Skip to main content
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ανοργανωσιά και Ανευθυνότητα απέναντι στους σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου. Του Εμμ. Γ. Χαλκιαδάκη*

Image
αρκαλοχώρι
 clock 10:33 | 12/02/2022 writer icon newsroom ekriti.gr

Έχουν περάσει μήνες από τον καταστροφικό σεισμό στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου και αρκετοί σεισμόπληκτοι δεν έχουν λάβει την οικονομική ενίσχυση, για να επουλώσουν τις πληγές τους. Μάλιστα, κάποιοι, ύστερα από τόσους μήνες έλαβαν από την ΑΑΔΕ το ακόλουθο τυποποιημένο email, λίγο πριν εκπνεύσει η διορία για την οριστική κατάθεση των δικαιολογητικών τους, στο οποίο αναφέρεται ότι δεν κατέστη δυνατή η διεκπεραίωση του φακέλου τους για την επισκευή του οικήματός τους, λόγω πιθανών λαθών, χωρίς όμως να προσδιορίζει επακριβώς ποια είναι αυτά. Συγκεκριμένα, το email αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Κατόπιν ελέγχων και διασταυρώσεων των στοιχείων μεταξύ αιτήσεων και Δελτίων ταχείας αυτοψίας ή Δελτίων επανελέγχων, δεν κατέστη δυνατή η διεκπεραίωση της αίτησής σας, διότι:

(α) είτε εκ παραδρομής δεν επισυνάφθηκε Δελτίο ταχείας αυτοψίας ή Δελτίο επανελέγχου είτε έχει επισυναφθεί κατεστραμμένο ή δυσανάγνωστο αρχείο,
(β) δεν ταυτίζονται τα στοιχεία της αίτησής σας με τα στοιχεία του Δελτίου ταχείας αυτοψίας/Δελτίου επανελέγχου (για παράδειγμα Όνομα, ΑΦΜ κ.α.) και
(γ) δεν ταυτίζονται τα στοιχεία το περιγραφόμενου ακινήτου μεταξύ της αίτησής σας και του Δελτίου ταχείας αυτοψίας/Δελτίου επανελέγχου.»

Δηλαδή, στο email επισημαίνεται ότι δεν ολοκληρώθηκε η αίτηση, λόγω πιθανών λαθών χωρίς όμως να αναφέρονται συγκεκριμένα αυτά, αλλά διαζευκτικά (είτε… είτε…α, β, γ…), ενώ ο συντάκτης του δικαιολογεί ή προσπαθεί ανεπιτυχώς και με ασάφεια να δικαιολογήσει την αδυναμία ολοκλήρωσης της αίτησης. Και ερωτάται ο κάθε καλοπροαίρετος αναγνώστης τι μπορεί να κάνει ο αιτών που έχει υποβάλει κανονικά τα δικαιολογητικά του -πολλοί μάλιστα κατέφυγαν σε λογιστές και ειδικούς-, αφού δεν υπάρχει καμία διευκρίνιση για το τι τελικά συνέβη και δεν διεκπεραιώθηκε η αίτηση. Αξίζει να αναφερθεί ότι το εν λόγω email είναι “no-reply email”, δεν δέχεται δηλαδή εισερχόμενα μηνύματα, ενώ δεν επισημαίνεται κανένα τηλέφωνο επικοινωνίας ή email, για να ζητήσει κάποιος διευκρινίσεις.

Στο γνωστό τηλέφωνο της ΑΑΔΕ 213 162 1000, πρέπει να έχει κάποιος ιώβεια υπομονή και να αναμένει στο ακουστικό μήπως απαντήσει κανείς. Επίσης, ερωτάται ο υπεύθυνος της περίφημης «Αρωγής» για ποιο λόγο το email που αναφέρει ότι δεν ολοκληρώθηκε η αίτηση, λόγω λαθών στον φάκελο των πληγέντων, έφτασε λίγες μέρες πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο για την οικονομική ενίσχυση.

Τόσοι μήνες μεσολάβησαν από τον σεισμό. Αν ήμουν κακοπροαίρετος, θα έλεγα ότι έγινε σκόπιμα, για να μην προλάβουν κάποιοι να τακτοποιήσουν τον φάκελό τους και να διορθώσουν τα πιθανά και απροσδιόριστα λάθη που μπορεί να υπάρχουν, τα οποία οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν αναφέρουν ποια ακριβώς είναι, αν και αυτή είναι η δουλειά τους. Αλλά είμαι καλοπροαίρετος, το θεωρώ αβλεψία, και ως εκ τούτου δημοσιοποιώ το θέμα και καλώ τους αρμόδιους, εφόσον έχουν τη βούληση, να αντιδράσουν άμεσα και να δώσουν διορία στους σεισμόπληκτους να τακτοποιήσουν τον φάκελό τους, προσδιορίζοντας τι ακριβώς λείπει ή ποιο είναι το λάθος, για να διορθωθεί, αν όντως υπάρχει κάποια παράλειψη.

Την εποχή που όλες οι κυβερνήσεις μιλούν για την ανάγκη πάταξης της γραφειοκρατίας, το κράτος πρέπει να είναι αρωγός πλάι στον πολίτη και να απαντά άμεσα και υπεύθυνα στα προβλήματά του και όχι να κωλυσιεργεί μέσα στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και να δημιουργεί προσκόμματα στους πολίτες μέσω της ασάφειας. Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει χρονική παράταση για την τακτοποίηση των φακέλων των σεισμόπληκτων και διευκρίνιση αναφορικά με το σε ποιους πρέπει να απευθυνθούν για τα τυχόν λάθη ή παραλείψεις, τα οποία πρέπει, φυσικά, να προσδιοριστούν. Αναμένουμε την απάντηση των αρμοδίων, εφόσον, φυσικά, υπάρχει η βούληση… Θα επανέλθω, στην περίπτωση που δεν υπάρξει υπεύθυνη απάντηση… Ευελπιστώ ότι δεν θα χρειαστεί να το πράξω.

*Ο Εμμανουήλ Χαλκιαδάκης διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το διχίλιαρο και ο "Πρωθυπουργός μεσίτης". Του Αργύρη Αργυριάδη*

Ελληνική Γλώσσα: Tεράστια η προσφορά της στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Tου Παναγιώτη Μυργιώτη*

Η προσβολή της νοημοσύνης των πολιτών, μεγάλο λάθος των πολιτικών! Του Θανάση Παπαμιχαήλ*

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis