Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Κίνδυνος για την παγκόσμια παραγωγή σοκολάτας λόγω ιού στα κακαόδεντρα

ΣΟΚΟΛΑΤΑ
 clock 15:46 | 28/04/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Ο ιός CSSVD που εξαπλώνεται γρήγορα από έντομα, απειλεί την υγεία του κακαόδεντρου και των αποξηραμένων σπόρων που βρίσκονται στις χώρες της Δυτικής Αφρικής, Ακτή Ελεφαντοστού και Γκάνα. Περίπου το 50% της παγκόσμιας παραγωγής σοκολάτας προέρχεται από εκεί, θέτοντας σε κίνδυνο την παγκόσμια προμήθεια της πιο δημοφιλούς λιχουδιάς στον κόσμο.

Το επιζήμιο παθογόνο προσβάλλει τα κακαόδεντρα στη Γκάνα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν απώλειες στη συγκομιδή μεταξύ 15% και 50%. Εξαπλώνεται από μικρά έντομα που ονομάζονται Pseudococcidae, Homoptera και τρώνε τα άνθη και τα φύλλα. Η ασθένεια του ιού αυτού του κακάο, των διογκωμένων βλαστών (CSSVD), είναι από τις πιο επιζήμιες απειλές για το βασικό συστατικό της σοκολάτας.

Η CSSVD παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στην ανατολική περιοχή της Γκάνας το 1936 από έναν αγρότη και η ιική της φύση επιβεβαιώθηκε το 1939, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει πολλαπλασιαστεί.

Image
ΙΟΣ ΚΑΚΑΟΔΕΝΔΡΑ

«Αυτός ο ιός αποτελεί πραγματική απειλή για την παγκόσμια προμήθεια σοκολάτας», δήλωσε ο καθηγητής Benito Chen-Charpentier του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Άρλινγκτον και συγγραφέας της μελέτης στο περιοδικό PLOS One με τίτλο «Cacao sustainability: The case of cacao swollen-shoot virus co-infection».

«Τα φυτοφάρμακα δεν λειτουργούν καλά κατά αυτών των ιών, αφήνοντας τους αγρότες να προσπαθούν να αποτρέψουν την εξάπλωση της ασθένειας κόβοντας τα μολυσμένα δέντρα και αναπαράγοντας ανθεκτικά δέντρα. Όμως, παρά τις προσπάθειες αυτές, η Γκάνα έχει χάσει περισσότερα από 254 εκατομμύρια δέντρα κακάο τα τελευταία χρόνια», προειδοποίησε.

Η μαθηματική λύση

Ο Chen-Charpentier και οι συνάδελφοί του από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας, το Prairie View A&M, το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα και το Ερευνητικό Ινστιτούτο Κακάο της Γκάνας ανέπτυξαν μια νέα στρατηγική: χρησιμοποιώντας μαθηματικά δεδομένα για να καθορίσουν σε πόση απόσταση μεταξύ τους οι αγρότες μπορούν να φυτέψουν εμβολιασμένα δέντρα για να εμποδίσουν τα Pseudococcidae, Homoptera να πηδήξουν από το ένα δέντρο στο άλλο και να μεταδώσουν τον ιό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρήτη: Στο Ηράκλειο η Σοφία, το διασημότερο ανθρωπόμορφο ρομπότ

Ηράκλειο: Την παρακολουθούσε συστηματικά μέχρι που την "πέτυχε" στο δρόμο...

Ηράκλειο: Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή των Βαΐων - Εορταστικό ωράριο από Μ. Δευτέρα

 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis