Skip to main content
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Έπεσε μύγα στο ποτήρι σας; Η επιστημονική απάντηση για το αν πειράζει να πιείτε ξανά

Image
μυγα
 clock 08:23 | 19/04/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Είστε έτοιμοι να απολαύσετε το αγαπημένο σας ποτό, όταν ένας…απρόσκλητος επισκέπτης, μια μύγα, βουτά στο ποτήρι σας! Αν αναλογιστούμε πως οι μύγες ελκύονται από τα σάπια τρόφιμα και τα βρώμικα μέρη, όπως οι κάδοι απορριμμάτων και οι αποχετεύσεις, είναι λογικό να αμφιβάλετε για το αν το ποτό σας είναι πλέον ασφαλές για κατανάλωση ή όχι. Τί πρέπει να κάνει κάποιος λοιπόν, σε αυτή την περίπτωση; Να πετάξει το ποτό του ή όχι;

Την επιστημονική απάντηση ήρθε να δώσει η Primrose Freestone, λέκτορας Κλινικής Μικροβιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Leicester, μιλώντας στο The Conversation. Φυσικά, αυτή είναι σύνθετη και εξαρτάται από το περιεχόμενο του ποτηριού και ειδικά από το αν πρόκειται για αλκοολούχο ποτό ή όχι. Σύμφωνα με την Primrose, οι επιστημονικές αποδείξεις δείχνουν ότι δεν είναι απολύτως απαραίτητο να πετάξετε το ποτό σας, αν πίνετε κρασί. Το κρασί έχει συνήθως μεταξύ 8 και 14% αιθανόλη και έχει pH περίπου 4 ή 5.

Image
μυγα

Το αλκοόλ είναι γνωστό ότι δρα ανασταλτικά στα μικρόβια και είναι ένας λόγος που το κρασί μπορεί να αποθηκευτεί για τόσο μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ωστόσο, το κατά πόσο τα μικρόβια που μεταδίδονται από τη μύγα στο κρασί μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση εξαρτάται και από τον αριθμό των βακτηρίων που μεταφέρονται, δηλαδή το πόσο μεγάλη είναι η "μολυσματική δόση", αλλά και από το πόσο "μεταβολικά κατάλληλα" είναι τα μικρόβια αυτά. Παράλληλα, παίζει ρόλο και αν το κρασί στο οποίο εισήλθε η μύγα ήταν παγωμένο ή όχι. Πολλά βακτήρια ικανά για τροφική δηλητηρίαση δεν μπορούν να αναπτυχθούν στην πρώτη περίπτωση.

Συμπερασματικά, ενώ τα μικρόβια που θα μεταφερθούν στο κρασί από τη μύγα ενδέχεται να είναι αρκετά πολλά ώστε να μπορούν θεωρητικά να προκαλέσουν ασθένεια, κάτι τέτοιο δεν είναι πολύ πιθανό να συμβεί, αφού μάλλον θα έχουν υποστεί υπερβολική βλάβη από τα περιεχόμενα και τη θερμοκρασία του ποτού.

Στη συνέχεια, ακόμη και αν το ίδιο το κρασί δεν τα σκοτώσει, το οξύ του στομάχου μπορεί ακόμη και να τα σκοτώσει. Μετά το στομάχι, τα μικρόβια πρέπει επίσης να ξεπεράσουν και άλλα θανατηφόρα εμπόδια, όπως τα πεπτικά ένζυμα, η παγιδευτική βλέννα και η γενικότερη άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος. Κατά πάσα πιθανότητα λοιπόν, το κρασί θα μπορούσε να καταναλωθεί χωρίς συνέπειες - είτε είναι παγωμένο είτε όχι. Επομένως, αν δεν είστε μικροβιοφοβικοί, θα μπορούσατε να την αφαιρέσετε και να συνεχίσετε τη βραδιά σας.

 

Διαβάστε επίσης

Ο λόγος που οι πλανήτες έχουν ελληνικά ονόματα

Χλωρέλλα: Το αντιοξειδωτικό φύκι που βοηθά στην κατάθλιψη κι όχι μόνο

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis