Skip to main content
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το πολιτικό πρόβλημα και η αφύπνιση του γίγαντα του 83%. Του Πέτρου Μηλιαράκη

Image
O κ.Μηλιαράκης
 clock 18:31 | 02/01/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Ήδη περάσαμε στο νέο έτος 2022 και τα ζητήματα που αφορούν στο «πολιτικό πρόβλημα» θα τεθούν αναποφεύκτως ενώπιον της κοινωνίας και της πολιτικής ζωής λίαν συντόμως. Άλλωστε οι οικονομικές συνθήκες καθώς και οι συνθήκες της πανδημίας, επιταχύνουν τις εξελίξεις…

Ας προσεγγίσουμε λοιπόν το πολιτικό πρόβλημα με τα εξής:

Ο κ.πρωθυπουργός, αφότου αναδείχθηκε νικητής των εκλογών του Ιουλίου 2019, από την ημέρα των εκλογών και όχι από την επομένη, στόχευε στην αυτοδυναμία της κυβέρνησής του, εισάγοντας μία πρωτοφανή για τη μεταπολιτευτική ιστορία μακρά προεκλογική περίοδο, με στόχο «πώς» θα αποκτήσει πράγματι πολιτική (και όχι «δημοσκοπική») ηγεμονία και «πώς» θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της απλής αναλογικής για να επιτευχθεί η ηγεμονία αυτή.

 Ο ισχυρισμός δε του κ.πρωθυπουργού ότι-σε περίπτωση διεξαγωγής των εκλογών με την απαλή αναλογική –εάν δεν λάβει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να σχηματίσει «αυτοδύναμη κυβέρνηση», τότε «θα κάνει (προκηρύξει) δεύτερες εκλογές», αφορά εκδοχή έξω από τις συνταγματικές πρόνοιες, καθόσον τέτοια ρυθμιστική αρμοδιότητα δεν παρέχεται από τη συνταγματική τάξη εις ουδένα άλλο Όργανο του κράτους πλην του/ της ΠτΔ, καθόσον αυτή η ρυθμιστική αρμοδιότητα του πολιτεύματος αφορά αποκλειστική προνομία του/της ΠτΔ. Και τούτο διότι, εφόσον προκύπτει δεδηλωμένη υπέρ άλλου σχηματισμού ή συνεργασιών σχηματισμών, δεν μπορούν να προκηρυχτούν «δεύτερες εκλογές». 

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΑ «ΕΞ ΕΥΡΩΠΗΣ ΧΡΗΜΑΤΑ»…

Λογική δε ήταν η εκτίμηση ότι ο κ.πρωθυπουργός θα μπορούσε να οδηγήσει το εκλογικό σώμα στις κάλπες το καλοκαίρι που μας πέρασε και ειδικότερα την περίοδο Ιουνίου – Ιουλίου 2021. Αφορούσε ακόμη «πολιτικό χρόνο οιονεί χάριτος» που δεν μπορεί να υπερβαίνει το ήμισυ μιας κοινοβουλευτικής περιόδου. Ταυτοχρόνως δε την περίοδο εκείνη, με βάση τον εκλογικό νόμο οι εκλογές δεν θα διεξάγονταν με «δεσμευμένα ψηφοδέλτια – δεσμευμένους συνδυασμούς» , δηλαδή  θα ελάμβαναν χώρα χωρίς «λίστα» . Υπόψιν δε ότι η «λίστα» ως διαδικασία  βουλευτικών εκλογών ,κάθε άλλο παρά υποβοηθά το «παραδοσιακό σύστημα» διεξαγωγής προεκλογικής-εκλογικής διαδικασίας από την δεξιά.

Όμως ο κ.Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αξιοποίησε τις πρόνοιες του Συντάγματος προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Τους λόγους δε (ίσως) μόνο εκείνος γνωρίζει. Άλλωστε, οι πολιτικές λογικές, οι εκδοχές και οι εικασίες είναι πολλές, με κυριότερη πάντως την εκδοχή ότι την κυβέρνηση «απασχολούσε» ιδιαιτέρως το περίφημο Ταμείο Ανάκαμψης…

Ωστόσο, τέτοιο πολιτικό κλίμα, ευνοϊκό για τον κ.πρωθυπουργό, όπως εκείνο της περιόδου του Ιουνίου-Ιουλίου 2021, είναι αδιστάκτως βέβαιο ότι δεν θα προκύψει από τούδε και στο εξής, ακόμα και αν η παρούσα κυβέρνηση εξαντλήσει όλη την εκ του Συντάγματος περίοδο διακυβέρνησης. Άλλωστε το κλίμα εις βάρος της κυβέρνησης όλο και θα επιβαρύνεται…

ΤΑ ΠΙΘΑΝΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ. 

Τούτων δοθέντων και εν όψει του έτους 2022, άξια επισημάνσεων που αφορούν συνολικώς στο πολιτικό μας πρόβλημα, είναι τα εξής:

1) Στο εκλογικό σώμα μεταβολίζεται ήδη η άρνηση της ανάδειξης πολιτικών ηγεμόνων. Είναι κατάκτηση της κοινής πείρας ότι η κοινή γνώμη στη συντριπτική της πλειοψηφία αποδοκιμάζει τους αυταρχισμούς, εν όψει μάλιστα των προβλημάτων που ταλανίζουν την κοινωνία και την πατρίδα. Η χώρα δεν έχει ανάγκη από ηγεμόνες, όσο και αν επιχειρείται να «κατασκευαστούν». Η παρούσα συγκυρία απαιτεί συναντιλήψεις και συγκλίσεις για την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και της κοινωνικής συνοχής και όχι πρακτικές για την «κατασκευή πολιτικών ηγεμόνων και ηγεμονιών». Επίσης:

2) Στο εκλογικό σώμα μεταβολίζεται ήδη ότι αντί υγειονομικής στρατηγικής απο την κυβέρνηση της ΝΔγια την αντιμετώπιση της πανδημίας, εξαρχής υπήρξε σχέδιο με βάση το οποίο λαμβάνονταν και λαμβάνονται αποφάσεις με γνώμονα (και μόνο) τη διαχείριση του πολιτικού κόστους χωρίς την ουσιαστική στήριξη του εθνικού συστήματος δημόσιας υγείας (ΕΣΥ). 

3) Μιας και γίνεται συζήτηση για σύγκληση θέσεων και συγκρότηση δυνάμεων της αριστεράς και της προόδου με σκοπό τη διακυβέρνηση της Χώρας, είναι αδιανόητο-και δημιουργεί τοξικό πολιτικό περιβάλλον-να επιχειρείται η συγκρότηση αυτή να στοχεύει στην εφαρμογή νεοφιλελεύθερων πολιτικών στο όνομα του δόγματος Τ.Ι.Ν.Α. (There Is NoAlternative). Περαιτέρω:

4) Μιας και γίνεται συζήτηση για σύγκληση θέσεων και συγκρότηση δυνάμεων της αριστεράς και της προόδου με σκοπό τη διακυβέρνηση της Χώρας, αυτή η σύγκληση πρέπει να λάβει χώρα στη βάση ιδεολογικού υπόβαθρου πολιτικής για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και όχι στη βάση εναλλακτικής υπέρ των συμφερόντων της «οικονομικής ελίτ» και παγιοποίησης του συστήματος εξαρτήσεων της χώρας σε καθεστώς χρεωδουλοπαροικίας. Τούτου δοθέντος είναι ανεπίτρεπτο η διαδικασία αυτή να λαμβάνει χώρα, στη «λογική» απλώς διανομής–κατανομής κυβερνητικών θέσεων. Μια «τέτοια λογική» προσποιείται ότι αφορά εναλλακτική λύση και κυρίως απάντηση απέναντι σε μια κυβέρνηση νεοφιλελεύθερης δεξιάς. 

5) Το πολιτικό πρόβλημα επιβαρύνει ιδιαιτέρως η οικονομική κατάσταση, όπου το 83% του εκλογικούσώματος διαβιεί σε συνθήκες είτε φτωχοποίησης είτε στοιχειώδους συντήρησης. Αυτό το κλίμα όλο και θα επιβαρύνεται από τις ανατιμήσεις βασικών αναγκών και ενέργειας, ανατιμήσεις που επέρχονται και επιτείνουν την οικονομική δυσπραγία που εγκαθίσταται στο κοινωνικό σώμα.

ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ

6) Οι προκλήσεις των εξελίξεων σε σχέση με την οικονομική κατάσταση οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην απαρχή συνειδητοποίησης από την κοινωνία ότι προϋπόθεση της προόδου είναι ακριβώς η συγκρότηση κοινωνικού κράτους δικαίου, που:

α) δεν θα συγκαλύπτει την οικονομική χρεοκοπία ενός ήδη απαξιωμένου συστήματος και που

β) δεν θα «προσποιείται» ότι υπερασπίζεται τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πληττόμενων κοινωνικών στρωμάτων, χωρίς να αντιπαρατίθεται στο «πολιτικό ιερατείο των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης», «πολιτικό ιερατείο» που ήδη βάλλει πέραν της δεκαετίας κατά του βιοτικού επιπέδου της κοινωνίας μας.

Το 2022 μπορεί κάλλιστα να είναι η χρονιά που θα συνειδοποιήσει η κοινωνία ότι δεν είναι αήττητα τα κέντρα των απο καθέδρας αποφάσεων – για την αδυναμία των οποίων ένα «ολόκληρο σύστημα» φροντίζει να τα «εμφανίζει ως αήττητα»…μέσω παραπληροφόρησης και αποπληροφόρησης.

ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ «ΟΛΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ»

Είναι κατάκτηση πλέον της κοινής πείρας ότι το «όλον σύστημα», έχει εξελιχθεί ακριβώς σ´ ένα «σύστημα  χρεοκοπίας», το οποίο για να επιβιώνει, σκοπίμως ανατροφοδοτεί τα γνωστά εργαλεία συντήρησης του με  μια αδίστακτη προπαγάνδα:

α) είτε  μέσω της  «θεωρίας του σόκ και του δέους»,

β) είτε μέσω της «θεωρίας του χάους»…

γ) είτε μέσω της αποδόμησης κάθε πολιτικού προσώπου ή κομματικού σχηματισμού που είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τη θεσμική ακόμη και την αθέσμιτη γραφειοκρατία του «ιερατείου της οικονομικής ελίτ», όπως για παράδειγμα είναι το Eurogroup.

Όμως όλο και περισσότερο έχει καταστεί συνείδηση πως οι «μέθοδοι» αυτοί  εργαλειοποιούνται και στοχεύουν στο να «καθοδηγείται» η κοινωνία να ζει όλο και με λιγότερα και παραλλήλως να ανέχεται  και πάντως να μην αντιδρά, όσο «η οικονομική ελίτ» θα απομυζά όλο και περισσότερα.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΟ  «ΟΛΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ» 

Η κοινωνία όμως  διαθέτει δυνάμεις που πρόσκαιρα (!) είναι εγκλωβισμένες και αναξιοποίητες σε μία ανιστόρητη αδιαφορία ή ηττοπάθεια…Αυτές τις δυνάμεις φοβάται και τρέμει ένα ολόκληρο σύστημα εκμετάλλευσης!..Για το λόγο αυτό εργαλειοποιεί «συστήματα ηττοπάθειας της κοινωνίας»…Προσκαίρως όμως! Και τούτο διότι με τη συμβολή των προοδευτικών – αριστερών και πράγματι δημοκρατικών δυνάμεων, με κύρια παρέμβαση του ΜέΡΑ 25:

Όσο ο γίγαντας των 2 εκατομμυρίων πολιτών που προσφάτως δεν προσέρχεται στις κάλπες συνειδητοποιεί ότι πρέπει να αναλάβει δράση και να τοποθετηθεί πολιτικά, και όσο το δοκιμαζόμενο 83% του εκλογικού σώματος συνειδητοποιεί «πού ακριβώς πρέπει να ανήκει πολιτικά». τόσο «το όλον σύστημα χρεοκοπίας» εξ αντικειμένου  θα περιέλθει ιστορικά σε παρακμή διακυβέρνησης, οπότε με δημοκρατικές διαδικασίες την έξοδο απο την κρίση θα αναλάβει το υγείας τμήμα εκείνων των πολιτικών δυνάμεων που παρέμειναν και παραμένουν σταθερές στην αντιμνημονιακή πλευρά της κοινωνίας και της οικονομίας, με ριζοσπαστικό αριστερό και προοδευτικό λόγο και πρόγραμμα απάντησης στην κρίση!

Τα παραπάνω καίρια σημεία που κατά το και μάλλον και μάλλον αφορούν στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας, είναι προδήλως βέβαιον ότι θα απασχολήσουν την πολιτική ζωή του τόπου το έτος του 2022,  για το οποίο το πιθανότερο είναι να αφορά και έτος εκλογών…

Πέτρος Μηλιαράκης δικηγορεί στα Ανώτατα Ακυρωτικά Δικαστήρια της Ελλάδας και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια του Στρασβούργου και του Λουξεμβούργου (ECHR και GC – EU).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πρόκληση του Πολιτικού Κέντρου. Του Νίκου Κ. Σκουλά

Εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και στην Κύπρο από τον Ερντογάν. Του Νότη Μαριά*

Ανήκουστα πράγματα. Του Θανάση Παπαμιχαήλ*

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis