Skip to main content
ΑΠΟΨΕΙΣ

Εμείς... Οι Τούρκοι... και οι άλλοι. Του Δρα Γεωργίου Κορναράκη*

τουρκία
 clock 12:43 | 04/04/2025
writer icon newsroom ekriti.gr

Αιώνες τώρα είμαστε γείτονες με τον εξ ανατολών μας λαό, τους Τούρκους. Ανέκαθεν όμως αυτόν τον λαό τον διακατείχε η επιθυμία επιβολής στους άλλους! Ήθελαν να είναι κυρίαρχος λαός δια των έωλων εφευρημάτων, απειλών, παζαριών, της βίας και των όπλων! Μόνο που εφάρμοζαν και εφαρμόζουν το εξής σχέδιο! Βάζουν πάντα άλλους να πολεμούν γι’ αυτούς. Έρχονται ύστερα αυτοί και με αδίστακτο τρόπο καρπώνονται τα ωφέλη των πολέμων. Ως πιστοί του Μωάμεθ δεν παρεκκλίνουν από τα δυο δόγματα των Μωαμεθανών την Τακίγια και την Χουανταμπίγια, που σημαίνουν και τα δυο εξαπάτηση. Οι Οθωμανοί ξεκίνησαν περίπου κάτι σαν το γνωστό χαλιφάτο ΙΣΙΣ και από ολιγωρία, ανικανότητα ή μη ορθή εκτίμηση των Βυζαντινών, καθώς θέλησαν με κατευνασμό να τους σταματήσουν, πράγμα που δεν έγινε,  κατόρθωσαν να επεκταθούν παντού στην Ανατολική Μεσόγειο θάλασσα. Μέσα από θηριωδίες ή μέσα από θανατώσεις των χριστιανών κατάφεραν να γίνουν ο φόβος και ο τρόμος. Το μόνο που έμενε στους χριστιανούς είναι να μαρτυρήσουν για του Χριστού την πίστη την αγία και να γίνουν μάρτυρες. Το «σφάξε με αγά μου να αγιάσω» ήταν μόνιμη επωδός στα χείλη των ραγιάδων χριστιανών. 

Στο πλαίσιο αυτό εξαπάτησαν και εξαπατούν πολλούς φίλους και εχθρούς προκειμένου να πετύχουν τους σκοπούς τους, που δεν είναι άλλος από την εδαφική τους εξάπλωση πάνω στη γη. Βεβαίως η γεωγραφική συγκυρία το έφερε έτσι, ώστε η περιοχή τους, όποιος την κρατεί έχει πολιτικό και στρατιωτικό πλεονέκτημα λόγω Ανατολής γενικότερα. Τούτο προφανώς το γνωρίζουν και όποτε τους δοθεί η ευκαιρία, επιζητούν τόσο να καιροσκοπήσουν όσο και να εξαπατήσουν. Έχουν γι’ αυτό το σκοπό μια σύμμαχο αρετή, την υπομονή. Βάζουν στόχους και περιμένουν ίσως και πολλά χρόνια να τους υλοποιήσουν. Βρίσκουν κάθε φορά μια ασήμαντη αφορμή για να επιτεθούν, όπως έκαναν τόσο για την κατάκτηση της Κύπρου και της Κρήτης τον 17ο αιώνα και πρωτύτερα τη βαλκανική μέχρι την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Τα ίδια έκαναν και το 1974 στην Κύπρο. Από τότε οι σύγχρονοι Έλληνες, όπως και οι Βυζαντινοί παλαιότερα, προσπαθούν «να κατευνάσουν το θηρίο». Μα αν το θηρίο ετοιμάζεται να σου επιτεθεί του συντρίβεις το κεφάλι για να έχεις το δικό σου ήσυχο. Δεν το κάναμε και ξεκίνησαν από την υφαλοκρηπίδα, συνέχισαν με τα χωρικά ύδατα, επεκτάθηκαν στις γκρίζες ζώνες, αφοπλισμό των νησιών και εσχάτως με τη «Γαλάζια Πατρίδα» και  πολύ πρόσφατα για την «Ουράνια Πατρίδα», μόνο που ο υπουργός Άμυνας εξήγγειλε και δέσμευσε ικανό ποσό χρημάτων για τον «Iron Dome» ως αντιστάθμισμα για την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Μέχρι τώρα ποια η τακτική της χώρας; Τι κάναμε; Χαλαρή αντιπαράθεση από όλο τον πολιτικό κόσμο. Η αστική τάξη δεν ήθελε φασαρίες και το φανέρωσαν με διάφορες χλιαρές δηλώσεις! Που είναι η απάντηση του τελευταίου αυτοκράτορα Κων/πολης «το την πόλιν σοι δούναι…». Αλήθεια δεν παραδειγματίζονται οι βουλευτές και οι εκάστοτε κυβερνητικοί από την απάντηση του Παλαιολόγου;

Ύπουλα και κρυφά οι Οθωμανοί θέλουν να προσεταιριστούν γειτονικές μας χώρες (Αλβανία, Βόρειο Μακεδονία, Βοσνία) για να περικυκλώσουν την Ελλάδα. Κάνουν λόγο για «τα σύνορα της καρδιάς μας» και ξέρουμε ποια είναι. Τα εδάφη που απλώνονταν πριν και τα θέλουν πίσω! Είτε με  ανατροπή διεθνών συνθηκών είτε με απειλές πολέμου. Έχουν τεταμένες σχέσεις με κράτη της Μεσογείου όπως η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Γαλλία. Έχουν εφεύρει την ορολογία «Γαλάζια Πατρίδα» και χρειάζεται νομίζω να σταθούμε λίγο σε αυτόν τον όρο. Το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον όρο ΠΑΤΡΙΔΑ, που γίνεται για ύδατα και όχι γη. Τα ύδατα δεν έχουν ουδεμία σχέση με εθνική τουρκική κυριαρχία, ασκήσεις σε αυτά τα ύδατα, υπερπτήσεις πάνω σε κατοικημένα νησιά όπως η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος κ.λπ. καθώς και σε αναφορά αποστρατικοποίησης ελληνικών νησιών. Διδάχθηκαν από το παράδειγμα της Κύπρου, που αποστρατικοποιημένη και χωρίς άμυνα ήταν εύκολη λεία, και πιστεύουν ότι αν τα νησιά αποστρατικοποιηθούν θα τα καταλάβουν.

Ας δούμε όμως τι λένε οι διεθνής συνθήκες για αυτά. Καταρχάς να σημειώσουμε ότι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, η Κρήτη, η Ήπειρος και η Μακεδονία απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων και η κατάληψή τους έγινε επειδή οι Έλληνες ήταν νικητές. Το στρατιωτικό καθεστώς όμως των ελληνικών νησιών του Αν. Αιγαίου δεν είναι ενιαίο και διέπεται από διαφορετικές Διεθνείς Συμφωνίες: για τα νησιά Λήμνο και Σαμοθράκη από τη Σύμβαση της Λωζάννης για τα Στενά του 1923, η οποία αντικαταστάθηκε με τη Σύμβαση του Montreux του 1936, για τα νησιά Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο και Ικαρία από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης του 1923 και για τα Δωδεκάνησα τόσο από τη συνθήκη της Λωζάνης όσο και από τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947.

Ειδικότερα: Η αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών Λήμνου και Σαμοθράκης- η οποία μαζί με την αποστρατικοποίηση των Δαρδανελλίων, της Θάλασσας του Μαρμαρά και του Βοσπόρου, καθώς επίσης και των τουρκικών νησιών Ίμβρου (Gokceada), Τενέδου (Bozcaada) και Λαγουσών (Tavcan), (πράγμα που ζήτησε η Ρωσία) αρχικώς προεβλέπετο από τη Σύμβαση της Λωζάνης για τα Στενά του 1923 -καταργήθηκε από τη Σύμβαση του Montreux του 1936- η οποία, όπως ρητώς μνημονεύεται στο προοίμιό της αντικατέστησε στο σύνολό της την προαναφερόμενη Σύμβαση της Λωζάνης.

Το δικαίωμα της Ελλάδας να εξοπλίσει τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη αναγνωρίσθηκε από την Τουρκία, σύμφωνα και με την επιστολή που απηύθυνε στον έλληνα Πρωθυπουργό στις 6 Μαΐου 1936 ο τότε Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα Roussen Esref, κατόπιν οδηγιών της Κυβέρνησής του. Η Τουρκική Κυβέρνηση επανέλαβε αυτή τη θέση, όταν ο τότε Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Rustu Aras, απευθυνόμενος προς την Τουρκική Εθνοσυνέλευση με την ευκαιρία της κύρωσης της Συμβάσεως του Montreux, αναγνώρισε ανεπιφύλακτα το νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας να εγκαταστήσει στρατεύματα στη Λήμνο και τη Σαμοθράκη, με τις εξής δηλώσεις του: "Οι διατάξεις που αφορούν τις νήσους Λήμνο και Σαμοθράκη, οι οποίες ανήκουν στη γειτονική μας και φιλική χώρα Ελλάδα και είχαν αποστρατικοποιηθεί κατ' εφαρμογήν της Σύμβασης της Λωζάννης του 1923, επίσης καταργήθηκαν με τη νέα Σύμβαση του Montreux και αυτό μας ευχαριστεί ιδιαίτερα". Αυτά δεν τα γνωρίζουν οι σημερινοί Τούρκοι; Αν όχι, κάποιος θα πρέπει να τους τα διδάξει.

Ως προς τα νησιά Λέσβο, Χίο Σάμο και Ικαρία πουθενά στη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης δεν προβλέπεται ότι αυτά θα τελούν υπό καθεστώς αποστρατικοποιήσεως. Η Ελληνική Κυβέρνηση αναλαμβάνει μόνον την υποχρέωση, σύμφωνα με το Aρθρο 13 της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης, να μην εγκαταστήσει εκεί ναυτικές βάσεις ή οχυρωματικά έργα, πράγμα που ισχύει. Ειδικότερα, το ανωτέρω άρθρο προβλέπει ότι: Προς εξασφάλισιν της ειρήνης, η Ελληνική Κυβέρνησις υποχρεούται να τηρεί εν ταις νήσοις Μυτιλήνη (=Λέσβος), Χίω, Σάμω και Ικαρία τα ακόλουθα μέτρα:

   [Αι ειρημέναι νήσοι δεν θα χρησιμοποιηθώσιν εις εγκατάστασιν ναυτικής βάσεως ή εις ανέργερσιν οχυρωματικού τινός έργου

    Θα απαγορευθεί εις την Ελληνικήν στρατιωτικήν αεροπλοίαν να υπερίπταται του εδάφους της ακτής της Ανατολίας. Αντιστοίχως, η Οθωμανική Κυβέρνησις, θα απαγορεύση εις την στρατιωτικήν αεροπλοϊαν αυτής να υπερίπταται των ρηθεισών νήσων

    Αι ελληνικαί στρατιωτικαί δυνάμεις εν ταις ειρημέναις νήσοις θα περιορισθώσι εις τον συνήθη αριθμόν των δια την στρατιωτικήν υπηρεσίαν καλουμένων, οίτινες δύνανται να εκγυμνάζωνται επί τόπου, ως και εις δύναμιν χωροφυλακής και αστυνομίας ανάλογον προς την εφ' ολοκλήρου του ελληνικού εδάφους υπάρχουσαν τοιαύτην

Πέραν από τις παραπάνω δεσμεύσεις θα πρέπει να επισημανθεί ότι η Ελλάδα, όπως οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο, δεν παραιτήθηκε ποτέ από το φυσικό της δικαίωμα για άμυνα σε περίπτωση απειλής στρεφομένης κατά των νησιών της ή οποιουδήποτε άλλου μέρους της επικράτειάς της. Ιδιαίτερα κατά τη στιγμή που υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για «επικείμενη απειλή» και πολύ περισσότερο «απειλή χρήσης βίας» από την Τουρκία, η οποία συνιστά ευθεία παραβίαση των διατάξεων του άρθρου 2 παρ. 4 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Το δικαίωμα αυτοάμυνας της Ελλάδας θεμελιώνεται στις διατάξεις του άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, οι οποίες καθιερώνουν –και μάλιστα ως jus cogens- το δικαίωμα της «νόμιμης άμυνας» Κράτους-Μέλους του ΟΗΕ].

Από την άλλη πλευρά τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα «κατά πλήρη κυριαρχία» από τη Σύμβαση Ειρήνης των Παρισίων, μεταξύ Ιταλίας και Συμμάχων, τον Απρίλιο του 1947. Περαιτέρω, οι διατάξεις της εν λόγω Συνθήκης προβλέπουν την αποστρατικοποίηση των νήσων αυτών: «Αι ανωτέρω νήσοι θα αποστρατιωτικοποιηθώσι και θα παραμείνωσιν αποστρατιωτικοποιημέναι». Στα Δωδεκάνησα υφίστανται ορισμένες δυνάμεις εθνοφυλακής, οι οποίες έχουν δηλωθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις της CFE. Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις προβλέψεις της Συνθήκης των Παρισίων. Τρεις σημαντικοί παράμετροι θα πρέπει, εν τούτοις, να ληφθούν υπόψη σχετικώς:

    Το γεγονός ότι η Τουρκία δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος σε αυτήν τη Συνθήκη, η οποία, επομένως, αποτελεί «res inter alios acta» γι' αυτήν, δηλαδή ζήτημα που αφορά άλλον. Σύμφωνα δε με το άρθρο 34 της Συνθήκης της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών, «μια συνθήκη δεν δημιουργεί υποχρεώσεις ή δικαιώματα για τρίτες χώρες». Αν το ζητήσει μια από τις συμβαλλόμενες χώρες τότε το θέμα συζητείται, όχι όμως από την Τουρκία. Ας πείσει τη Ρωσία π.χ. να ζητήσει αποστρατικοποίηση των Δωδεκανήσων μπορεί να γίνει συζήτηση του θέματος αλλά όχι αν το ζητήσει τη Τουρκία.

    Η επιβολή του καθεστώτος αποστρατικοποίησης στα Δωδεκάνησα έγινε μετά από αποφασιστική παρέμβαση της Σοβιετικής Ένωσης και απηχεί τις πολιτικές σκοπιμότητες της Μόσχας εκείνη τη χρονική περίοδο. Όμως να επισημανθεί ότι τα καθεστώτα αποστρατικοποίησης έχασαν το λόγο ύπαρξής τους με τη δημιουργία των συνασπισμών του ΝΑΤΟ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας, ως ασύμβατα με τη συμμετοχή χωρών σε στρατιωτικούς συνασπισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό, το καθεστώς της αποστρατικοποίησης έπαψε να εφαρμόζεται για τα ιταλικά νησιά Panteleria, Lampedusa, Lampione και Linosa, καθώς και για τη Δ. Γερμανία από τη μια πλευρά, και τη Βουλγαρία, Ρουμανία, Αν. Γερμανία, Ουγγαρία και Φιλανδία από την άλλη πλευρά. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι κατά την παρούσα περίοδο, που χαρακτηρίζεται από γενική ύφεση, η Τουρκία θα μπορούσε να απαιτεί μονομερή αποστρατικοποίηση στα πλαίσια της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Πρόσθετη απόδειξη στρατικοποίησης για «επικείμενη απειλή» και την «απειλή χρήσης βίας» συνιστά τόσο το «casus belli» της Τουρκίας, ως προς την επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης της Ελλάδας όσο και ο σχηματισμός της λεγόμενης τουρκικής «Στρατιάς του Αιγαίου», τον Ιούλιο του 1975, και μάλιστα με πολυάριθμες αμφίβιες δυνάμεις. Πρόκειται για μετεξέλιξη και μετονομασία της 4ης Στρατιάς (4. Ordu) της Τουρκίας, η οποία εδρεύει στην Σμύρνη και, στην πραγματικότητα, έχει οργανωθεί προκειμένου να εκπαιδεύει τον τουρκικό στρατό για ενδεχόμενη επίθεση εναντίον των Ελληνικών Νησιών του Αιγαίου.     

Ανήμερα επίσης της εθνικής γιορτής των Νεοελλήνων, την 25η Μαρτίου 2019 επέλεγε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο(γ)άν να δηλώσει: «Η Τουρκία θα φέρει το θέμα των υψιπέδων του Γκολάν ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών»

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο TGRT Haber, ο Ερντογάν είπε ότι η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τα Υψώματα του Γκολάν και την κυριαρχία του Ισραήλ ήταν ένα «δώρο» στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενόψει των εκλογών στη χώρα του.

 Γιατί όμως το κάνει αυτό; Αναρωτήθηκε ποτέ κανείς; Γιατί η Συρία, το Ισραήλ, η Ελλάδα, η Αίγυπτος, τα Βαλκάνια ανήκουν στα σύνορα της καρδιάς των Τούρκων όπως δήλωσε παλαιότερα! Φαίνεται ότι δεν λαμβάνει υπόψη ότι η Τουρκία σήμερα είναι ένα πολυφυλετικό κράτος.

Οι Τούρκοι είναι φυλετικά συγγενείς με τους Ούγγρους (την Ουγγαρία ίδρυσαν οι Άβαροι όταν απέτυχαν το 626 μ.Χ. να καταλάβουν την Κωνσταντινούπολη) και τους Φινλανδούς. Την περιοχή της Ουγγαρίας οι Βυζαντινοί την αποκαλούσαν «Τουρκία». Οι Ούγγροι αυτοαποκαλούνται «Μαγυάροι» και είναι ίδιας καταγωγής με τους τούρκους, Ουζμπέκους, Καζάκους, Αζέρους κ.λπ. Απλά όταν έφθασαν στην κεντρική Ευρώπη αναμίχτηκαν σε μεγάλο βαθμό με γερμανικούς και σλαβικούς λαούς. Όπως οι Τούρκοι αναμίχτηκαν με Έλληνες, Πέρσες, Άραβες, Αρμένιους, Κούρδους, Σλάβους κ.λπ. Οι πρωτοβούλγαροι ήταν τουρκογενείς, όπως εν μέρη απόγονοι τούρκων είναι και οι φινλανδοί. Οι φινοούγγροι μετανάστευσαν από το νότο προς βορά και στη περιοχή της σημερινής Φινλανδίας αναμείχτηκαν με Σκανδιναβούς. Για αυτό και υπάρχει πόλη «Τουρκού» στην εν λόγω χώρα. Είναι αλήθεια ότι οι Μαγυάροι που εγκαταστάθηκαν στην σημερινή Ουγγαρία ήταν τουρκικό φύλο. Στην πορεία όμως αναμείχθηκαν σε μεγάλο βαθμό με γερμανούς και σλάβους. Ο σημερινός ουγγρικός λαός είναι λευκός, χριστιανικός, και δεν έχει ουδεμία ψυχική σχέση με τους Τούρκους. Μόνο κάποια γλωσσικά κατάλοιπα τουρανικής προέλευσης έχουν μείνει στην ουγγρική γλώσσα. Οι Ούγγροι έδωσαν μεγάλους αγώνες κατά των Τούρκων με μεγάλους πολεμιστές όπως ο Ιωάννης Ουνυάδης, ο Λαδίσλαος ( Ουγγροπολωνός βασιλιάς ) κ.λπ.

Δεν είναι επίσης τυχαίο το γεγονός ότι τη σύγχρονη εποχή ο Ούγγρος πολιτικός, νομικός Βίκτορ Όρμπαν (Viktor Mihály Orbán, 31 Μαΐου 1963-) αρνούνταν να πάνε πρόσφυγες στη χώρα του, αλλά εν τούτοις «έκρυβε» τον αρχιτζιχαντιστή του ΙΣΙΣ και σφαγέα των αμάχων. Πιθανόν του έδιναν «καταφύγιο» στην Ουγγαρία λόγω των στενών σχέσεων που έχουν το κόμμα του Όρμπαν και το νεοναζιστικό κόμμα με τους Τούρκους Ισλαμιστές και Γκρίζους Λύκους. Τον εντόπισε η Γιουροπόλ και σε κοινή επιχείρηση με την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών, συνελήφθη. Είναι που οι Ούγγροι (συγγενείς των Τούρκων) δεν θέλουν πρόσφυγες στην χώρα τους. Θέλουν μόνο τους Αποκεφαλιστές που τους προωθούν οι Τούρκοι. Είναι γεγονός πως από την άλλη πλευράτο Ισραήλ είναι μια δύναμη που στηρίζεται στην Αμερική και για το λόγο αυτό  το φοβούνται οι Τούρκοι. Στα μακρόπνοα σχέδιά τους για κατάληψη των Αγίων Τόπων και πάλι, το Ισραήλ θα βρίσκεται μπροστά τους σε αυτόν το σκοπό τους! Το έχουν κατανοήσει οι Ισραηλινοί και για το λόγο αυτό έχουν προσεταιριστεί την Ελλάδα, δημιουργώντας συμμαχίες καθώς γνωρίζουν ότι εσαεί Τούρκοι και Έλληνες θα βρίσκονται απέναντι!

