαζομένων για την χρηματοδότηση των Δομών δεν αντιμετωπίζεται με γενικόλογες αναφορές αλλά με συγκεκριμένες ενέργειες και δεσμεύσεις. Πώς εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση, για ποιους, με ποιο τρόπο, για πόσο καιρό, με ιδίους ή κοινοτικούς πόρους;
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., μετά και τις τελευταίες εξελίξεις εντείνει και επεκτείνει το κάλεσμα για μαζική και δυναμική συμμετοχή των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τόσο στην 24ωρη πανελλαδική απεργία όσο και στην απεργιακή συγκέντρωση.
Διεκδικούμε μόνιμη λύση, μόνιμες θέσεις εργασίας, σταθερή χρηματοδότηση.Ο φόβος της κινηματικής δράσης των εργαζομένων δημιουργεί από μόνος του εξελίξεις…
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο το Σάββατο 29 Μαρτίου
Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες δίνουν ραντεβού το Σάββατο, 29 Μαρτίου, στο Πανελλαδικό, Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο. Στο Ηράκλειο και σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΜΕ έχει προκηρύξει στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 2 μ.μ, ενώ παράλληλα διοργανώνονται και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν αμεση επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, αύξηση στους μισθούς, παύση των διώξεων και των πειθαρχικών, λύσεις στα οξυμμένα προβλήματα της Εκπαίδευσης και μέτρα ασφάλειας και υγιεινής στις σχολικές μονάδες.
Απεργία ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ στις 9 Απριλίου
Την κήρυξη 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης την Τετάρτη 9 Απριλίου 2025, αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, στη τελευταία συνεδρίασή της, υλοποιώντας τη σχετική εξουσιοδότηση του Γενικού Συμβουλίου της 4ης Φεβρουαρίου.
Κυρίαρχο αίτημα της απεργίας είναι «η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού τώρα».
Η ΑΔΕΔΥ ζητεί επίσης «πραγματικές αυξήσεις στις αποδοχές μας για να ζούμε με αξιοπρέπεια και όχι "αυξήσεις"-κοροϊδία».
Απεργία έχει κηρύξει την ίδια ημέρα και η ΓΣΕΕ.
Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, αιχμή της κινητοποίησης είναι «το τρίπτυχο Ακρίβεια – Στεγαστική Κρίση – Μισθοί / Συλλογικές Διαπραγματεύσεις».
Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται πως «η κυβέρνηση αρνείται να ακούσει τις προτάσεις μας για την κοινωνική κατοικία και για τη χρήση βέλτιστων πρακτικών άλλων χωρών για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, με αποτέλεσμα, όπως προκύπτει από την ενδιάμεση έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για την Οικονομία, το 1/3 του πληθυσμού να καταβάλλει άνω του 40% του εισοδήματός του για να καλύψει στεγαστικές δαπάνες».
Για το δυστύχημα των Τεμπών, η ΓΣΕΕ σημειώνει πως «με το σκεπτικό ότι οι μεγαλειώδεις, αυθόρμητες κινητοποιήσεις των πολιτών για την τραγωδία των Τεμπών δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν για οποιαδήποτε σκοπιμότητα πέραν αυτής της δικαίωσης του αγώνα των χαροκαμένων γονιών και της μνήμης των αδικοχαμένων θυμάτων, η Συνομοσπονδία βρίσκεται σε αναμονή των ενεργειών του Συλλόγου Γονέων και της δημοσιοποίησης των σχετικών πορισμάτων προκειμένου να στηρίξει ό,τι αυτοί αποφασίσουν, μιας και αποδεδειγμένα έχουν και γνώση και κοινωνική αποδοχή στα αιτήματά τους, ακόμη και με απεργιακή δράση, εφόσον απαιτείται».
- Το 86% των εργαζομένων ζητούν οι κλαδικές συμβάσεις να είναι δεσμευτικές για όλες τις επιχειρήσεις
- 1 στους 3 εργαζομένους δεν αμείβεται για τις πρόσθετες ώρες εργασίας του
Απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα της έρευνας που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη ΓΣΕΕ και το Ινστιτούτο Εργασίας καθώς οι εργαζόμενοι είναι απογοητευμένοι από την εργασία τους. Μόνο 4 στους 10 εργαζομένους πήρε αύξηση το 2024. Η έρευνα υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία Alco, και απευθύνεται σε εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα, για την καταγραφή-μέτρηση των απόψεων τους σε ό,τι αφορά το γενικότερο κοινωνικό κλίμα στους χώρους δουλειάς και στα νοικοκυριά των μισθωτών εργαζομένων.
Η έρευνα διεξήχθη και ανακοινώνεται σε μια συγκυρία όπου το επίπεδο διαβίωσης των μισθωτών συνεχίζει να δέχεται αμείωτες πιέσεις από την συνεχιζόμενη ακρίβεια και το υψηλό κόστος στέγασης, την ίδια ώρα που ο κοινωνικός διάλογος συνεχίζει να έχει περιορισμένη επίδραση τόσο στο ύψος των μισθών, όσο και στην ποιοτική βελτίωση των όρων εργασίας.
Υπενθυμίζουμε, ακόμη μια φορά, ότι χωρίς ποιοτική και δίκαια αμειβόμενη εργασία καμιά ουσιαστική οικονομική ανάπτυξη δεν είναι εφικτή. Οι συλλογικές συμβάσεις αναγνωρίζονται διεθνώς ως το ισχυρότερο θεσμικό εργαλείο ενίσχυσης της ανθεκτικότητας της οικονομίας, λειτουργώντας παράλληλα και ως το πλέον αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας και ποιοτικής ολοκλήρωσης της μισθωτής εργασίας.
Τα συνδικάτα προτείνουν και απαιτούν:
- την επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τις τριτοβάθμιες οργανώσεις των εργαζομένων και των εργοδοτών∙
- την αποκατάσταση όλων των προτεραιοτήτων του συλλογικού εργατικού δικαίου με έμφαση στην επέκταση και καθολική ισχύ των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, την συρροή, την μετενέργεια κ.λ.π.
- την αύξηση μισθών, πέραν του κατώτατου μισθού, για την αξιοπρεπή διαβίωση των εργαζομένων∙
- την ουσιαστική παρέμβαση στο ζήτημα της κοινωνικής κατοικίας μέσω ολοκληρωμένων πολιτικών αύξησης της προσφοράς κατοικιών για τους εργαζόμενους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Περού: 400 δολοφονίες από την αρχή του έτους – Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Λίμα
Ηράκλειο: Σε ξένο fund η ΒΙ.ΠΕ - Στα "κάγκελα" οι επιχειρηματίες για τις υπέρογκες χρεώσεις!