Μετά τις νέες εξελίξεις αναφορικά με τα υψίπεδα του Γκολάν που έχει καταλάβει το΄Ισραήλ ο Ερντο(γ)αν είπε:  «Θα φέρω το ζήτημα ενώπιον του ΟΗΕ». Προφανώς πυροτέχνημα αυτή του η δήλωση, γιατί αμέσως θα εγερθούν αυτομάτως 2 ζητήματα για την Τουρκία. Το πρώτο ότι δεν έχει δικαίωμα να ομιλεί αφού από το 1974 έχει καταλάβει την Κύπρο και προσφάτως κατέλαβε εδάφη της Συρίας. Συνεπώς θα της ζητηθεί πρώτα να τα εγκαταλείψει η ιδία και μετά να συζητά για τα ως άνω υψώματα. Το δεύτερο ζήτημα είναι οι διεκδικήσεις που έχουν εναντίον της χώρας μας! Θα πρέπει ενώπιον του ΟΗΕ να αποποιηθεί κάθε διεκδίκησης ελληνικών εδαφών, αφού αυτά έχουν οριοθετηθεί αφενός με τη συνθήκη της Λωζάννης και αφετέρου με τη συνθήκη των Παρισίων!

Έφτασαν δε σε τέτοιο σημείο αναισχυντίας να διεκδικούν και την Κρήτη. Παρουσίασαν μάλιστα ένα επαίσχυντο χάρτη όπου όλη η Κρήτη έχει την τουρκική σημαία εκτός του νομού Χανίων.

Σύμφωνα με τη συνθήκες το Καστελόριζο είναι ελληνικό, όπως και η Κρήτη και η Γαύδος και η Χρυσή και η Ντία που επιβουλεύονται οι Τούρκοι. Για την ώρα ένα πράγμα μας έχει σώσει από τον πόλεμο ανάμεσά μας! Το Ουκρανικό και το Παλαιστινιακό ζήτημα, καθώς και συμμαχία Τουρκίας -Ιράν-Ρωσίας που προκάλεσαν μεταστροφή της Αμερικής και της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ γενικότερα να τηρούν αποστάσεις από την Τουρκία. Αφετέρου όμως οι αποφάσεις των ελληνικών κυβερνήσεων για υπεροπλία στον αέρα και ικανότατος εξοπλισμός για αντιμετώπιση των εχθρών στη θάλασσα, αλλά ακόμη - ακόμη και η εξαγγελία της δημιουργίας του ατσάλινο θόλου πάνω από την Ελλάδα, είναι πράγματα που δίνουν αυτοπεποίθηση. Μένει μόνο ο ψυχολογικός παράγοντας και για αυτό χρειάζεται  η οικογένεια, η εκπαίδευση και η κοινωνία να προετοιμάσει άνδρες και γυναίκες της χώρας πάνω σε αυτόν τον στόχο. Τότε μπορούμε να ψελλίσουμε: «Άμμες δε γ΄ εσσόμεθα πολλώ κάρρονες» (=εμείς βεβαίως θα γίνουμε πολύ καλύτεροί σας).    

*Ο Γιώργος Κορναράκης είναι Καθηγητής, Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του ekriti.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μεσαρά: Σε κρίσιμη κατάσταση ένα από τα παιδιά από το σοβαρό τροχαίο (βίντεο)

Τα σχολεία στην Ελλάδα πρέπει να ονομάζονται σχολεία; Του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου*

Παγκόσμια αναταραχή από τους δασμούς Τραμπ – Ποια κράτη προχωρούν σε αντίμετρα

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis